Εβδομάδα Μόδας στην Γκιμαράες της Πορτογαλίας: Ιστορία ενός αιώνα για την ‘πρωτεύουσα’ των υφασμάτων

Εβδομάδα Μόδας στην Γκιμαράες της Πορτογαλίας: Ιστορία ενός αιώνα για την ‘πρωτεύουσα’ των υφασμάτων

Στις πολυτελείς αίθουσες ιστορικού ξενοδοχείου που περιβάλλεται από υπέροχους κήπους στην πόλη Γκιμαράες της Πορτογαλίας θα διεξαχθεί για έβδομη χρονιά η Εβδομάδα Μόδας με κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα για το σπίτι. Εξήντα πορτογαλικές εταιρίες, 100 μάρκες, πάνω από 300 διεθνείς αγοραστές θα δώσουν το ‘παρών’ 9 και 10 Μαΐου στην έκθεση η οποία αποτελεί την πύλη για περισσότερες από 130 χώρες σ’ όλον τον κόσμο.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η Γκιμαράες (Guimarães) πόλη η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Πορτογαλίας, με πληθυσμό περί τους 50.000 κατοίκους, ετοιμάζεται να υποδεχθεί για έβδομη φορά την Εβδομάδα Μόδας στον κλάδο των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Για δυο μέρες, 9 και 10 Μαΐου η ‘καρδιά’ της κλωστοϋφαντουργίας της χώρας θα χτυπάει στην ιστορική πόλη -το λίκνο του Πορτογαλικού Έθνους όπως την αποκαλούν-, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 300 διεθνών αγοραστών, από 36 αγορές σ’ όλον τον κόσμο.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η Εβδομάδα Μόδας (Guimarães Fashion Week) αποτελεί την πύλη για περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο, δεδομένου ότι η πόλη Γκιμαράες είναι ο τόπος γέννησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Πορτογαλίας.

«Η κλωστοϋφαντουργία στην Guimarães συμπληρώνει εκατό χρόνια με τα πρώτα εργοστάσια να κάνουν την εμφάνισή τους τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα» επισημαίνουν στελέχη της Ένωσης ‘Home of Portogual’ που διοργανώνουν την έκθεση, προσθέτοντας ότι η Guimarães ήταν ήδη γνωστή στην Πορτογαλία ως ένας πλούσιος βιομηχανικός δήμος, με την κύρια ταυτότητά της να υποστηρίζεται από τις μεγάλες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας.

Ακόμη και στις μέρες μας, η πλειονότητα του ενεργού πληθυσμού της ιστορικής πόλης παραμένει στη βιομηχανία και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, λαμβάνοντας δε υπόψη ότι η Guimarães είναι γνωστή ως η «πρωτεύουσα των υφασμάτων», ο κύριος στόχος του Οργανισμού για τη διεξαγωγή της έκθεσης σε αυτήν την πόλη, είναι:

α. οι επισκέπτες να μπορούν να πάνε στις εταιρείες για να δουν πώς είναι οργανωμένες, πώς λειτουργούν και τι δυνατότητες έχουν

β. να ανοίξει ο δρόμος για νέες επιχειρήσεις, προσκαλώντας έναν σημαντικό αριθμό δυνητικών διεθνών αγοραστών, με οικονομική δυνατότητα και προθυμία να αγοράσουν προϊόντα μεσαίας και υψηλής ποιότητας, είτε με ιδιωτική ετικέτα είτε με πορτογαλικές μάρκες.

«Σκοπός είναι να βρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές στην καρδιά του κλάδου, ώστε να καταλάβουν καλύτερα ότι αυτό που βλέπουν στις διεθνείς εκδηλώσεις, γίνεται εκεί, στις τοπικές βιομηχανίες» επισημαίνουν.

Στις αίθουσες ιστορικού ξενοδοχείου

Η Εβδομάδα Μόδας για το σπίτι στην Guimarães συνεχίζει να αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς για την προώθηση των βιομηχανιών οικιακής κλωστοϋφαντουργίας. Η εκδήλωση, η οποία συγκεντρώνει έναν σημαντικό αριθμό πορτογαλικών εταιρειών οικιακής κλωστοϋφαντουργίας, θα διεξαχθεί επί δυο μέρες στο ιστορικό ξενοδοχείο Pousada de Santa Marinha το οποίο συνδυάζει την πολυτέλεια με την πορτογαλική ιστορία και τον πολιτισμό.

Χτισμένο σε μια προνομιακή θέση με θέα στην πόλη, το πρώην Αυγουστιανό μοναστήρι του 12ου αιώνα περιβάλλεται από υπέροχους κήπους με τα φυτά, τα δέντρα, τη λίμνη και τα σιντριβάνια από γρανίτη. Στο πολυτελές ξενοδοχείο με τα διάσημα πορτογαλικά πλακάκια (azulejos) σε αφθονία, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από το 1747, θα εκτίθενται τα διάσημα οικιακά υφάσματα και δεδομένου ότι έχουν πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής για την προώθηση των επιχειρήσεων και του δήμου, προκειμένου να αναπτυχθούν δουλειές και συνεργασίες.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το σπουδαίο γεγονός, που βρίσκεται τώρα στην έβδομη διοργάνωσή του, θα συνεχίσει τον αρχικό του σκοπό, ενσωματωμένο στην παγίωση της εικόνας της Πορτογαλίας στον κόσμο και, ειδικότερα, της Γκιμαράες και της εθνικής βιομηχανίας» υπογραμμίζουν τα στελέχη της διοργάνωσης.

Καινοτομία και εξαγωγές

Το Guimarães Home Fashion Week (GHFW) είναι η εκδήλωση αναφοράς για τα πορτογαλικά υφάσματα σπιτιού, παρουσιάζοντας σε εκατοντάδες διεθνείς αγοραστές ό,τι είναι πιο βιώσιμο και καινοτόμο στην εθνική βιομηχανία. Η συγκεκριμένη εβδομάδα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για εκθέτες και αγοραστές να γνωριστούν μεταξύ τους και να βιώσουν καλύτερα πώς λειτουργεί η οικιακή κλωστοϋφαντουργία στην Πορτογαλία. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν την πραγματικότητα της εθνικής οικονομίας, πολιτισμού και κοινωνίας, κατανοώντας την ιστορία της χώρας και τις επιρροές της σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά της σχέδια.

Περισσότερες από 60 εταιρίες θα έρθουν σε επαφή με πελάτες από 30 και πλέον αγορές από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης ορισμένοι από τους καλύτερους Πορτογάλους παραγωγούς και εξαγωγείς θα εκθέσουν τα προϊόντα τους μεσαίας και υψηλής ποιότητας, τα οποία εξάγονται σε περισσότερες από 130 χώρες παγκοσμίως.

«Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες εταιρείες στο Guimarães Home Fashion Week είναι τα μοναδικά μας χειροποίητα χαλιά και μαξιλάρια. Συλλέγουμε απορρίμματα από άλλα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, τα οποία στη συνέχεια ανακυκλώνουμε σε μια ποικιλία σχεδίων χαλιών και μαξιλαριών. Το άλλο μοναδικό σημείο είναι ότι υφαίνουμε ακόμα με τους ίδιους παραδοσιακούς ξύλινους αργαλειούς, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας» δηλώνει στο GRTimes.gr η Catarina Carvalho της εταιρίας Vianatece η οποία και θα συμμετέχει στο GHFW. Η οικογενειακή επιχείρηση με ιστορία άνω των 35 ετών, δίνει ιδιαίτερη βάση στην ανακύκλωση καθώς και στη χειροτεχνία και στη βιοτεχνική κληρονομιά.

Και όπως τονίζεται από τους διοργανωτές παρά το γεγονός ότι σ’ όλη την χώρα υπάρχουν εθνικές εταιρείες στον κλάδο, η οικιακή κλωστοϋφαντουργία είναι μια βιομηχανία με μεγάλη απήχηση και σημασία παγκοσμίως, και η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεντρωμένη στην Guimarães.

Επισκέψεις στα εργαστήρια

Η έκθεση η οποία διοργανώνεται από την Ένωση Home from Portugal σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εμπορίου και Επενδύσεων της Πορτογαλίας Aicep, θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Μαΐου. Επίσης, το διήμερο 11 και 12 Μαΐου, οι δυνητικοί αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα για ατομικές επισκέψεις στις εταιρείες, κατόπιν ραντεβού, για οριστικοποίηση συμφωνιών, επίσκεψη στις μονάδες παραγωγής κ.λπ.

Σημειώνεται ότι το Guimarães Home Fashion Week είναι μια δράση που προωθείται από την Ένωση Home from Portugal και συγχρηματοδοτείται από την Πορτογαλία 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος Compete 2030 – Innovation and Digital Transition, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας: Στο ‘μικροσκόπιο’ η βιώσιμη τουριστική διαχείριση στην παράκτια ζώνη Δήμου Θερμαϊκού

Airbnb: Οι 50+ νέες δυνατότητες και αναβαθμίσεις-Τι προτιμούν οι Έλληνες

Τουρισμός: Σύνδεση Θεσσαλονίκης – Πορτογαλίας από το… Μεγάλο Σάββατο

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top