Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για παράνομη διακίνηση εμβολίων-Ευγενίδης: «Θα επέμβουμε με πειθαρχικές κυρώσεις»

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για παράνομη διακίνηση εμβολίων-Ευγενίδης: «Θα επέμβουμε με πειθαρχικές κυρώσεις»

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Στη «φάκα» των επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας έπεσε ένας παιδίατρος ο οποίος κατείχε και διακινούσε παράνομα εμβόλια σε συνεργασία με φαρμακείο, στην Κεντρική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, Επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας διενήργησαν έλεγχο στο ιδιωτικό ιατρείο του εμπλεκόμενου παιδιάτρου κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2022, με αντικείμενο ελέγχου τη νομιμότητα των πρακτικών διακίνησης, διαχείρισης και χορήγησης παιδιατρικών εμβολίων.

Η υπόθεση ήρθε στα υπόψιν των αρμόδιων Αρχών, έπειτα από τις μαρτυρίες γονέων αλλά και άλλων εμπλεκόμενων μερών. Από τον έλεγχο του κλιμακίου, διαπιστώθηκε η αντιπαραβολή των ημερομηνιών εμβολιασμού με την ανάλυση χρόνου εκτέλεσης συνταγών από την οποία προκύπτει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ευγενίδης: «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό»

Το γεγονός σχολίασε στο GRTimes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, λέγοντας πως το φαρμακείο που εμπλέκεται θα ελεγχθεί άμεσα.

Ο κ. Ευγενίδης θέλησε ακόμη να υπογραμμίσει ότι, «είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό που έρχεται σε γνώση μας από τις αρμόδιες Αρχές».

Τόνισε επιπλέον πως, «θα επέμβουμε επιβάλλοντας πειθαρχικές κυρώσεις, σε όποιον εμπλέκεται».

Έλεγχοι σε γιατρό και φαρμακοποιό από ΦΣΘ και ΙΣΘ

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον επιτόπιο έλεγχο των Επιθεωρητών της ΕΑΔ στο ιατρείο του/της παιδιάτρου, έπαυσε τόσο η επιλεκτική εκτέλεση των συνταγών στο συγκεκριμένο φαρμακείο, όσο και η αδικαιολόγητη καθυστέρηση εκτέλεσης των συνταγών εκ μέρους του φαρμακείου.

Σημειώνεται ότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε επιπλέον ότι το 2017 είχε γίνει και δεύτερη κατευθυνόμενη συνταγογράφηση εμβολίων από τον/την παιδίατρο Κ.Μ. προς άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως διέκοψε τη λειτουργία του στις αρχές του 2018.

Η Έκθεση Ελέγχου της ΕΑΔ διαβιβάστηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο του/της παιδιάτρου και του/της φαρμακοποιού, αντίστοιχα, καθώς και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο περαιτέρω ενεργειών στα πλαίσια των ισχυουσών διατάξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκλογές ΦΣΘ: Σαρωτική νίκη για την παράταξη του Δ. Ευγενίδη – Ποιοι εξελέγησαν για το ΔΣ

ΦΣΘ: Στις 27 Νοεμβρίου οι εκλογές για νέα διοίκηση

Θεσσαλονίκη: Επέστρεψε η Pharma Point-Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της πόλης στην τελετή έναρξης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΙΣΘ: Ζητά «πάγωμα» της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο ΕΣΥ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top