SOS εκπέμπουν οι αρτοποιοί: «Μέρα με τη μέρα μειώνουμε την παραγωγή»

SOS εκπέμπουν οι αρτοποιοί: «Μέρα με τη μέρα μειώνουμε την παραγωγή»

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Κατά περίπου 20% αυξήθηκε η τιμή του ψωμιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, που αφορά τον μήνα Αύγουστο. Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, το ψωμί πωλείται από τα αρτοποιεία κατά 15% ακριβότερα σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, όπως τονίζει στο GRTimes ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος. Ωστόσο αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει το αυξημένο κόστος παραγωγής με τους επαγγελματίες του κλάδου να… εκπέμπουν SOS.

Κι αυτό γιατί, όπως λέει ο κ. Μούσιος, «στα αρτοποιεία πλέον έχει διπλασιαστεί το κόστος λειτουργίας, καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ενεργοβόρες επιχειρήσεις: Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα βαραίνουν τρομερά τον προϋπολογισμό. Επιπροσθέτως, οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε ψωμί, δηλαδή το αλεύρι, ή ακόμη και η ζάχαρη, πλέον έχουν διπλάσια τιμή».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η όποια αύξηση στην τιμή του ψωμιού προκύπτει από τα δυσβάσταχτα, πλέον, λειτουργικά έξοδα. Αυτή τη στιγμή, η τιμή του κιλού ανέρχεται σε 2,80 ευρώ, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν στα 2,50 ευρώ. Πλέον κινούμαστε στα όρια της επιβίωσης. “Με νύχια και με δόντια” κρατάμε ανοικτές τις επιχειρήσεις μας».

Ο κ. Μούσιος υπογραμμίζει ακόμη ότι «παλαιότερα, οι μόνες επιχειρήσεις του κλάδου που έκλειναν, το έπρατταν λόγω συνταξιοδοτήσεων των ιδιοκτητών. Πλέον, επιχειρήσεις κλείνουν διότι δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών αναδεικνύει ακόμη μία πτυχή της κρίσης που πλήττει τα αρτοποιεία: τη μείωση των πωλήσεων. «Μέρα με τη μέρα μειώνουμε την παραγωγή του ψωμιού. Προτιμούμε να μην έχουμε να δώσουμε στο τέλος της ημέρας, παρά να μας μένουν. Κι αυτό διότι είναι πλέον υψηλό το κόστος της παραγωγής», ανέφερε συγκεκριμένα, κάνοντας ακόμη λόγο για μείωση του τζίρου που φτάνει έως και το 20%. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν προβλέπεται επιπλέον αύξηση στην τιμή του ψωμιού».

Θα έπρεπε η τιμή του ψωμιού να φτάνει στα 2 ευρώ τα 350 γραμμάρια!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος των Αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, η οποία ανέφερε στο GRTimes πως, «εκτός από το 20% της μείωσης του τζίρου σε ό,τι αφορά το ψωμί, κατά περίπου 40% μειώθηκαν και τα έσοδά μας από τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα».

Σύμφωνα με την κυρία Κουκουμέρια, «ήδη 20 αρτοποιεία έχουν βάλει λουκέτο, από τα 700 που υπήρχαν συνολικά στον νομό Θεσσαλονίκης».

Σε ό,τι αφορά, τώρα την αύξηση της τιμής του ψωμιού, η Έλσα Κουκουμέρια τονίζει ότι οι πελάτες κατανόησαν την ανάγκη της ανατίμησης, καθώς «καταλαβαίνουν και τη δική μας θέση». Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δε γίνεται να αυξήσουμε περαιτέρω την τιμή, καθώς θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό πλέον, βγάζουμε λιγότερα ψωμιά για πώληση».

Πάντως, όπως λέει η ίδια, «για να βγάλουμε τα έξοδά μας, θα έπρεπε το ψωμί να κοστίζει 2 ευρώ για τα 350 γραμμάρια, ποσό εξωπραγματικό για τις οικονομικές αντοχές του κόσμου».

Και οι δύο εκπρόσωποι των αρτοποιών, τονίζουν την επιτακτική ανάγκη για κρατική ενίσχυση του κλάδου σε ό,τι αφορά την κάλυψη του υπέρογκου ενεργειακού κόστους, επισημαίνοντας ότι πλέον τίθεται σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

«Τα αρτοποιεία πλέον καταγράφουν ζημιές. Βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης και χρειάζονται οικονομική ενίσχυση για να παραμείνουν ανοικτά», λέει ειδικότερα ο Μιχάλης Μούσιος, με την κ. Κουκουμέρια να συμπληρώνει πως «στον κλάδο μας απασχολούνται περίπου 250.000 άτομα. Θα είναι κρίμα, λοιπόν, να χαθούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για τα ενεργειακά μας έξοδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Eurostat: Η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% τον Αύγουστο στην ΕΕ

Παπαδόπουλος: Ζαχαροπλάστες αγοράζουν ζάχαρη και γάλα από τα σούπερ μάρκετ! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top