Κρόκος Κοζάνης: Καταστροφή 40% στις καλλιέργειες – Αύξηση τιμών μελλοντικά

Κρόκος Κοζάνης: Καταστροφή 40% στις καλλιέργειες – Αύξηση τιμών μελλοντικά

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Ζημιά που θα φτάσει έως και το 40% της παραγωγής των κροκοπαραγωγών τόνισε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Βασίλης Μητσόπουλος. Στην περιοχή καλλιεργούνται 5.500 χιλιάδες στρέμματα κρόκου από 925 οικογένειες.

Οι βροχές της προηγούμενης Τρίτης και δύο μέρες έντονης ομίχλης φαίνεται ότι έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής του κρόκου Κοζάνης. «Η έντονη κακοκαιρία της περασμένης εβδομάδας και οι μη ευνοϊκές συνθήκες που σχηματίστηκαν αυτή την περίοδο κατέστρεψαν τον κρόκο και πιο συγκεκριμένα το άνθος του, το οποίο έπεσε στο χώμα. Υπολογίζουμε ότι έχουμε χάσει περίπου το 30% με  40% της παραγωγής» σημειώνει ο κ. Μητσόπουλος.

Η διαδικασία ξεκινάει τον Νοέμβρη και ολοκληρώνεται μέχρι τον Γενάρη. Αρχικά, φυτεύονται οι βολβοί το καλοκαίρι με ειδικές φυτευτικές μηχανές και η διάρκεια ζωής τους φτάνει τα έξι με εφτά χρόνια. Στη συνέχεια, τα άνθη φυτρώνουν στα χωράφια σε περίπου 5 με 15 μέρες, ενώ τα περισσότερα από αυτά ανθοφορούν έως και δύο φορές. Παράλληλα, κάθε μήνα περίπου, οι βολβοί καθαρίζονται και φυτεύονται σε νέο χωράφι.

«Αν βρέξει μία φορά χάνεις την παραγωγή. Έτυχε να βρέξει πάνω στην κορύφωση της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα να πέσουν τα άνθη κάτω και να χαλάσει το φυτό. Αν σε περίοδο ανθοφορίας είχαμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ζήσαμε το τελευταίο εξάμηνο,, θα είχαμε χάσει το 80%-90% της παραγωγής» τονίζει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης.

Τι γίνεται με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, γεωπόνοι του ΕΛΓΑ έχουν φτάσει στην περιοχή και πραγματοποιούν αυτοψία προκειμένου να αποτιμήσουν το σύνολο της ζημιάς. Με τη σειρά τους, οι κροκοπαραγωγοί ζητούν αποζημιώσεις. «Το ασφάλιστρο για εμάς είναι αρκετά υψηλό, περίπου 30 ευρώ το στρέμμα. Δηλαδή 150.000 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για 5.000 χιλιάδες στρέμματα κρόκου» συμπληρώνει ο πρόεδρος.

Εξαγωγές και κανένα ενδιαφέρον από τους νέους για τον Κρόκο

Σε φυσιολογικά επίπεδα παραμένουν οι τιμές αυτή την περίοδο για τον κρόκο Κοζάνης, ωστόσο, εξαιτίας της ζημιάς αναμένεται αύξηση των τιμών για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών.

Όσον αφορά τις εξαγωγές, το 70% του κρόκου εξάγεται σε ευρωπαϊκές αγορές και κυρίως Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Τέλος, απογοητευτική είναι η στάση των νέων σύμφωνα με τον Βασίλη Μητσόπουλο, διότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την καλλιέργεια του κρόκου από τις νέες γενιές. «Είναι μία παραδοσιακή καλλιέργεια με αρκετές δυσκολίες. Η δουλειά είναι χειρωνακτική και για να φυτεύσει κάποιος μόλις ένα στρέμμα, χρειάζεται να διαθέσει περίπου 1.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται οι πολλές εργατοώρες, η αγορά χωραφιών και η γενικότερη διαδικασία. Ένα στρέμμα αποδίδει 500-600 γραμμάρια κρόκου. Όποιος επιθυμεί να δουλέψει ως κροκοπαραγωγός χρειάζεται να αφιερώσει χρόνο για να έχει ένα καλό εισόδημα και δυστυχώς οι νέοι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top