Τουρισμός – Χαλκιδική: Παράθυρο για τον τουρισμό από τα μέσα Ιουνίου

Τουρισμός – Χαλκιδική: Παράθυρο για τον τουρισμό από τα μέσα Ιουνίου

Με μηδενικές κρατήσεις, ή έστω φαινομενικές, με την χώρα να είναι «βαμμένη» στο βαθύ κόκκινο και την αβεβαιότητα των επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα του τουρισμού βαδίζει με αργά βήματα. «Το στοίχημα για όλους τους ντόπιους, για όλους τους προορισμούς είναι να τους διατηρήσουμε ‘πράσινους’» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Εμβολιασμοί, αρνητικά τεστ, «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», διμερείς συμφωνίες με βασικές χώρες όπως Ισραήλ, Ρωσία, Σερβία κτλ., άνοιγμα συνόρων για την ενίσχυση του οδικού τουρισμού, αεροπορικές αφίξεις από χώρες της Δυτικής Ευρώπης είναι κάποιες από τις βασικές παραμέτρους ώστε να ξεκινήσει δειλά δειλά το άνοιγμα του τουρισμού για τη φετινή σεζόν.

Ήδη, από χθες (Κυριακή 28/3) ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται στη Σερβία, με στόχο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

«Ελλάδα και Σερβία συνδέονται διαχρονικά με δεσμούς φιλίας και αγάπης, κάτι που αποτυπώνεται στην τουριστική κίνηση. Προ πανδημίας τη χώρα μας επέλεγαν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι» δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης προσθέτοντας ότι στόχος της Κυβέρνησης  για το 2021 είναι να διευκολύνει τη ροή τουριστών από τη Σερβία, βάσει της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας, «την οποίαν έχουμε επικυρώσει νομικά από το Σεπτέμβριο του 2020, αλλά και όσων θα συνομολογήσουμε κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη χώρα. Πάντα με γνώμονα την ασφάλεια επισκεπτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών, προχωρούμε με αποφασιστικά βήματα στην επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού» δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Αντίστοιχη επίσκεψη του υπουργού θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, στις 14 Απριλίου, ώστε να επικυρωθεί και μεταξύ των δυο χωρών διμερής συμφωνία, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διακίνησης τουριστών με πιστοποιητικά εμβολίων από τρίτες χώρες, δηλαδή όπως με το ρωσικό SputniK V  και το κινεζικό.

Χαμένος ο Μάιος

Μπορεί το φετινό Ορθόδοξο Πάσχα στις 2 Μαΐου να αποτελούσε την τέλεια έναρξη της θερινής σεζόν, για την περιοχή της Χαλκιδικής, ωστόσο, η αβεβαιότητα που εξακολουθεί να αιωρείται σχετικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τους εμβολιασμούς, τα τεστ κτλ.. δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις.

«Ο Μάιος δεν έχει καθόλου κρατήσεις, ίσως λίγο κινηθεί το Πάσχα με οδικό τουρισμό» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής (ΕΞΧ) Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, και κορωνοϊού επιτρέποντος, η σεζόν για την Χαλκιδική θα ανοίξει «από το δεύτερο 15νθημερο του Ιουνίου» με Βαλκάνιους και τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη, Γερμανούς και Βρετανούς, αγορές που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις σ’ ότι αφορά την περιοχή της Χαλκιδικής.

Μπουφέ στα ξενοδοχεία

Σχετικά με τα φετινά πρωτόκολλα υγιεινής και αναφορικά με την περσινή σεζόν, όπως ενημερώνεται το GRTimes.gr, θα λειτουργούν μπουφέ στα ξενοδοχεία, τηρώντας βεβαίως αυστηρά τις αποστάσεις και με τους τουρίστες αλλά και τους εργαζόμενους να φορούν μάσκες και γάντια.

Οι ξενοδόχοι ζητούν επίσης να διευρυνθεί η λίστα των ειδικοτήτων των ιατρών και να δίνεται το δικαίωμα στον γιατρό εργασίας της εκάστοτε ξενοδοχειακής επιχείρησης να μπορεί να κάνει το rapid τεστ στον πελάτη. «Μ’ αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος για πιθανά κρούσματα κορωνοϊού» εξηγεί ο κ. Τάσιος.

Σημειώνεται ότι ο γιατρός εργασίας αποτελεί μια από τις βασικές εργοδοτικές υποχρεώσεις των εταιρειών με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, όπως αυτές ορίζονται από το νόμο 3850/2010.

Οι αγορές της Χαλκιδικής

Σχετικά με τις αγορές που προτιμούν την Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, νούμερο ένα είναι η Γερμανία και ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία. Στην τρίτη θέση είναι η Ολλανδία, ακολουθεί το Βέλγιο και η Ιταλία.

Σ’ ότι αφορά τον οδικό τουρισμό, στις Βαλκανικές χώρες, νούμερο ένα είναι η Ρουμανία, ακολουθεί  η Σερβία, η Βουλγαρία και τα Σκόπια.

Σχετικά με τη Ρωσική αγορά, η ανάκαμψη της επικεντρώνεται αρκετά χρόνια πριν, τουλάχιστον στο 2013, όταν στην Χαλκιδική καταγράφηκαν περί τις 150.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών ενώ την επόμενη χρονιά κινήθηκαν στις 120.000 περίπου αφίξεις.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, για το 2020, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία πανελλαδικά μειώθηκε κατά -95,6% και διαμορφώθηκε στις 26.000 ταξιδιώτες έναντι 583.000 το 2019, ενώ σ’ ότι αφορά τις εισπράξεις μειώθηκαν κατά -96,9% και διαμορφώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ (από 433 εκατ. ευρώ).

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top