Θεσσαλονίκη: Η Αστική Υγεία και η Βιωσιμότητα στο επίκεντρο πολιτών, πολιτικών και επιστημόνων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Η Αστική Υγεία και η Βιωσιμότητα στο επίκεντρο πολιτών, πολιτικών και επιστημόνων (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ξεκίνησαν σήμερα, Τετάρτη οι εργασίες του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αστικής Υγείας και Βιωσιμότητας στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων στην μετά COVID 19 εποχή, αλλά και τις προκλήσεις, δυνατότητες και προοπτικές που έχουν οι βιώσιμες πόλεις.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Πολίτες, πολιτικοί, επιστήμονες συγκεντρώθηκαν σήμερα, Τετάρτη (29/6) στη ΔΕΘ Helexpo και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Forum Λευκού Πύργου όπως ανέφερε στην εισαγωγή του ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Οι θεματικές που θα συζητηθούν σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη αφορούν πολιτικές ελευθερίες, τη Δημοκρατία, την ενημέρωση και την Παραπληροφόρηση. Επίσης, θα συζητηθούν ευκαιρίες και προκλήσεις για την κυκλική οικονομία, τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, αλλά και τη ζωή στο μέλλον, την κλιματική αλλαγή , το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και τα νέα μοντέλα ευζωίας που υπάρχουν.

Σταύρος Καλαφάτης: «Το ΕΣΥ θα ανασχεδιασθεί και ανασυγκροτηθεί»

Στο συνέδριο έδωσε το παρών ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης τονίζοντας την μεγάλη αλλαγή που έφερε ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ενώ μίλησε για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο ΕΣΥ. «Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Ανέδειξε την πρόληψη, την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη και το φιλότιμο. Στο διάστημα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση πήρε δύσκολες και όχι ευχάριστες αποφάσεις. Μπροστά στην ανάγκη δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε lockdown σωτηρίας, ενώ προσπαθήσαμε να κερδίσουμε χρόνο για να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Οι κλίνες στις μονάδες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν . Επιπλέον, Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με επιπλέον γιατρούς και θέτουμε ως κύριο στόχο τον ανασχεδιασμό και την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Συστήματος Υγείας».

Πιο ανθρώπινη, έξυπνη και βιώσιμη η ΠΚΜ μέχρι το 2030

Για του στόχους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το 2030 αναφέρθηκε στην ομιλία του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, Κώστας Γιουτίκας.

«Μετά από δύο δύσκολα χρόνια βρισκόμαστε δια ζώσης να συζητήσουμε κρίσιμα πράγματα για τον κορωνοϊό. Η πανδημία μας έχει δώσει ισχυρά μαθήματα. Τα περισσότερα δεν έχουν αναλυθεί ούτε αξιολογηθεί εκτενώς. Οι ειδικοί προειδοποιούν για νέο κύμα αυξημένων κρουσμάτων. Πρέπει να συζητήσουμε δημόσια. Οι διήμερες εργασίες επιτέλους θα δώσουν μια πιο πλήρη εικόνα για το συγκεκριμένο συ ζήτημα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από βελτίωση της καθημερινότητας και θωράκιση της κοινωνίας. Θελουμε μέχρι το 2030 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πιο ανθρώπινη, έξυπνη και βιώσιμη απ’ ότι τώρα» ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Αθανάσιος Κυριαζής: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας

«Είναι πολλά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, που δημιουργήθηκαν όχι μόνο από τον Covid19, αλλά και από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση. Όλα αυτά συσσωρεύονται και από εδώ και πέρα πρέπει να δούμε το μέλλον. Το σημερινό συνέδριο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να αναλυθούν όλα τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια» είπε σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Αθανάσιος Κυριαζής.

Ο κ. Κυριάζης μίλησε και για τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από μεγάλες εταιρείες στη Θεσσαλονίκη τονίζοντας τα εξής:

Δήμος Θεσσαλονίκης: Κοντά σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την διάρκεια του κορωνοϊού

Αναφορά στις οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της Covid19 και πώς υποστηρίχθηκαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου, Μιχάλης Κούπκας. «Ως Θεσσαλονίκη, γνωρίζουμε πως μετά τον κορωνοϊό, οι πόλεις πρέπει να μείνουν υγιείς , ασφαλείς και απόλυτα βιώσιμες. Ως αντιδήμαρχος Οικονομικών, είχαμε ένα σοβαρό οικονομικό αποτύπωμα από τον κορωνοϊό, περίπου πάνω από 12 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο καταφέραμε μέσα στη διάρκεια της πανδημίας να μειώσουμε κατά 30% όλα τα δημοτικά τέλη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και σε καμία περίπτωση δεν επιβάλλαμε κανένα είδος προσαύξησης, προστίμου ή περαιτέρω τόκου καθ’ όλη την διάρκεια του Covid19»

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης ευχαρίστησε τους φορείς του Συνεδρίου που επέλεξαν την ΔΕΘ για τις διήμερες εργασίες, ενός τόσου σημαντικού θέματος.

Να σημειωθεί, πως το Συνέδριο διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και την Ερευνητική Δομή HERACLES του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας & Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Σαρηγιάννης: Τα «κλειδιά» αντιμετώπισης της πανδημίας είναι τεστ, μάσκα και απολύμανση αέρα (VIDEO)

Δείτε LIVE το 1ο Διεθνές Συνέδριο Αστικής Υγείας και Βιωσιμότητας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top