Με στόχο την ανάδειξη της Φθιώτιδας ως έναν τόπο ευεξίας, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου, με ποικίλες μορφές τουρισμού αλλά και με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, πολλά από τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ως Π.Ο.Π., το Επιμελητήριο Φθιώτιδας συμμετέχει σε δράσεις εξωστρέφειας για το κοινό καλό. «Το μεγαλύτερο brand name μας είναι οι Θερμοπύλες, τουριστικά και επικοινωνιακά, το οποίο δυστυχώς δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί» δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ο νομός Φθιώτιδας, στο βόρειο τμήμα της Στερεάς Ελλάδας και στο κέντρο της χώρας, είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία ενώ από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα αποτελεί προικισμένο και προνομιούχο προορισμό. Πρωτεύουσα της Φθιώτιδας η Λαμία στις πλαγιές της Όθρυς, μια σύγχρονη πόλη, χτισμένη αμφιθεατρικά μεταξύ δυο λόφων, του Κάστρου και του Αγίου Λουκά, κοντά στο Σπερχειό ποταμό.

«Η σύγχρονη Φθιώτιδα είναι ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της Κεντρικής Ελλάδας, είναι ένας τόπος που θέλουμε να τον καταστήσουμε για 12μηνο τουρισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Θανάσης Κυρίτσης στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Επιμελητήριο κατά τη διάρκεια της 37ης Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, μπορεί το μεγαλύτερο brand name του νομού, το «μεγαλύτερο ‘όπλο’ μας τουριστικά και επικοινωνιακά, να είναι οι Θερμοπύλες, δυστυχώς όμως δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί» επισημαίνοντας πως δεν γίνονται καν προσπάθειες για την ανάδειξη του κορυφαίου brand name του τόπου.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε και να συνενώσουμε δυνάμεις, είμαστε επιχειρηματίες, είμαστε επαγγελματίες, η καταξίωση έρχεται από τη δουλειά μας» υπογράμμισε ο κ. Κυρίτσης.

Τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία

Η περιοχή της Φθιώτιδας, μεταξύ άλλων, διακρίνεται για τα γεωργικά της προϊόντα, παράγει σημαντικές ποσότητες βρώσιμων ελαίων, κηπευτικών προϊόντων, βαμβακιού, ντομάτας, εσπεριδοειδών, καθώς και προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η κονσερβολιά Αταλάντης και Στυλίδας, το κατίκι Δομοκού, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας -από τις μεγαλύτερες ποσότητες που παράγει η χώρα-, η φέτα Λαμίας, το ακτινίδιο Σπερχειού είναι προϊόντα Π.Ο.Π., η δε επιτραπέζια ελιά καλύπτει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής, ενώ η ελιά καλαμών το 30%.

Επίσης, η αμπελοκαλλιέργεια είναι σημαντική και διάσημα οινοποιεία παράγουν εκλεκτά κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, το μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας, η καλλιέργεια αμυγδαλιάς και καρυδιάς αναπτύσσεται συνεχώς αλλά και τα αρωματικά φυτά και η στέβια συμβάλλουν στην οικονομία του τόπου.

Η Φθιωτική κουζίνα χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με έμφαση στο ποιοτικό ντόπιο κρέας, τις εξαιρετικές πατάτες Λιβανατών, συχνά μαγειρεμένες με βούτυρο και φρεσκοψημένο ψωμί. Η περιοχή έχει νοστιμότατες πίτες φτιαγμένες από ντόπια υλικά, καθώς και παραδοσιακά ζυμαρικά. Το κατίκι Δομοκού λευκό μαλακό τυρί, με χαμηλά λιπαρά, είναι ίσως το πιο διάσημο τοπικό προϊόν. Στην τοπική κουζίνα περιλαμβάνονται και τα γλυκά όπως το περίφημο γαλακτομπούρεκο Λαμίας, ο μπακλαβάς με σπιτικό φύλλο, οι κουραμπιέδες με βούτυρο και αμύγδαλα κτλ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαμε εκπρόσωποι των ΜΜΕ με το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, σ’ ότι αφορά τα προϊόντα του τόπου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε και στα αλλαντικά και δη στο προσούτο Καρπενησίου. Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με το συγκεκριμένο προϊόν το οποίο παράγεται στην Π.Ε. Ευρυτανίας, ο κ. Κυρίτσης τόνισε, «είναι προϊόν της Στερεάς Ελλάδας’ εμείς έχουμε περιφερειακή συνείδηση σαν Επιμελητήρια, όχι μόνο της Φθιώτιδας αλλά και της Ευβοίας, της Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας, προσπαθούμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και μέσω της Περιφέρειας θα μπορέσουν να αναδειχθούν όλοι οι νομοί».

Τουρισμός ευεξίας

Ο νομός Φθιώτιδας είναι γνωστός και για το γεωθερμικό του πεδίο και τις ιαματικές του πηγές, οι οποίες, από την αρχαιότητα αποτελούν σημαντικό σημείο αναφοράς για την περιοχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ήφαιστος, μετά από αίτημα της Αθηνάς, δημιούργησε τις πηγές ως δώρο στον Ηρακλή για να ανακτήσει τη δύναμή του μετά από κάθε άθλο.

Τα Καμένα Βούρλα, διαχρονικό τουριστικό θέρετρο ήδη από τη δεκαετία του ’60, ανάμεσα στο νοτιοανατολικό άκρο του Μαλιακού κόλπου και στις πλαγιές του όρους Κνημίς, προσφέρουν στους επισκέπτες πληθώρα επιλογών. Από την άλλη τα Λουτρά Υπάτης που λειτουργούν μεν, ωστόσο χρήζουν ανακαίνισης και αναβάθμισής τους, αποτελούν σημεία για προσέλκυση των επισκεπτών για ξεκούραση, χαλάρωση, ευεξία. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, στόχος του Επιμελητηρίου είναι να αναδειχθούν τα Λουτρά Υπάτης ως ένας πρότυπος τουριστικός προορισμός. «Να είμαστε ένας τόπος ευεξίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίτσης.

Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων» με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών, η οποία υποβλήθηκε από τον Όμιλο Μήτση, συγκεκριμένα από το επενδυτικό σχήμα που αποτελείται από την ένωση εταιρειών ‘ΓΑΛΗΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. και STARITEM INVESTMENTS PLC.’.

Θρησκευτικός τουρισμός

Άλλη μια μορφή τουρισμού που υποστηρίζει ο νομός Φθιώτιδας είναι ο θρησκευτικός τουρισμός με τις προσκυνηματικές περιηγήσεις στα μοναστήρια της περιοχής να προσελκύουν εκατοντάδες πιστούς. Ο ιερός ναός Αγίου Λουκά, πολιούχου της πόλης της Λαμίας, ο μητροπολιτικός ναός Ευαγγελισμού στην καρδιά της πρωτεύουσας της Φθιώτιδας, ο ναός της Παναγιάς Αρχοντικής του 18ου αιώνα στο Κάστρο, η μονή Αντίνιτσας χτισμένη στην πλαγιά της Όθρυς, η μονή Αγάθωνος του 14ου αιώνα, σε υψόμετρο 550 μ. στην πλαγιά της Οίτης, η οποία πήρε το όνομά της από τον Όσιο Αγάθωνα, η γυναικεία μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας (23 χλμ. από Λαμία) στα 740 μ., στο όρος Καλλίδρομο, η οποία εορτάζει στα Γενέθλια της Θεοτόκου 8 Σεπτεμβρίου κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα θρησκευτικά μνημεία του τόπου.

Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος

Σύμφωνα με το μύθο, οι πρόγονοι των Ελλήνων γεννήθηκαν στη Φθιώτιδα, όταν ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειό τους στη Φθία, την πόλη των Μυρμιδόνων, απέκτησαν τον Έλληνα, τον γιο τους και πρόγονο των Ελλήνων, και δημιούργησαν το νέο ανθρώπινο γένος.

Αιώνιο σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας των Ελλήνων που έπεσαν στο λόφο Κολωνού, μαχόμενοι ενάντια στις ορδές των Περσών παραμένει η περιοχή. Οι Θερμοπύλες γνωστές εξαιτίας της Μάχης των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. και του βασιλιά της Αρχαίας Σπάρτης Λεωνίδα με το ηρωικό «Μολών λαβέ» (έλα να τα πάρεις) απάντηση που εξόργισε τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη όταν ζήτησε να παραδοθούν οι Λακεδαιμόνιοι.

Η Αλαμάνα όπου στις 23 Απρίλη του 1821, βρήκε φρικτό θάνατο ο Αθανάσιος Διάκος, προσπαθώντας να αντισταθεί στους Τουρκαλβανούς. Αλλά και η ανατίναξη, στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, της μεγάλης στρατηγικής σημασίας σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942, 150 αντάρτες υπό τον καπετάνιο Άρη Βελουχιώτη και άλλοι 60 υπό τον στρατηγό Ναπολέοντα Ζέρβα, εξουδετέρωσαν τη φρουρά της γέφυρας, ελευθερώνοντας το
πεδίο για τους Άγγλους, που τοποθέτησαν τα εκρηκτικά και την τίναξαν στον αέρα, γεγονός που έδωσε στους συμμάχους την ευκαιρία να περάσουν στην αντεπίθεση.

Ο νομός

Ο νομός Φθιώτιδας, με την πρωτεύουσά του, τη Λαμία, δεν είναι μόνο εμπορικό κέντρο με την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας που μπήκε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε τροχιά επαναλειτουργίας. Είναι ένας τόπος με μακρά ιστορία, εντυπωσιακούς ορεινούς όγκους, πανέμορφες θάλασσες και ιαματικές πηγές.

Η γραφική Αμφίκλεια στους πρόποδες του Παρνασσού, η ορεινή Παύλιανη στην είσοδο του Εθνικού δρυμού Οίτης, η Τιθορέα (Άνω και Κάτω), η Μενδενίτσα στο όρος Καλλίδρομο, ο Δομοκός, η Μακρακώμη, η Αταλάντη και η παραλιακή Σκάλα, οι Λιβανάτες, η Αρκίτσα απ’ όπου αναχωρούν τα φεριμπότ για τα Λουτρά Αιδηψού στη Βόρεια Εύβοια, ο Άγ. Κωνσταντίνος, ο Μώλος, η Στυλίδα, ο Καραβόμυλος, οι Ράχες, η Πελασγία, η Γλύφα που συνδέει με φέριμποτ τον Αγιόκαμπο Ευβοίας κτλ. συμπληρώνουν το ανάγλυφο της Φθιώτιδας.

Σημειώνουμε ότι το Επιμελητήριο Φθιώτιδας απαρτίζεται από 10.000 περίπου επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο, την μεταποίηση, την παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό. Ο νομός διαθέτει περί τις 7.000 κλίνες και οι περισσότερες είναι συγκεντρωμένες στα Καμένα Βούρλα, στα Λουτρά Υπάτης, στις Ράχες και τη Γλύφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FedHATTA – HATTA:  Στη Θεσσαλονίκη το εξαμηνιαίο συνέδριο της ECTAA

Προσφορά για τη Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα από τον Όμιλο Μήτση

37η Philoxenia – ΟΤΘ/TOURLAB: Η Θεσσαλονίκη με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Λαμπερή η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Βόρεια Εύβοια: 9 + 1 λόγοι που θα την αγαπήσετε (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top