Skolix- Ρωξάνη Γάτση: Premium τροφή οι εδώδιμοι αλευροσκώληκες

Skolix- Ρωξάνη Γάτση: Premium τροφή οι εδώδιμοι αλευροσκώληκες

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Από την Έδεσσα και το τολμηρό τρίο των Ρωξάνη Γάτση, Θεοδώρα Γάτση και Αντώνη Μαρκοζάνη, έρχεται μία καινοτόμα, «πράσινη» και απόλυτα συντονισμένη με το πνεύμα και την πρακτική της κυκλικής οικονομίας, επιχειρηματική ιδέα. Το όνομα αυτής, Skolix.

Η ιδέα της ομάδας, πoυ πήρε τη 2η θέση στην Κατηγορία Ιδέας στο διαγωνισμό καινοτομίας Next Stage Challenge και βραβεύτηκε από την Α.Ζ.Κ. και το ΟΚ! Thess, αφορά στη δημιουργία μίας φάρμας εκτροφής εδώδιμων εντόμων, εταιρείας υπό σύσταση που βλέπει ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριοποίησης σε μία νέα αγορά που δημιουργείται παγκοσμίως και η οποία ως το 2026 αναμένεται να έχει τζίρο 5,5 δις. δολαρίων.

Η Skolix, σε πρώτη φάση, θα παράγει προνύμφες από το σκαθάρι Tenebrio molitor για ζωοτροφή, με στόχο μακροπρόθεσμα, να περάσει στην παραγωγή προνυμφών και για ανθρώπινη κατανάλωση, κάτι που γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπη,  αλλά και σε παράγωγα προϊόντα με πολλές εμπορικές εφαρμογές όπως η χιτίνη, βιολίπασμα και, πιθανά, στην εκτροφή κι’ άλλων εδώδιμων εντόμων.

Η ιδέα στον τυπικό Έλληνα καταναλωτή, ενδεχομένως φαίνεται κάπως παράξενη, αλλά στην πραγματικότητα πατάει γερά πάνω σε επιστημονικά δεδομένα όπως και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τρέφονται τακτικά με έντομα, τα οποία παραδοσιακά τα προτιμούν για τη θρεπτική τους αξία κι’ όχι μόνο γιατί τα βρίσκουν σε φθηνότερες τιμές από τις άλλες, συνηθισμένες για τους Δυτικούς, πρωτεϊνούχες τροφές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει εγκρίνει τη χρήση εντόμων για ζωοτροφές στην πτηνοτροφία, τη χοιροτροφία, την ιχθυοτροφία αλλά και σαν τροφές για ορισμένα ζώα συντροφιάς. Ζωντανές, αποξηραμένες, κατεψυγμένες ή μεταποιημένες, οι κάμπιες/προνύμφες, είναι εκλεκτή ζωοτροφή.

Ήδη όμως μεγάλοι παραγωγοί σε Γαλλία και Ολλανδία, επεξεργάζονται τις προνύμφες, παράγουν αλεύρι το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, κέϊκ ενώ η πρωτεΐνη από τα έντομα, γίνεται συμπλήρωμα σε energy foods, ακόμη και σε παγωτά.

Να σημειωθεί ότι η Skolix έφτασε στους τελικούς του Trophy – Tροφή Challenge, ενός διαγωνισμού καινοτομίας για ελληνικές αγροδιατροφικές επιχειρηματικές ιδέες και start ups, από τη Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.

Στόχος οι συνέργειες και τα ερευνητικά προγράμματα

«Στόχος μας είναι, πολύ σύντομα να αποκτήσει νομική υπόσταση η Skolix, μόλις από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου αποσαφηνιστούν τα νομικά ζητήματα που αφορούν την κατηγοριοποίησή της και τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Μόλις η Skolix, από πειραματική δραστηριότητα, γίνει εταιρεία, θα προχωρήσουμε σε συνέργειες με ερευνητικά και ακαδημαϊκά κέντρα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε μέσα από consortiums, τα νέα Προγράμματα της Ε.Ε. που αφορούν κυκλική οικονομία και εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης».

Τα παραπάνω δήλωσε στο GRTimes.gr η κα. Ρωξάνη Γάτση, δρ. Βιοχημείας και με πολλών χρόνων ερευνητική διαδρομή στη Μοριακή Γενετική, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στο Ινστιτούτο Friedrich Miescher της Βασιλείας και στο ισπανικό Centro Andaluz de Biologia del Desarrollo.

H Skolix, είναι οικογενειακή υπόθεση τριών Εδεσσαίων, που αλληλοσυμπληρώνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε αυτό το πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα. Η Ρωξάνη Γάτση έχει το εξειδικευμένο επιστημονικό κομμάτι, ο Αντώνης Μαρκοζάνης είναι νέος αγρότης και η Θεοδώρα Γάτση, δασκάλα σήμερα, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα και γνωρίζει το πως στήνεται και λειτουργεί μία επιχείρηση.

Τenebrio molitor ή αλλιώς, αλευροσκώληκας

Tι όμως είναι το Τenebrio molitor και γιατί θα πρέπει κάποιοι να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την παραγωγή προνυμφών ( κάμπιας), είτε για ζωϊκή, είτε για ανθρώπινη κατανάλωση;

Όπως είπε η κα. Γάτση, οι λόγοι είναι περιβαλλοντικοί και  διατροφικοί.

Από τη μια πλευρά, η παραγωγή τροφίμων πρέπει να αυξηθεί κατά 70% ως το 2050, κάτι που δεν αντέχει  το περιβάλλον αλλά και δεν επιτρέπουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Από την άλλη πλευρά, τα έντομα έχουν υψηλή θρεπτική αξία λόγω της περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, αμινοξέα, βιταμίνες, ω3 και ω6 λιπαρά, μέταλλα και φυτικές ίνες. Πέραν αυτού, η εκτροφή τους είναι φιλική για το περιβάλλον, ενώ έχουν εντοπισθεί 2.111 είδη βρώσιμων εντόμων.

Η εκτροφή των προνυμφών βασίζεται στους κανόνες της κυκλικής οικονομίας. Τα έντομα καταναλώνουν τοπική αγροτική βιομάζα για την αναπαραγωγή τους, οι προνύμφες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφή στις τοπικές φάρμες, ενώ τα περιττώματα των εντόμων χρησιμοποιούνται ως λίπασμα. Ταυτόχρονα, οι προνύμφες κατά την ανάπτυξή τους οι προνύμφες απορρίπτουν τον εξωσκελετό τους που περιέχει χιτίνη, έναν πολυσακχαρίτη με πολλές εφαρμογές στη βιομηχανία.

Aγορά -στόχος, οι μικρές φάρμες premium προϊόντων

Η προσπάθεια της Skolix, από ιδέα έγινε πειραματική εκτροφή πριν έξι μήνες και ως τον Ιανουάριο η ομάδα θα έχει παραγωγή που θα φτάνει στα 250-300 κιλά.

«Η Skolix πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες δυνητικών πελατών, κάτι στο οποίο θα βοηθήσει η αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας και η επιλογή των καλύτερων γενετικά στελεχών εντόμων.

«Η εταιρεία μας θα απευθυνθεί αρχικά σε μικρές οικογενειακές φάρμες, σε πτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν premium ποιότητας πουλερικά και αυγά, αλλά και σε παραγωγούς βιολογικών προϊόντων. Βάσει μελέτης που κάναμε, για να απευθυνθούμε στο 0,3% αυτής της αγοράς, θα πρέπει να παράγουμε περίπου 5 τόνους προϊόντος, ανά  μήνα. Για την ασφάλεια της παραγωγικής μας διαδικασίας και των προϊόντων μας, οι ύλες εκτροφής των σκαθαριών και των προνυμφών, θα βοηθούσε να προέρχονται από βιολογικές αγροτικές καλλιέργειες», επισήμανε η κα. Γάτση.

Η ομάδα της Skolix είναι αισιόδοξη για την αποδοχή που θα έχει το προϊόν της στην αγορά, καθώς όλο και μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών και ειδικά των νεότερων σε ηλικία, επιλέγει τα υψηλής ποιότητας τρόφιμα αλλά και αναπτύσσει εναλλακτικές διατροφικές συνήθειες, φιλικές προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παρασκευοπούλου: Πώς θα μπουν έντομα και φύκη στο… πιάτο μας! (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Σκότωσε τη γυναίκα του και παραδόθηκε

Ιαπωνία: Κλείνει τα σύνορα λόγω της παραλλαγής Όμικρον

Έρευνα – Θεσσαλονίκη: Αμφίδρομη και αλληλεπιδραστική η σχέση Έκθεσης – Πόλης

Κορωνοϊός: Εξαπλώνεται η παραλλαγή «Όμικρον»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top