Ένα ταξίδι σε μια πλούσια περιοχή, σ’ όλα της, θα σας μαγέψει! Σε μια περιοχή με ιαματικά λουτρά και την πλέον διάσημη λουτρόπολη της Αιδηψού, με αμέτρητες παραλίες και γαλανά νερά, διαδρομές, γραφικά χωριά, ταβερνούλες και τοπικές λιχουδιές. Μια περιοχή με ιστορία, πολιτισμό, ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ιδανικός προορισμός για όλες τις μορφές τουρισμού, ιστορικού, ιαματικού, θεραπευτικού, περιβαλλοντικού, θρησκευτικού, αγροτουρισμού, θαλάσσιου, γαστρονομικού, οινοτουρισμού. Η Βόρεια Εύβοια είναι ιδανική για μικρούς και μεγάλους, για ζευγάρια, παρέες, οικογένειες. Πρόκειται για «ένα αφήγημα που απλώνεται σ’ όλη την επικράτεια του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην περιοχή.

Η δημοτική αρχή δημιουργεί τοπόσημα σε κάθε της ενότητα, ξεκινώντας πέρυσι από το Πευκί, όπου τοποθέτησε πιστό αντίγραφο του Δία ή του Ποσειδώνα του Αρτεμισίου στην παραλία στο Πευκί.

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντζιάς το αυθεντικό άγαλμα βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, στο Πευκί, το οποίο έχει τη μορφή του Ποσειδώνα «αλλά δεν μοιάζει με Ποσειδώνα γιατί δεν κρατάει ποτέ την τρίαινα μ’ αυτόν τον τρόπο, την κρατάει ο Δίας που είναι πιο στιβαρός». Το 1926 βρέθηκε το δεξί του χέρι, δυο χρόνια μετά, το 1928 αρχαιοκάπηλοι από Αθήνα και ψαράδες από το χωριό, μια βενζινάκατος από Σκιάθο και σφουγγαράδες από το Τρίκερι πήγαν στην περιοχή να σηκώσουν το άγαλμα, και μετά από μικρή παραμονή στην Ιστιαία και έριδα μεταξύ Ιστιαίας και Αρτεμισίου, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Τοπόσημα σε κάθε ενότητα ώστε να συνδέονται με την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, την κοινωνία, με το περιβάλλον. Εντός του μήνα, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού θα τοποθετηθεί στην Ιστιαία – έδρα του Δήμου- ένα γλυπτό μοντέρνας τέχνης. «Μας έρχεται από έναν δωρητή που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, κοστίζει 100.000 ευρώ, και θα συμβολίζει τον αγώνα των Βορειο Ευβοιωτών να σώσουν το περιβάλλον από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021» δήλωσε ο κ. Κοντζιάς προσθέτοντας πως και το άγαλμα του Ηρακλή θα τοποθετηθεί σε μια νέα πλατεία στα Λουτρά Αιδηψού. Ο οποίος Ηρακλής συνδέεται με την ιστορία και με το πρώτο όνομα της Λουτρόπολης – Θέρμες του Ηρακλέως- «και αφού μιλάμε για τουρισμό, η πρώτη αναφορά γίνεται για τις Θέρμες του Ηρακλή που είναι τα Λουτρά της Αιδηψού, επειδή ο Ηρακλής ερχόταν και έκανε λουτροθεραπεία μετά από κάθε άθλο του» πρόσθεσε ο δήμαρχος.

Ας μην ξεχνάμε και την περίφημη Ναυμαχία του Αρτεμισίου όπου κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, το 480 π.Χ., πολέμησαν οι στόλοι των Ελλήνων και των Περσών στα στενά του Αρτεμισίου, του ακρωτηρίου που βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Εύβοιας.  Σ’ αυτόν τον παρθένο τόπο, που ‘τραυματίστηκε’ μεν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού Αυγούστου, ωστόσο το πείσμα των ίδιων των κατοίκων της, τον κρατούν ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

1.Λουτρά Αιδηψού

Προικισμένη από τη φύση εδώ και 3.000 χρόνια, η Αιδηψός φημισμένη για τις ιαματικές της πηγές, θεωρείται ο αρχαιότερος θερμαλιστικός και τουριστικός προορισμός της Ευρώπης. Η διάσημη λουτρόπολη δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Η διάσημη λουτρόπολη απευθύνεται σε όλους, για τον απλό λόγο ότι είναι πλήρως αξιοποιημένη τουριστικά και προσφέρει διαμονή για όλα τα βαλάντια, ταβέρνες και εστιατόρια με ποικίλες νοστιμιές, καφετέριες, μοντέρνα μπαράκια με ωραίες μουσικές, μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και σουβενίρ, βάθρες με θερμά νερά, παραλία και βεβαίως τις ιαματικές της πηγές, τα υδροθεραπευτήρια και τα spa, ιδιωτικά και δημόσια, πισίνες ξενοδοχείων με ιαματικό νερό ή/και με θαλασσινό.

Είναι απολαυστική η βόλτα κατά μήκος της παραλιακής της οδού, από το δε «Κύμα» την χαρακτηριστική εξέδρα θα απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα, το δε σημείο έξω από το ιστορικό ξενοδοχείο Θέρμαι Σύλλα με μια ιστορία 120 χρόνων, θα σας μεταφέρει νοερά στη… Γαλλική Ριβιέρα. Αυτοκράτορες, Ρωμαίοι στρατηγοί, εφοπλιστές, ηθοποιοί, ποιητές, πρωθυπουργοί κρατών έχουν απολαύσει τα ευεργετικά αποτελέσματα των νερών της Αιδηψού. Εσείς;

2.Πευκί

Το Πευκί είναι παραθαλάσσιο χωριό με την πιο οργανωμένη και μεγάλη παραλία της Βόρειας Εύβοιας. Βρίσκεται στα παράλια απέναντι από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου και απέχει περίπου 11 χλμ. από την Ιστιαία, 28 χλμ. από την Αιδηψό. Κατά μήκος της παραλιακής του οδού, η οποία απλώνεται σε μια έκταση 4-5 χλμ., θα βρείτε αξιόλογη τουριστική υποδομή με μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες, μπαράκια, ουζερί, ταβέρνες, μάρκετ κτλ. Μάλιστα, από το Πευκί πραγματοποιούνται και ημερήσιες εκδρομές στη Σκιάθο.

Η παραλία στο Πευκί διαθέτει ψηλή άμμο και βότσαλο, έχει beach bars και σε αρκετά της σημεία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Στο κέντρο του οικισμού με τους 500 περίπου μόνιμους κατοίκους είναι τοποθετημένο το άγαλμα του Δία ή Ποσειδώνος του Αρτεμισίου. Το αριστερό χέρι του αγάλματος είναι τεντωμένο μπροστά, ενώ το δεξί είναι ανυψωμένο και θα κρατούσε κεραυνό – αν πρόκειται για τον Δία- ή τρίαινα αν πρόκειται για τον Ποσειδώνα. Το αυθεντικό άγαλμα χρονολογείται στο 460 π.Χ., το μέγεθός του ξεπερνά σε ύψος τα 2 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από χαλκό. Μπροστά από το άγαλμα γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ στην παραλία απολαμβάνει κανείς μαγικά ηλιοβασιλέματα. Στην παραλία στο Πευκί γίνεται και ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης ο οποίος φέτος διεξήχθη για τρίτη συνεχή χρονιά. Στόχος του δημάρχου είναι του χρόνου να προστεθεί και ένα δρομικό.

3.Η Μαυροελιά του Αρτεμισίου

Βρίσκεται κοντά στο Πευκί και στις Γουβιές και πρόκειται για ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο, ηλικίας άνω των 2.500 ετών. Η Μαυροελιά του Αρτεμισίου αποτελεί μνημείο της φύσης που είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου.

Κατά την τουρκοκρατία ήταν σημείο εκτέλεσης των κατοίκων των γύρω οικισμών με απαγχονισμό (κρεμάλα), γεγονός που μαρτυρά την απάνθρωπη σκληρότητα των αγάδων του Αρτεμισίου, δηλαδή των Οθωμανών Τούρκων διοικητών.

Η ονομασία Μαυροελιά ή Ελιά Μαυρομαντήλα συνδέεται, σύμφωνα με την παράδοση, με το θρήνο των μαυροφορεμένων συγγενών των εκτελεσθέντων, γύρω από την ελιά. Η μέγιστη διάμετρος της φτάνει τα πέντε (5) μέτρα και η περίμετρος του κορμού τα 14,5 μέτρα. Στις μέρες μας, παραμονές του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης συγκεντρώνονται στην Μαυροελιά παιδάκια από τη γύρω περιοχή, κόβουν κλαδιά από την ιστορική ελιά, και τα προσφέρουν στους νικητές και σε όσους τερματίζουν στον Αγώνα.

4.Ο Πύργος των Γουβών

Οι Γούβες είναι ένα όμορφο χωριουδάκι, κοντά στο Πευκί, σε μια απόσταση 35 περίπου χλμ. από τα Λουτρά Αιδηψού. Δυο είναι τα αξιοθέατα στις Γούβες, των 350 περίπου κατοίκων: ο Πύργος των Γουβών ή αλλιώς Πύργος του Δροσίνη και το Οχυρό το οποίο κατασκευάστηκε το 1938, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά.

Σχετικά με τον Πύργο των Γουβών, πέτρινος διώροφος  πύργος, κτίστηκε τον 18ο αιώνα από τον Τούρκο Ιμπραήμ Αγά ενώ αρχιτέκτονας ήταν ένας δούλος ο Αχμέτ. Κτίστες ήταν οι κάτοικοι του χωριού. Λίγα χρόνια αργότερα ο Πύργος πουλήθηκε στους αδελφούς Δρόσους και το 1831 ήλθε στην κατοχή του Χρήστου Δροσίνη, πατέρα του ποιητή, πεζογράφου και δημοσιογράφου Γεωργίου Δροσίνη. Ο νεαρός ποιητής για πολλά χρόνια επισκεπτόταν τις Γούβες και διέμενε στον Πύργο.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα του, οι Αγροτικαί Επιστολαί, γράφτηκε το 1882, κατά την παραμονή του στις Γούβες, και αναφέρεται στο αρχαίο ιερό της Αρτέμιδος Προσηώας, που βρισκόταν κοντά στην παραλία που έγινε η Ναυμαχία του Αρτεμισίου. Το 1876, σε ηλικία 17 ετών, πρωτοτραγούδησε την 16χρονη κόρη του Γιωργή Κόλλια, την Ευμορφούλα, χορεύτρια στο πανηγύρι των Γουβών. Το 1920, ο ποιητής γράφει το ωραιότερο και μεγαλύτερο ποίημά του «Το μοιρολόι της όμορφης», μαθαίνοντας από αθηναϊκή εφημερίδα το θάνατό της.

Στις μέρες μας ο Πύργος είναι επισκέψιμος ενώ στον δεύτερο όροφο λειτουργεί λαογραφική συλλογή και κάποια προσωπικά αντικείμενα του Γεωργίου Δροσίνη (τηλ. 6972 234721).

5.Ο ταύρος των Ωρεών

Ένα πρωτότυπο γλυπτό συναντάει ο επισκέπτης κατά την περιήγησή του στους Ωρεούς Ευβοίας. Πρόκειται για τον ταύρο των Ωρεών, στα τέλη του 4ου αιώνα – αρχές 3ου αιώνα π.Χ., με μήκος 3,20 μ., πλάτος 0,75 μ. και ύψος 1,30 μ.

Τον Αύγουστο του 1965 στην παραλία των Ωρεών, κατά τη διάρκεια επέκτασης εργασιών του λιμανιού, εντοπίστηκε ένα γλυπτό μαρμάρινου ταύρου, υπερφυσικού μεγέθους. Είναι κατασκευασμένο από λευκό πεντελικό μάρμαρο, και σώζεται σχεδόν ακέραιο, εκτός από τα κέρατα, την ουρά και τα τέσσερα πόδια του που είναι θραυσμένα στο ύψος του μηρού. Με βάρος 4,8 τόνων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, σε βάρος και όγκο, γλυπτά που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα και σε θαλάσσιο χώρο. Το ζώο απεικονίζεται σε στάση επίθεσης (κυρίσσων ταύρος). Ως προς την χρήση του ίσως ήταν επιτύμβιο γλυπτό ή αναθηματικό μνημείο στο ιερό του Διονύσου της Ιστιαίας.

Η ανάπτυξη της κωμόπολης των Ωρεών στα μέσα του 19ου αιώνα αποδεικνύεται με την εύρεση του σχεδίου ιδιοκτησιών της πόλης των Ωρεών και του ρυμοτομικού σχεδίου. Στο δημαρχείο της Ιστιαίας φυλάσσονται δυο σχέδια: το πρώτο με χρονολογία 1852 περιλαμβάνει όλες τις ιδιοκτησίες των Ωρεών και υπογράφεται από τον Γερμανό γεωμέτρη Γεώργιο Δομαΐερ και το δεύτερο σχέδιο θεωρήθηκε 25 Ιουλίου 1852 στην Αθήνα εξ ονόματος του βασιλέως Όθωνος από τη βασίλισσα Αμαλία. Σήμερα η κωμόπολη των Ωρεών προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών τόσο για το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό της απόθεμα όσο και για τη γραφικότητά της.

6.Ταξιάρχης

Σε απόσταση 15 λεπτών τόσο από τα Λουτρά Αιδηψού όσο και από το Πευκί βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχης με τους 600 περίπου μόνιμους κατοίκους του. Το χωριό ονομαζόταν αρχικά Νέο Μουρσαλί από το Μουρσαλί της Μικράς Ασίας, που βρισκόταν σε απόσταση 12 χλμ. από το Αϊδίνιο. Ονομάστηκε Ταξιάρχης προς τιμήν της εκκλησίας των Αγίων Ταξιαρχών, με τις δυο εικόνες που έφεραν από τον τόπο ξεριζωμού, την Παναγία του Πάθους με τον Ιησού Εσταυρωμένο στην αγκαλιά της και τον Ταξιάρχη Μιχαήλ.

Ο Ταξιάρχης φημίζεται για τα αποξηραμένα σύκα που παράγει, ένα φρούτο που εδώ και 3.000 έτη αποτελεί βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Στον Ταξιάρχη δραστηριοποιείται Αγροτικός Συνεταιρισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 1928, είναι από τους παλαιότερους στην ελληνική επικράτεια και ειδικεύεται στην καλλιέργεια συκόδεντρων της ποικιλίας Σμυρνέικη, από όπου προέρχονται τα ξηρά σύκα Ταξιάρχη.

Στο χωριό δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Ταξιάρχη, ο οποίος αποτελείται από 135 μέλη και μεταξύ άλλων επικεντρώνεται σε θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, εορταστικά κτλ. Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Κακόγιαννης, ο σύλλογος ξαναϊδρύθηκε το 2008, κάθε έξι μήνες κάνουν αιμοδοσία ενώ στις 5 Αυγούστου θα διοργανώσουν τη Γιορτή Σύκου. «Είναι μια γιορτή που γίνεται εδώ και 15 χρόνια, και φέτος θα έχουμε την Πίτσα Παπαδοπούλου και τη Μαρία Νομικού» λέει ο κ. Κακόγιαννης. Σ’ ότι αφορά τα σύκα, όπως ο ίδιος αναφέρει είναι ευγνώμονες που έφεραν οι παππούδες τους την καλλιέργεια από το Μουρσαλί της Μικράς Ασίας στο Νέο Μουρσαλί, νυν Ταξιάρχης.

7.Λιχαδονήσια

Οι Λιχάδες ή Λιχαδονήσια είναι συστάδα επτά (7) μικρών νησίδων, μεταξύ του Μαλιακού και του Βόρειου Ευβοϊκού κόλπου. Βρίσκονται μεταξύ του οικισμού της Λιχάδας από την πλευρά της Εύβοιας και των Καμένων Βούρλων από την πλευρά της Φθιώτιδας.

Τα Λιχαδονήσια στις μέρες μας αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις με δρομολόγια να εκτελούνται καθημερινά τόσο από τον Κάβο (από την πλευρά της Εύβοιας) όσο και από τα Καμένα Βούρλα.

Για την ιστορία, οι νησίδες είναι αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας και ένα μεγάλο τμήμα τους βυθίστηκε από σεισμό που έγινε το 426 π.Χ. Γι’ αυτό το λόγο και όταν τις προσεγγίσετε θα διαπιστώσετε ότι τα βράχια είναι μαύρα.

Η νησίδα Μονολιά  διαθέτει οργανωμένη δημοφιλή παραλία, όπου θα βρείτε σνακ μπαρ (self service), καφέ, ποτά, αποδυτήρια, τουαλέτες. Τα υπόλοιπα νησάκια είναι η Μεγάλη Στρογγυλή, η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βαγιά, το Βορήα, το Λιμάνι ενώ οι υπόλοιποι σκόπελοι ονομάζονται Ποντικονήσια.

Στο σύμπλεγμα των Λιχαδονησίων συχνάζουν φώκιες Μονάχους Μονάχους ενώ στο βυθό τους υπάρχουν και ναυάγια. Για όλα αυτά θα μάθετε, εν πλω, κατά την πρόσβαση σας στην παραλία της Μονολιά, μέσα από τη σύντομη ξενάγηση του καπετάνιου. Και ύστερα, βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά!

8.Γαστρονομία και Οινοτουρισμός

Νόστιμες λιχουδιές με κρεατικά, θαλασσινά και ψάρια, και τοπικά προϊόντα θα ευχαριστηθείτε κατά την παραμονή σας στην περιοχή. Χειροποίητες χυλοπίτες και τραχανάς, ελαιόλαδο, ελιές, μέλι και βασιλικός πολτός, λουκουμάδες, γλυκά του κουταλιού, κουραμπιέδες, αντζούγιες μαρινάτες, φιλέτα αντζούγιας, καπνιστό φιλέτο σκουμπρί, κρασί αλλά και τα περίφημα ξηρά σύκα Ταξιάρχη συμπεριλαμβάνονται στα προϊόντα της περιοχής.

Σχετικά τη γαστρονομία της, ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε την ψησταριά εστιατόριο «Ελλάδος Γεύσεις» στην παραλιακή στα Λουτρά Αιδηψού με σπέσιαλ χειροποίητο μπιφτέκι και σπιτικές τηγανιτές πατάτες, την ψαροταβέρνα «Καπετάνιος» στο Πευκί για ψαρόσουπα, φρέσκα ψάρια, καραβίδες, γαρίδες κτλ., την ταβέρνα ψησταριά «Τα Λεμονάδικα» στις Γούβες για όλες τις ώρες με καφεδάκι, γλυκά του κουταλιού αλλά και σούβλα (κοκορέτσι, κοντοσούβλι), ψητά της ώρας, παϊδάκια κτλ., την πιτσαρία «Burano» στο Πευκί (τοποθεσία Βράχος, στην είσοδο του οικισμού) για πίτσα σε ξυλόφουρνο, την ταβέρνα «Στέλλα» στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας μπροστά στη θάλασσα για ψάρια, θαλασσινά και ψητά στα κάρβουνα, την ταβέρνα «Μαϊστράλι» στα Ελληνικά με πανοραμική θέα το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου για ψητά, χειροποίητες πατάτες, ντολμαδάκια, ψάρια κτλ.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και το οινοποιείο Βρυνιώτη στα Γιάλτρα (14 χλμ. από Λουτρά Αιδηψού), το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε ύψωμα και στο wine bar του με την εκπληκτική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο σερβίρουν καθημερινά κρασί συνοδεία με πλατό αλλαντικών/τυριών (τηλ. 22260 32429).

9.Διαμονή

Η περιοχή της Αιδηψού έχει 113 ξενοδοχεία (7.000 κλίνες) και 17.000 κλίνες συνολικά συμπεριλαμβάνοντας και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Οι τιμές στα ξενοδοχεία για Ιούλιο – Σεπτέμβριο στα 2άστερα κυμαίνονται μεταξύ 40 – 55 ευρώ, στα 3άστερα και 4άστερα ξενοδοχεία από 60 – 90 ευρώ. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και στούντιο θα βρείτε στον Άγιο Νικόλαο, ακριβώς δίπλα στα Λουτρά Αιδηψού, μπροστά στη θάλασσα, στο Πευκί (με τιμές από 30 ευρώ), στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, στα Ελληνικά κτλ. Στην περιοχή δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού.

Να σημειώσουμε ότι αυτήν την περίοδο ΄τρέχει’ το πρόγραμμα North Evia Pass με τις αιτήσεις για τον Ιούλιο να υποβάλλονται 25-29 Ιουλίου, με περίοδο χρήσης κάρτας έως 31 Αυγούστου 2022. Αντίστοιχα, η τρίτη φάση του προγράμματος θα ανοίξει 25-31 Αυγούστου (περίοδος χρήσης κάρτας έως 30 Σεπτεμβρίου 2022) και η τέταρτη φάση είναι προγραμματισμένη μεταξύ 26/09 -10 Οκτωβρίου (περίοδος χρήσης κάρτας έως 31 Οκτωβρίου 2022).

10.Πρόσβαση

Από Θεσσαλονίκη σε τρεις περίπου ώρες φτάνετε στον προορισμό σας, ακολουθώντας την εθνική οδό για Αθήνα, έξοδος για Γλύφα (250 χλμ.), στη συνέχεια 10 χλμ. σε επαρχιακή οδό μέχρι το πορθμείο της Γλύφας. Από εκεί επιβιβάζεστε στο φεριμπότ και φτάνετε στον Αγιόκαμπο σε 25 λεπτά της ώρας. Τα Λουτρά Αιδηψού από Αγιόκαμπο απέχουν 10 χλμ., η Ιστιαία 12 χλμ.

Οι τιμές για το φεριμπότ είναι 3,40 ευρώ/άτομο για απλή διαδρομή, 1,70 ευρώ παιδικό (5-10 ετών)/φοιτητικό, 17,10 ευρώ ΙΧ, 3,70 ευρώ δίκυκλο έως 250 κυβικά, 5,90 ευρώ δίκυκλο μεγαλύτερο των 250 κυβικών (www.ferriesglyfa.com, τηλ. 22380 61391 Γλύφα, 22260 31680 Αγιόκαμπος).

Αντίστοιχα, από Αθήνα, ο επισκέπτης μέσω Αρκίτσας (διαδρομή μιάμισης ώρας) φτάνει με φεριμπότ σε 45 λεπτά της ώρας κατευθείαν στο λιμάνι των Λουτρών Αιδηψού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Βόρεια Εύβοια επανασυστήνεται: Ναυαρχίδα τα Λουτρά Αιδηψού, σημαία οι επενδύσεις (ΦΩΤΟ)

North Evia – Samos Pass: «Ένεση» ρευστότητας για τις επιχειρήσεις των νησιών

Βόρεια Εύβοια – Αιδηψός: Επανασύσταση του προορισμού για διακοπές όλο τον χρόνο

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top