Jeff Lansdale: Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα

Jeff Lansdale: Η αναγκαιότητα της εκπαίδευσης στον αγροδιατροφικό τομέα

Του προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Dr. Jeff Lansdale

«Να ενεργείς έχοντας γνώση», είχε πει ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος. Και είχε απόλυτο δίκιο. Η γνώση είναι δύναμη και ειδικά όταν εφαρμόζεται σε έναν από τους πιο νευραλγικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, τον αγροδιατροφικό τομέα, ο οποίος πρόπερσι συνείσφερε το 4,7% της συνολικής εγχώριας Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Η λύση στην εξίσωση αναζήτησης διεξόδων και προοπτικών του κλάδου δεν είναι εύκολη. Δεν είναι μόνο ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού. Στο δύσκολο παζλ προστίθενται η κλιματική κρίση, η σπατάλη τροφίμων, η αλόγιστη χρήση των υδάτινων πόρων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η υποβάθμιση του εδάφους και η μείωση της βιοποικιλότητας.

Όπως αναφέρει η Εrnst&Υoung ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα -παράλληλα με τις παγκόσμιες προκλήσεις- αντιμετωπίζει και μία σειρά από προβλήματα και ιδιαιτερότητες. Όπως το μικρό μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το χαμηλό επίπεδο συνεργασίας, η ελάχιστη υιοθέτηση τεχνολογικής καινοτομίας και το δεύτερο χαμηλότερο(!) επίπεδο γεωργικής εκπαίδευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Ειδικά για το τελευταίο και ως Μη Κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα επικεντρωμένο στον αγροδιατροφικό τομέα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω για τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπό του στον κλάδο της χώρας.

Από το 1904, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αποτελεί έναν «φάρο» γνώσης για τους Έλληνες αγρότες και έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγής, την υιοθέτηση σύγχρονων γεωργικών πρακτικών και την μετατροπή των αγροτών σε σύγχρονους επιχειρηματίες. Είναι ξεκάθαρο πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα.

Πλέον, το έλλειμμα της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα όχι μόνο αποτυπώνεται σε μελέτες, αλλά αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον.

Η χώρα έχει τεράστιες δυνατότητες στον αγροδιατροφικό κλάδο. Όμως, αυτές περιορίζονται διότι το προσωπικό δεν έχει επαρκεί και σωστή εκπαίδευση. Διότι έχει μάθει εμπειρικά από γονείς και παππούδες. Ο κόσμος άλλαξε. Δεν ζούμε τη δεκαετία του 1940, όταν ο μέσος αγρότης μπορούσε να παράγει τρόφιμα για δέκα άτομα. Σήμερα, η σύγχρονη τεχνολογία, η καινοτομία και η γνώση επιτρέπουν στον αγρότη να παράγει τρόφιμα για 160 άτομα! Και ο συγκεκριμένος αριθμός θα αυξηθεί έως το 2050.

Επομένως, οι επόμενες τρεις δεκαετίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον κλάδο. Οι Έλληνες που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό κλάδο θα πρέπει να εκπαιδευτούν, τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο κυρίως στο πεδίο, μέσα στο χωράφι, να μυρίσουν και να πιάσουν το χώμα. Να εμπεδώσουν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, να μάθουν να αξιοποιούν τα δίκτυα, να προχωρούν σε ορθές γεωργικές πρακτικές, να διαχειρίζονται το χωράφι τους ως επιχείρηση. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση είναι οι καταλύτες που μπορούν να εξασφαλίσουν ευθυγράμμιση της παραγωγής και της εμπορίας με τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στην αγορά. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο Πλάτων «Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία».

Στις αρχές του 1900, ο ιδρυτής της Σχολής Δρ. Τζον Χένρυ Χάουζ, είχε καταθέσει τα «πιστεύω» του για τον αγροδιατροφικό τομέα: «Πιστεύω σε μια γεωργία με μακροπρόθεσμη προοπτική, στο χώμα που γίνεται πλουσιότερο αντί φτωχότερο από χρόνο σε χρόνο. Πιστεύω στο να ζω όχι για τον εαυτό μου αλλά για τους άλλους, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενεές να μην υποφέρουν εξαιτίας των δικών μου γεωργικών μεθόδων. Πιστεύω ότι οι καλλιεργητές είναι οι φροντιστές της γης και θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την πιστή εκτέλεση του καθήκοντός τους. Είμαι περήφανος που είμαι αγρότης και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος του ονόματος». Τα λόγια αυτά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και αποτελούν τον οδηγό της εκπαίδευσης που προσφέρει η Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

(Το άρθρο του Dr. Jeff Lansdale δημοσιεύθηκε στην ειδική -έντυπη και ψηφιακή- έκδοση του GRTimes για την 87η ΔΕΘ)

«Ξεφυλλίστε» ΕΔΩ την Ειδική -έντυπη και ψηφιακή- Έκδοση του GRTimes για την 87η ΔΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αντώνης Τσιμπούκης: Η CISCO δημιουργεί προστιθέμενη αξία στην κοινωνία και οικονομία της χώρας

O Γιώργος Τσούνης στο GRTimes: «Φάρος» δύναμης και ενότητας η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας

Ο Τζέρι Ισμαήλ στο GRTimes: Είναι η ώρα της Θεσσαλονίκης

Nico Gariboldi: Ανάπτυξη της παρουσίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη με νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

DT&S: Διαχρονικός πυλώνας Βιώσιμης Ανάπτυξης και Καινοτομίας

Η Λίνα Μενδώνη στο GRTimes: Η Θεσσαλονίκη υπερτοπική εστία Πολιτισμού

Ιωάννα Δρέττα: Οι αξίες της βιωσιμότητας αποτελούν πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό

Θεσσαλονίκη: Καινοτομία και επενδύσεις

Ο N. Παπαθανάσης στο GRTimes: Η Ελλάδα συνεχίζει στον δρόμο της ανάπτυξης

Ο Δ. Παπαστεργίου στο GRTimes: «Το κράτος στο κινητό μας» έως το τέλος της τετραετίας

Δαυίδ Σαλτιέλ: Η συμπόρευση και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος – Ισραήλ οφείλει να είναι μια πάγια στρατηγική επιλογή

Θεόδωρος Τζέμης: Το κέντρο της Θεσσαλονίκης αποτελεί πλέον κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς

Στάθης Κωνσταντινίδης: Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Βόρεια Ελλάδα

Ο Χρ. Σταϊκούρας στο GRTimes: Ανανεώνουμε τον στόλο των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης στο GRTimes: Για τη Θεσσαλονίκη μιλάμε με έργα

Νέα εποχή για το GRTimes και Ειδική Έκδοση για την 87η ΔΕΘ

Ν. Μπακατσέλος: Οι εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ οδηγούν σε περαιτέρω επενδύσεις

Με την ανάπλαση της ΔΕΘ η πόλη θα ανέβει εκθεσιακά κατηγορία

Θ. Λιάγκος: Επιδίωξή μας είναι η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό μας πλάνο

Η Βουλγαρία τιμώμενη χώρα στη 87η ΔΕΘ

Σε ανοδική τροχιά η ελληνοβουλγαρική οικονομική συνεργασία

Με αυτοπεποίθηση και σωστή προετοιμασία να διαμορφώσουμε το μέλλον του τουρισμού

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top