Αντισταθμιστικά μέτρα για τη διάσωση των επιχειρήσεων τους ζητά άμεσα και επειγόντως από την Κυβέρνηση ο κλάδος της εστίασης και διασκέδασης, όπου τα νέα μέτρα με απαγόρευση της μουσικής και ωράριο έως τα μεσάνυχτα, βάζουν ουσιαστικά τα μαγαζιά σε νέο lockdown. «Δεν θα θέλαμε η εστίαση να είναι η παράπλευρη απώλεια από την πανδημία» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μεγάλη Παρασκευή θύμιζε το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, από τη στιγμή που τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, τέθηκαν σε εφαρμογή από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, βάζοντας σε lockdown εστίαση και διασκέδαση.

Τα περισσότερα μαγαζιά, όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας έκλεισαν στις 22.00 – 23.00, όλες οι προκρατήσεις είχαν ακυρωθεί ενώ πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που προτίμησαν να μην ανοίξουν καν.

«Το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς ήταν… Μεγάλη Παρασκευή» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Επιτροπίδης προσθέτοντας «δεν νοείται ρεβεγιόν, δίχως μουσική». Ο ίδιος επισημαίνει πως μονάχα από εκείνη τη βραδιά, οι επιχειρήσεις έχασαν το 80% του τζίρου τους, με τα νέα μέτρα (απαγόρευση μουσικής, περιορισμός ωραρίου – έως τα μεσάνυχτα) να είναι καταστροφικά.

Μηδενική ρευστότητα και απώλεια τζίρου

Όπως φαίνεται η νέα χρονιά για έναν κλάδο που έχει συνεισφέρει, για το εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος 2021, στο κράτος 400 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ, ξεκινάει  με τους χειρότερους οιωνούς.

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μεταξύ άλλων, επισημαίνει πως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα -1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα-, όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές -περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και ενώ για τους εργαζόμενους στη νυχτερινή διασκέδαση έχει ανακοινωθεί οικονομική ενίσχυση με επίδομα 534 ευρώ, για τους επιχειρηματίες, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια στήριξη.

«Στους επιχειρηματίες δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης λέγοντας πως και με τα νέα μέτρα, πάρα πολλές επιχειρήσεις Ιανουάριο και Φεβρουάριο δεν θα αντέξουν. «Είμαστε σύμφωνοι να πολεμήσουμε την πανδημία, αλλά να κρατήσουμε όρθια και την οικονομία’ οι επιχειρηματίες καταστρέφονται» δηλώνει με αγωνία ο κ. Επιτροπίδης και προσθέτει «δεν θα θέλαμε η εστίαση να είναι η παράπλευρη απώλεια αυτής της πανδημίας».

Τα μέτρα που ζητούν για την επιβίωσή τους

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητούν οι επιχειρηματίες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν θα πρέπει να στοχεύουν στην ενίσχυση της ρευστότητας, στις μη επιστρεπτέες προκαταβολές καθώς και στην επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Ζητάμε επιδότηση ενοικίου για όλες τις επιχειρήσεις στο 100%, μη επιστρεπτέες προκαταβολές με ρευστότητα στο 30% του τζίρου τους αντίστοιχους μήνες σε σχέση με το 2019, καθώς και επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεια» δηλώνει στο GRTimes.gr ο Μιχάλης Επιτροπίδης γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, περίμεναν να δουλέψουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, ώστε να μπορέσουν να εξοφλήσουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. «Η ΔΕΗ από 2.000 ευρώ, για παράδειγμα, έχει έρθει η διπλάσια» δηλώνει ο ίδιος, ρεπορτάζ που ήδη το έχει αναδείξει το GRTimes.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα – Αναλυτικά η ΚΥΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Οι δικαιούχοι εργαζόμενοι για τις αναστολές Ιανουαρίου – Οι ΚΑΔ

Καφέ – Εστιατόρια: Ζητούν στήριξη με αφορμή τα νέα μέτρα – Μείωση τζίρου 60%

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top