Ραγδαία και ανησυχητικά αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις σε τρανς πρόσωπα

Ραγδαία και ανησυχητικά αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις σε τρανς πρόσωπα

Ολοένα και αυξάνονται οι ρατσιστικές επιθέσεις απέναντι σε άτομα της τρανς κοινότητας. Το πιο πρόσφατο περιστατικό, μάλιστα, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη, αφορά σε αποκλεισμό τρανς προσώπου από το συσσίτιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, λόγω της ταυτότητάς του. Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, το GRTimes συνομίλησε με την πρόεδρο του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), Άννα Απέργη, η οποία αναφέρεται στις τρανσοφοβικές και βίαιες επιθέσεις που δέχονται τα διεμφυλικά άτομα

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης, Κώστας Κεχαγιάς

Ακόμη μία κακοποιητική συμπεριφορά αντιμετώπισε τρανς άτομο στην Ελλάδα, που κατήγγειλε πρόσφατα ότι μετέβη στο συσσίτιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα και ο ιερέας αρνήθηκε να το εξυπηρετήσει λόγω της ταυτότητάς του. Λίγους μήνες πριν, μάλιστα, μέσα σε 20 ημέρες, είχαν σημειωθεί 19 περιστατικά κακοποιητικής συμπεριφοράς έναντι ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με όσα λέει στο GRTimes η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, «κάποιοι τρανς συνάνθρωποί μας, όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα, απευθύνθηκαν στα περιβόητα συσσίτια “αγάπης” της Εκκλησίας. Δυστυχώς όμως», όπως σημειώνει, «αυτή η «αγάπη» δεν έφτασε πότε σε αυτούς».

Όπως αναφέρει η κ. Απέργη, στον ΣΥΔ έχουν καταγγελθεί περιστατικά στα οποία «τρανς άτομα πήγαν σε εκκλησίες να ζητήσουν βοήθεια και εισέπραξαν χλεύη και εξευτελισμό». Η ίδια μάλιστα διερωτάται, «για ποια αγάπη να μιλήσουμε λοιπόν;».

Η πρόεδρος του ΣΥΔ επιπλέον, τονίζει ότι η «πλειοψηφία της Εκκλησίας δεν μας πλησίασε ποτέ με αγάπη», αναφέροντας παραδείγματα όπως «την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης το 2015 που ιερείς χτυπούσαν τις καμπάνες των ενοριών τους λες και ερχόταν το τέλος του κόσμου ή το 2018 με την ψήφιση της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου».

Αναφορά και σε άλλα, ανάλογα περιστατικά

Επιπροσθέτως, όπως λέει, «υπάρχει και το “φτύστε τους” του Αμβρόσιου και τις αγρυπνίες μίσους του Άνθιμου πριν από τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στη Θεσσαλονίκη, του μητροπολίτη Μάρκου Βασιλάκη στη Χίο που από τον άμβωνα του ναού στην Καλαμωτή, έκανε κηρύγματα μίσους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ενώ επιτίθονταν με εκφράσεις πεζοδρομίου σε πρόσφυγες και μετανάστες».

Τέλος, όπως συμπληρώνει, «υπάρχει και το πρόσφατο περιστατικό, το καλοκαίρι που μας πέρασε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ ωρυόταν σκίζοντας τα ιμάτια του, ότι για τις φωτιές στην Εύβοια, έφταιγαν οι ομοφυλόφιλοι, και ότι για αυτούς έριξε φωτιά ο Θεός για να μας κάψει».

Η ίδια, μάλιστα, μιλώντας για τα παραπάνω, αναρωτήθηκε ρητορικά, «όταν κατά τη χειροτονία τους πολλοί από αυτούς τους μητροπολίτες ορκίζονταν ότι “όπως ο Κύριος στον Γολγοθά εσιώπησε, έτσι και εγώ σιωπώ… “, τι απέγινε άραγε εκείνη η σιωπή του όρκου τους; Όταν ιερείς κατά το μυστήριο της Ιεροσύνης έλεγαν “τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω”, δεν αναφέρονταν σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος κλπ; Η Εκκλησία λοιπόν στην πλειοψηφία της είναι μακράν από το πνεύμα της αγάπης που λέει ότι πρεσβεύει».

«Περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, την κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη για τα τρανς άτομα»

Η πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, συμπληρώνοντας όλα όσα λέει σχετικά με το περιστατικό στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, προσθέτει πως «τα τρανς πρόσωπα τόσο παγκόσμια, όσο και στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική και όσο και στη δημόσια σφαίρα».

Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Απέργη, «το ρατσιστικό φαινόμενο στη χώρα μας παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, με τα περιστατικά κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα κατά των τρανς προσώπων να είναι πολύ υψηλά σε ποσοστά», ενώ, όπως λέει, το ΣΥΔ κατέγραψε περιστατικά «που αφορούσαν επιθέσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές σε τρανς άτομα που εργάζονται στο σεξ, τα οποία δέχθηκαν απειλές ακόμη και για πυρπόληση!».

Πορεία από την ημερίδα για τη διεθνή ημέρα τρανς μνήμης

Ποια τα περιστατικά όπου τρανς πρόσωπα δέχθηκαν βία

Η ίδια επιπλέον αναφέρεται και σε περιστατικά που συνέβησαν σε υπηρεσίες, όπως «σε κατάστημα εφορίας, όταν τρανς πρόσωπο είχε πάει να εξυπηρετηθεί για τη μεταβολή στοιχείων του, σε τράπεζες όπου τρανς πρόσωπα δέχτηκαν προσβολές της αξιοπρέπειας καθώς προσβολή της ιδιωτικότητάς τους, όπως και συχνά περιστατικά σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας».

Ειδική μνεία, μάλιστα, γίνεται και σε δύο συγκεκριμένα περιστατικά. «Το ένα αφορούσε βίαιη επίθεση από ομάδα ανήλικων και ενός γονέα κατά τρανς γυναίκας που της έσπασαν μέχρι και το αυτοκίνητο, ενώ οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο σημείο, αντί να πιάσουν τους δράστες, πέρασαν χειροπέδες στην τρανς γυναίκα», όπως λέει. «Στο άλλο περιστατικό, συμμορία παιδιών πέταξαν πέτρες σε σπίτι που μένει τρανς γυναίκα η οποία έχει στοχοποιηθεί λόγω της ταυτότητας φύλου της, θέλοντας να σπάσουν τα τζάμια και την πόρτα της οικίας της».

Η κ. Απέργη, ακόμη, γνωστοποιεί ότι «πριν από λίγο καιρό αναγκαστήκαμε να καταγγείλουμε τόσο δημόσια, όσο και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, γνωστό δικηγόρο που επιδίδονταν σε άνευ προηγουμένου τρανσοφοβικό κρεσέντο κατά των τρανς ανθρώπων, αμφισβητώντας την ταυτοτική τους υπόσταση, διακινδυνεύοντας την προστασία της προσωπικότητάς τους, καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, ενώ ο δικηγόρος στράφηκε και κατά του ίδιου του ΣΥΔ».

«Ανθίζει ο αποκλεισμός των τρανς από τον εργασιακό χώρο»

Αναλύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους χώρο τα τρανς πρόσωπα , η κ. Απέργη σημειώνει πως, παρότι έχουν πραγματοποιηθεί βήματα προς τη βελτίωση του συγκεκριμένου ζητήματος, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί.

«Παρότι από τον περασμένο Ιούνιο, τα τρανς πρόσωπα είτε έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία τους στα δημόσια έγγραφα τους, είτε όχι, συμπεριλαμβάνονται στα ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ», όπως λέει, «ο αποκλεισμός τους από τον εργασιακό χώρο εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα για την πραγμάτωση της ίσης μεταχείρισης».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΥΔ, «υπάρχει ο νόμος 4443/2016 που ενσωματώνει την κοινοτική νομοθεσία για την ίση μεταχείριση, τις ίσες ευκαιρίες, και την απαγόρευση των διακρίσεων, όπου στον τομέα της εργασίας συμπεριλαμβάνει και τα τρανς πρόσωπα». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, οι εργοδότες δεν μπορούν να απορρίψουν κάποιον υποψήφιο εργαζόμενο, ή να απολύσουν ένα άτομο, επειδή είναι τρανς.

Κάτι που σύμφωνα με την κ. Απέργη, «γνωρίζουμε ότι δε συμβαίνει, καθώς οι εργοδότες μπορεί να μην πουν απροκάλυπτα ότι απορρίπτουν ή απολύουν ένα τρανς πρόσωπο για αυτόν τον λόγο, μπορούν όμως να επικαλεστούν οτιδήποτε ώστε να καλύψουν την πραγματική αιτία απόρριψης ή απόλυσης».

Η ίδια επιπλέον, αναφέρει ότι είναι «τραγικά ελάχιστα τα άτομα τα οποία εργάζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μία τράπεζα, ή σε ένα ταχυδρομείο».

τρανς-θυματα

Παράνομη και αθέμιτη διάκριση ο αποκλεισμός από σχολές για λόγους ταυτόητας

Επί προσθέτως, σύμφωνα με την κ. Απέργη, «αν ένα τρανς πρόσωπο θέλει να δώσει εξετάσεις ώστε να περάσει σε κάποια από στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων ή της Πυροσβεστικής με το Σύστημα των Γενικών Εξετάσεων, δεν του επιτρέπεται», όπως λέει, «διότι ανάμεσα στις ψυχικές παθήσεις που αποτελούν λόγους αποκλεισμού, αναφέρονται οι “ψυχοσεξουαλικές διαταραχές (όπως η διαταραχή ταυτότητας φύλου)”».

Συνεπώς, όπως τονίζει, «η πρόσβαση σε αυτές τις σχολές, σαφέστατα εμπίπτει στο πεδίο της επαγγελματικής κατάρτισης και συνεπώς, ο αποκλεισμός για λόγους ταυτότητας φύλου είναι ξεκάθαρα μία παράνομη και αθέμιτη διάκριση, που παραβιάζει κατάφορα τον νόμο της ίσης μεταχείρισης και στιγματίζει τα τρανς πρόσωπα παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από το 2018 με τη νέα αναθεωρημένη έκδοση του ICD-11, έχει αφαιρέσει εντελώς από τους ταξινομικούς ψυχιατρικούς καταλόγους τον όρο “διαταραχή ταυτότητας φύλου”, κάτι που η χώρα μας εν έτει 2022 ακόμη δεν έχει ενσωματώσει».

Τα τρανς άτομα λοιπόν στην πλειοψηφία τους βιώνουν αποκλεισμούς και θεσμικούς αποκλεισμούς και διακρίσεις απ’ τον χώρο της εργασίας».

Και όπως σημειώνει συμπερασματικά η κ. Απέργη, «το ρατσιστικό φαινόμενο που αφορά τη διάσταση της έκφρασης και της ταυτότητας φύλου παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ τα περιστατικά, αναδεικνύουν το γεγονός ότι τόσο η Πολιτεία, όσο και εμείς, οι οργανώσεις ,πρέπει να πράξουμε πολύ περισσότερα ώστε να καταπολεμηθεί το διάχυτο μισαλλόδοξο κλίμα στις κοινωνίες μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top