Ξάνθη – Γιορτές Παλιάς Πόλης: Δίχως σουβλάκια στα σοκάκια – Φορείς στο GRTimes.gr

Ξάνθη – Γιορτές Παλιάς Πόλης: Δίχως σουβλάκια στα σοκάκια – Φορείς στο GRTimes.gr

Τριάντα (30) χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μεν, με διαφορετική ωστόσο μορφή, δίχως την ένταση και τους ρυθμούς που τις γνώριζαν οι ντόπιοι αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό. «Φέτος, δεν θα έχουμε σουβλάκια στα σοκάκια, δεν θα είναι οι σύλλογοι για την αποφυγή συνωστισμού» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης τονίζοντας πως όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας αυστηρά τα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τριάντα (30) χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης οι οποίες αποβλέπουν στην ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη ενός οικιστικού χώρου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Από το ερχόμενο Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου και για μία εβδομάδα (έως και τις 11/09) η πόλη της Ξάνθης θα ζει στο χθες, ξυπνώντας μέσα στις καρδιές θύμισες, θα βιώσει το παρόν, σε μια διαφορετική ωστόσο σε ένταση  και ρυθμούς διοργάνωση, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

«Στις φετινές διαφορετικές γιορτές, στέλνουμε το μήνυμα ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι δίπλα στους πολίτες του, με περισσότερο φως και χρώμα, που όλοι το έχουμε ανάγκη, με αισιοδοξία αλλά και ασφάλεια για να προχωρήσουμε στο μέλλον» αναφέρει ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Χ. Τσέπελης με αφορμή τη διοργάνωση της φετινής διοργάνωσης Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο Δήμος Ξάνθης, θέτοντας στο επίκεντρο την προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα που οι επιστήμονες συστήνουν, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στην κοινωνία μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης μιλώντας στο GRTimes.gr δηλώνει πως η φετινή 30η διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα περιλαμβάνει παραστάσεις, συναυλίες, σινεμά, ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη, εκθέσεις ζωγραφικής, έκθεση και αγώνα ράλι ιστορικών αυτοκινήτων, παιδικό ποδηλατικό φεστιβάλ, διαδραστικά και βιωματικά εργαστήρια κτλ.

«Φέτος, δεν θα έχουμε σουβλάκια στα σοκάκια, δεν θα είναι οι σύλλογοι ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό» εξηγεί στο GRTimes.gr ο κ. Ασκαρίδης επισημαίνοντας πως όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιούνται τηρώντας αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Θα είναι όλα ελεγχόμενα» τονίζει προσθέτοντας ότι επιχειρούν φέτος τις Γιορτές, «διότι ο κόσμος το χρειάζεται, να ανέβει λίγο η ψυχολογία του, να διασκεδάσει».

Ο πρόεδρος του ΚΠΔΞ κ. Ασκαρίδης εξηγεί ότι η περσινή αναβολή των Γιορτών Παλιάς Πόλης, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτέλεσε μεγάλη πληγή για όλους τους επαγγελματίες της περιοχής, «όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και των όμορων περιοχών, της Κομοτηνής, της Καβάλας» αναφέρει στο GRTimes.gr.

Ακυρώνεται η εμπορική έκθεση «Ξάνθη 2021»

Μπορεί στις αρχές Ιουλίου το Επιμελητήριο Ξάνθης σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τον επιχειρηματικό κόσμο και γενικότερα για την οικονομία της χώρας, αλλά ατενίζοντας με ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον, να ανακοίνωνε τη διεξαγωγή της εκθεσιακής δραστηριότητας «ΞΑΝΘΗ 2021» (7 – 11 Σεπτεμβρίου) παράλληλα με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων και του ιικού φορτίου τόσο στην Ξάνθη όσο και γενικότερα στην χώρα, οδήγησε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιο Μωραΐτη στην ακύρωσή της.

«Ήταν όλα έτοιμα για την έκθεση, όμως λόγω αύξησης κρουσμάτων την ακυρώσαμε» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Μωραΐτης προσθέτοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε να προφυλάξουμε τα νώτα μας».

Σχετικά με τη φετινή διοργάνωση των Γιορτών Παλιάς Πόλης ο κ. Μωραΐτης επισημαίνει ότι θα υπάρξει μια ανάσα για το επιχειρείν της πόλης, «αλλά, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή» τονίζει.

Η εμπορική έκθεση «Ξάνθη 2021», η οποία θα διεξαγόταν για πρώτη φορά στην Οδό Πανεπιστημίου, φιλοδοξώντας ότι λόγω της νέας θέσης, θα την επισκεπτόταν χιλιάδες επισκέπτες, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, «θα την πραγματοποιήσουμε κάποια άλλη στιγμή, ίσως την άνοιξη» πάντα ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες της εποχής.

 Προστιθέμενη αξία αλλά με… ερωτηματικό

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι μία από τις τρεις βασικές εορτές που διοργανώνονται κάθε χρόνο, υπό κανονικές συνθήκες, στην Ξάνθη (σ.σ. οι άλλες δυο είναι  το Ξανθιώτικο Καρναβάλι και η Ξάνθη Πόλις Ονείρων (Μάιο μήνα) και οι οποίες όλες μαζί αποτελούν «τον οικονομικό πνεύμονα της πόλης».

Η περσινή ακύρωση λόγω κορωνοϊού όπως είχε επισημάνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος Εστιατόρων Νομού Ξάνθης και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων (ΟΕΒΕ) Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου κατέγραψε τεράστια απώλεια του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία έφτασε και το 80%.

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης φέτος πραγματοποιούνται 4 – 11 Σεπτεμβρίου και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr η Μαίρη Τσιακίρογλου «ως βασικός οικονομικός πυλώνας της Ξάνθης, σίγουρα θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην πόλη και στις επιχειρήσεις».

Όπως ωστόσο εξηγεί, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, λόγω των αυστηρών μέτρων, θα πραγματοποιηθούν με διαφορετική χροιά, προσαρμοσμένες σ’ όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Υπό αυτήν την μορφή, δεν ξέρουμε, εάν θα υπάρξουν επισκέπτες στην πόλη, τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό» αναφέρει με προβληματισμό η κα. Τσιακίρογλου προσθέτοντας «ως είθισται, αυτές τις ημέρες υπήρχε πολύ μεγάλη εισροή τουριστών απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και Βαλκάνια και Τουρκία’ φέτος παραμένει ερωτηματικό και η αγωνία των επαγγελματιών της πόλης είναι μεγάλη για το εάν θα έχουμε τουρισμό».

Παρά τη διαφορετικότητα των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης η πρόεδρος Εστιατόρων Νομού Ξάνθης και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου χαιρετίζει με αισιοδοξία την πραγματοποίησή τους και όπως χαρακτηριστικά λέει «με όποια μορφή κι αν γίνουν, θα τονωθεί το οικονομικό γίγνεσθαι και παράλληλα θα αναπτερωθεί το ηθικό των επαγγελματιών».

Τέλος, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που θα ισχύουν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τους ανεμβολίαστους, από τις 13 Σεπτεμβρίου, υπάρχει προβληματισμός στον χώρο.

Όπως εξηγεί οι καιρικές συνθήκες στην Ξάνθη δεν ευνοούν τα νέα μέτρα που θα ισχύουν αμιγώς για εμβολιασμένους στους εσωτερικούς χώρους.

«Απαράβατη συνθήκη είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όμως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι χαμηλά και αντιλαμβάνεστε ότι η δεξαμενή της πελατείας μας είναι πάρα πολύ μικρή» αναφέρει  η κα. Τσιακίρογλου προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα σημαίνουν ένα άτυπο lockdown που θα δυσχεραίνει τον κλάδο της εστίασης.

Δεν υπάρχουν κρατήσεις

Υποτονικό είναι μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (30/08) το ενδιαφέρον του κόσμου για κρατήσεις στα ξενοδοχεία της Ξάνθης, τόσο στην πόλη όσο και περιφερειακά, με αφορμή τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης.

«Από τη στιγμή που δεν θα είναι οι σύλλογοι, δεν θα ψήνουν, δεν θα έχει μουσικές στα δρομάκια, δεν υπάρχει και ιδιαίτερο νόημα» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Ξάνθης Γιάννης Ιερόπουλος.

Ο ίδιος εξηγεί πως το 98% των εκδηλώσεων της Ξάνθης, τόσο των αποκριάτικων όσο και των Γιορτών Παλιάς Πόλης, βασίζονται στους συλλόγους, οι οποίοι είναι πάνω από 40.

Φέτος, λόγω της τήρησης των αυστηρών μέτρων και την αποφυγή συγχρωτισμού, οι σύλλογοι δεν θα έχουν συμμετοχή, και όπως λέει ο κ. Ιερόπουλος «ο ξένος γιατί να έρθει;» προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κρατήσεις.

Υπό κανονικές συνθήκες τα ξενοδοχεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής γέμιζαν συνήθως το τελευταίο τριήμερο των εκδηλώσεων των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση στις τουριστικές επιχειρήσεις του νομού Ξάνθης ο κ. Ιερόπουλος ενημερώνει το GRTimes.gr πως ο Αύγουστος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και πως τα ξενοδοχεία της πόλης δουλεύουν κυρίως με εργαζόμενους σε εταιρίες της περιοχής (σ.σ. λειτουργούν πολλές εταιρίες με φωτοβολταϊκά) και αντιπροσώπους.

«Τα ξενοδοχεία πόλης λειτουργούν όλα, τα περιφερειακά έχουν πρόβλημα» προσθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδοχείων & Τουριστικών Επιχειρήσεων Νομού Ξάνθης.

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Με την έκθεση παλιών αυτοκινήτων από το απόγευμα της Παρασκευής 3 Σεπτεμβρίου στις 17:00 και θα έχει διάρκεια μέχρι το πρωί της Κυριακής 05/09 όπου θα ξεκινήσει και ο αγώνας Regularity Rally Ιστορικών Αυτοκινήτων από την πλατεία Διοικητηρίου στις 11:00 π.μ. (οργάνωση Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης) ξεκινάει το πρόγραμμα της φετινής 30ης διοργάνωσης Γιορτές Παλιάς Πόλης.

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις (μέχρι και Κυριακή 12/09) στην Παλιά Πόλη σε μικρά γκρουπ επισκεπτών (σ.σ. η διάρκεια της ξενάγησης είναι περίπου 90 λεπτά), η συναυλία με την Ελεονώρα Ζουγανέλη το Σάββατο 04/09 στο γήπεδο Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, η ρεμπέτικη βραδιά με τους «Άτακτους» στο στέκι «Βατράχων» την Κυριακή 05/09, το το ντοκιμαντέρ των Δάνη Καραϊσαρίδη και Γιώργου Πατεράκη «Μια Όμορφη Μέρα» στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης – Στην αυλή με τα χαμάμ τη Δευτέρα 06/09, η συναυλία με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» όπου ερμηνεύουν ο Βασίλης Λέκκας και η Σαββέρια Μαργιολά επίσης στις 06/09, οι ξεναγήσεις, περιηγήσεις στην Παλιά Πόλη, τα διαδραστικά εργαστήρια, η αφήγηση παραμυθιών, η εκδήλωση για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην αυλή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης την Πέμπτη 09/09, οι καινοτόμες δράσεις από το Χanthi TechLab του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με την Democritus Racing Team DRT στο θεματικό πάρκο Λιμνίο την Πέμπτη 09 και την Παρασκευή 10/09 στις 19.00 κ.ά. συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην 30η διοργάνωση Γιορτές Παλιάς Πόλης που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.

Σημειώνεται ότι την υγειονομική κάλυψη των Γιορτών Παλιάς Πόλης αναλαμβάνει το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενώ όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας Covid-19 όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

*φωτογραφία αρχείου (Ντέπυ Χιωτοπούλου)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top