Με φόντο τον Αργολικό κόλπο και τον έναστρο ουρανό διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία ο τρίτος σταθμός του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες, κάτοικοι του Παράλιου Άστρους και της ευρύτερης περιοχής καθώς και τουρίστες που απολαμβάνουν αυτήν την εποχή τις διακοπές τους έδωσαν το ‘παρών’ στην χθεσινή γαστρονομική γιορτή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο Παράλιο Άστρος της Π.Ε. Αρκαδίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο σταθμό του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας που φέρει τον τίτλο «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» και όπως δήλωσε χθες βράδυ ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τη συνεργασία όλων – Περιφέρειας, Δήμων, Επιμελητηρίων, Φορέων, εκπροσώπων του πολιτισμού και της κοινωνίας- «μπορούμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις και στον τομέα του τουρισμού που είναι η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας».

Η χθεσινή βραδιά με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών, πολιτιστικών συλλόγων, καταξιωμένων σεφ από εστιατόρια της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας, ανέδειξε ουσιαστικά τον τόπο, το Παράλιο Άστρος, μια περιοχή η οποία είναι οικονομικά από τις πιο δυνατές στην εν λόγω Περιφερειακή ενότητα.

«Εκτός από τα δώρα που μας έδωσε ο Θεός, τα βουνά και τις θάλασσες μας, πρέπει να προβάλλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα, τις γεύσεις, το διαχρονικό πολιτισμό μας» ανέφερε ο κ. Νίκας λέγοντας πως οι τουρίστες πλέον έρχονται και για τη γαστρονομία του τόπου.

Επισήμανε πως η περιοχή που διεξήχθη χθες βράδυ (Παρασκευή 26 Αυγούστου) η γιορτή γαστρονομίας αποτελεί το κέντρο όλων των προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται ως προϊόντα της μεσογειακής διατροφής.

«Η περιοχή αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για την ανάπτυξη όλης της Πελοποννήσου» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου λέγοντας πως τα 35 πλέον εκατ. τουρίστες που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, «έρχονται και για τον πολιτισμό μας και την κουλτούρα μας, για τις γεύσεις μας και για τα προϊόντα μας».

Στόχος η προβολή των προϊόντων και η καθιέρωση του φεστιβάλ

Τρίτος σταθμός του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories Ιστορίες ανθρώπων-γεύσεων-πολιτισμού» το Παράλιο Άστρος, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όπου η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γεμάτο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» το οποίο ‘πλημμύρισε’ από γεύσεις, χρώματα, αρώματα, μουσικές, παιδικά εργαστήρια, γευσιγνωσίες κ.ά.

«Στόχος είναι να κάνουμε αυτό το ταξίδι γεύσεων και να αναδείξουμε όλα αυτά τα εκλεκτά προϊόντα – ελιές, λάδι, μέλι, τυροκομικά- που παράγει ο δήμος μας, να τα αναδείξουμε και να τα διαφημίσουμε εκτός συνόρων αλλά και εκτός Αρκαδίας» δήλωσε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Γιώργος Καμπύλης στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «στόχος είναι να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία, και παράλληλα θέλουμε αυτό το φεστιβάλ να καθιερωθεί, του χρόνου να συμμετέχουν και περισσότεροι παραγωγοί ή και να διευρύνουμε και τις μέρες» υπογραμμίζοντας πως η αρχή έγινε με τη βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και υπόλοιπων φορέων.

Ανοιχτό σε κάθε δράση και το Επιμελητήριο

Την χθεσινή εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Τρουπής καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στο μαγικό,  ειδυλλιακό αλλά και τουριστικά αβίαστο Παράλιο Άστρος όπως χαρακτηριστικά ανάφερε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τρουπής το Επιμελητήριο Αρκαδίας στηρίζει τις διάφορες δράσεις και οικονομικά, «έχουμε φροντίσει η συνδρομή των μελών μας να έχει ανταποδοτικότητα, όπως επίσης θα στηρίξουμε έμπρακτα την ακαδημία ελαιοκομίας στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας» δήλωσε ο πρόεδρος κ. Τρουπής και αναφέρθηκε σε διάφορες δράσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα όπως ταξίδια εξοικίωσης για εκπροσώπους ΜΜΕ και τουριστικούς πράκτορες στις πληγείσες περιοχές της Ορεινής Αρκαδίας και της Μεγαλόπολης, το Tripoli Street Food Festival, το βίντεο για την προβολή της Αρκαδίας κτλ.

Η Πελοπόννησος να αποτελέσει ηγετικό ρόλο ως γαστρονομικός προορισμός

Για μια χώρα η οποία έχει ήδη εδραιώσει τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι ως μια γαστρονομική εμπειρία, όπου το 44% των δαπανών των τουριστών εκτός από τα μεταφορικά το διαθέτουν σε γαστρονομία και ψυχαγωγία αναφέρθηκε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (ΤΟΠ) Κώστας Μαρινάκος.

«Η Πελοπόννησος και δη η Αρκαδία μας μπορεί να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια έναν ηγετικό ρόλο ως γαστρονομικός προορισμός, λόγω των εξαιρετικών προϊόντων που διαθέτει. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να τοποθετηθούν σε μια βάση αυθεντικότητας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο κ. Μαρινάκος επισημαίνοντας πως όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ένας από τους κύριους λόγους και κριτήρια αγοραστικής απόδοσης των τουριστών είναι η γαστρονομική εμπειρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές που επισκέπτονται την Πελοπόννησο είναι διατεθειμένες να συμμετέχουν σε γαστρονομικές εμπειρίες, «συνεπώς αξίζει να συνεχίσουμε σ’ αυτή τη βάση και θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για έναν στρατηγικό σχεδιασμό που θα έχει σαν σκοπό την ανάπτυξη του γαστρονομικού προϊόντος, του branding και μάρκετινγκ» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΟΠ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ανατολικής Αρκαδίας Βίβιαν Μανολέσου ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την εκδήλωση, «ευχόμαστε να γίνει θεσμός και εμείς από την πλευρά μας να βάζουμε το λιθαράκι μας για την ανάπτυξη της περιοχής» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Βόρειας Κυνουρίας διαθέτει 65 ξενοδοχειακά καταλύματα με περισσότερες από 1.200 κλίνες εκ των οποίων τα 50 βρίσκονται στην περιοχή του Παράλιου Άστρος και του Ξηροπήγαδου.

Προβολή των τοπικών προϊόντων

Ο γαστρονομικός πλούτος της Αρκαδίας αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χθες βράδυ μέσα από το εκθετήριο των τοπικών προϊόντων από επιχειρήσεις της περιοχής, τις γευσιγνωσίες, τα μαγειρέματα σε κατσαρόλες και τηγάνια που ανέλαβαν διακεκριμένοι σεφ και μαγείρισσες πολιτιστικών συλλόγων τόσο με κλασικές παραδοσιακές γεύσεις όσο και με μια μοντέρνα πινελιά με βάση πάντα τα τοπικά προϊόντα της αρκαδικής γης.

Και «αυτό είναι το ζητούμενο, να προβάλλουμε τα τοπικά προϊόντα μας, τις παραδοσιακές συνταγές» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Άννα Καλογεροπούλου προσθέτοντας «θέλουμε να το θεσμοθετήσουμε το φεστιβάλ γαστρονομίας και κάθε χρόνο ο επισκέπτης να έχει μοναδικές γαστρονομικές βιωματικές εμπειρίες».

Σημειώνεται ότι το Peloponnese Food Stories θα συνεχιστεί στην Αργολίδα στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Κορινθία ενώ ήδη έχει κάνει στάσεις στην Αρεόπολη της Λακωνίας και στην Κορώνη της Μεσσηνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top