«Ανοιχτές Πόρτες» – Οινοποιεία: Από οινογνωσίες και ξεναγήσεις μέχρι… γιόγκα και διαγωνισμούς

«Ανοιχτές Πόρτες» – Οινοποιεία: Από οινογνωσίες και ξεναγήσεις μέχρι… γιόγκα και διαγωνισμούς

Για άλλη μια χρονιά, το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου, τα οινοποιεία ανοίγουν τις πόρτες τους με πλήθος δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν από γευσιγνωσίες κρασιών μέχρι ξεναγήσεις στα οινοποιεία και τους αμπελώνες, και από διαγωνισμό φωτογραφίας μέχρι ειδικές προσφορές και γιόγκα!

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Γιορτή οίνου για το οινόφιλο κοινό και όχι μόνο είναι το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Μαΐου, με τις «Ανοιχτές Πόρτες», την καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, από το 2005 – με εξαίρεση τη διετία της πανδημίας- το Μάιο στα οινοποιεία όλης της χώρας. Όλες οι αμπελουργικές ζώνες και οι Ενώσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις και τα οινοποιεία ετοιμάζονται να υποδεχθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου τους εκατοντάδες οινόφιλους.

Τα οινοποιεία – μέλη στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» γιορτάζουν και αυτά, όπου και θα υποδέχονται τους επισκέπτες, από τις 11 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Οι «Ανοιχτές Πόρτες» είναι μια δημοφιλής εκδήλωση και σ’ ότι αφορά τα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» τα τελευταία χρόνια, για το συγκεκριμένο διήμερο περνούν περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες. Με δωρεάν είσοδο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά τον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα καθώς και τη διαδικασία δημιουργίας των εξαιρετικών κρασιών. Επιπρόσθετα, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν και να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα που αρκετά οινοποιεία διοργανώνουν για το συγκεκριμένο διήμερο.

Οι επτά οινικές διαδρομές

Στις επτά από τις συνολικά οκτώ οινικές διαδρομές των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος» της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», «Ανοιχτές Πόρτες» θα έχουν τα οινοποιεία:

1.Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης

Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι, Κτήμα Φλοριάν στον Τρίλοφο, Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή

2.Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής

Κτήμα Πόρτο Καρράς στο Νέο Μαρμαρά στη Σιθωνία, Κτήμα Λειβαδιώτη  στη Μαραθούσα

3.Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας

Μπουτάρη στη Στενήμαχο, Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα, Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι, Αργατία στο Ροδοχώρι, Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή

 4.Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας

Κτήμα Ζην Ηδέως στο Λουτράκι Αλμωπίας στην Πέλλα, Μικρό Κτήμα Τίτου στη θέση Δύο Ποτάμια στην Παιονία

5.Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου

Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι Δράμας, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας, Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας, Oenopos στην Προσοτσάνη Δράμας, Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στην Άμπελοι Σερρών

6.Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών

Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης, Κτήμα Βογιατζή επίσης στο Βελβεντό, Κτήμα Στεργίου στην Μεταμόρφωση Καστοριάς, Κτήμα Πάντου στην Υδρούσα Φλώρινας, Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο

7.Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου

Zoinos Winery στη Ζίτσα Ιωαννίνων, Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εκτός από τις ξεναγήσεις στα οινοποιεία, τα κελάρια και τους αμπελώνες, σε αρκετά οινοποιεία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και ειδικές γευστικές δοκιμές. Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να μοιραστεί φωτογραφικό υλικό που θα ξεχωρίσει, απαθανατίζοντας όμορφες οινοτουριστικές στιγμές, στο διαγωνισμό φωτογραφίας που θα εξελίσσεται το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με τις εκδηλώσεις, στη Νάουσα, το Βαένι Νάουσα περιλαμβάνει τριλογία ημιαφρώδη οίνου «Amore» συνοδευόμενη από γλυκά εδέσματα. Στο Κτήμα Κυρ Γιάννη την Κυριακή 28/5, και ώρες 17.00 – 19.00 περιλαμβάνεται γιόγκα και κρασί (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο [email protected]).

Στο Κτήμα Γεροβασιλείου, το Σάββατο 27/5 στις 12 το μεσημέρι θα έχει παρουσίαση της έκδοσης και εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Από στόμα σε στόμα’ –Αρχιτεκτονήματα- Παλιές κατοικίες της Επανομής». Την Κυριακή 28/5 στις 12 το μεσημέρι θα έχει συναυλία για παιδιά με τον μουσικό και συγγραφέα παιδικών παραμυθιών Δημήτρη Μπασλάμ. Επίσης, καθ’ όλο το Σ/Κ θα ‘τρέχει’ η δράση «Φέρε το δικό σου μπουκάλι» όπου θα μπορείτε να γευματίσετε σε κάποια από τις ταβέρνες της Επανομής με κρασί αγορασμένο από το Κτήμα.

Στο Κτήμα Πόρτο Καρράς περιλαμβάνονται μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις, δραστηριότητες για παιδιά, δωρεάν γευστική δοκιμή, κλήρωση μιας magnum φιάλης καθώς και έκπτωση 30% για διαμονή στο ξενοδοχειακό resort.

Στο Κτήμα Παυλίδη θα πραγματοποιηθεί masterclass για το κρασί με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη (Σάββατο 27/5 17.30 – 19.00, Κυριακή 28/5 11.00 – 12.30) με απαραίτητη την κράτηση συμμετοχής. Τέλος στο Κτήμα τ’ Αποστόλη θα έχει εργαστήριο γευσιγνωσίας και τυριού και απαιτείται κράτηση.

«Ανοιχτές Πόρτες» και γευστικές δοκιμές

Άλλο ένα οινοποιείο, σε κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στις «Ανοιχτές Πόρτες» το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου. Πρόκειται για το Κτήμα Αρβανιτίδη στον Ασκό Θεσσαλονίκης (40 λεπτά απόσταση, 50 χλμ. ακολουθώντας την Εγνατία οδό προς Καβάλα, έξοδος προς Ασκό – Σοχό) όπου θα γίνονται ξεναγήσεις κάθε 30 λεπτά, από τις 11:30 έως τις 18:00, ενώ παράλληλα το κοινό θα μπορεί να δοκιμάζει δωρεάν διάφορα κρασιά του Κτήματος.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και τρεις γευστικές δοκιμές με σοκολάτα και κρασί αλλά και ξινόμαυρο. Το Σάββατο 27/5 (ώρα 13.00) και την Κυριακή 28/5 (ώρα 14.30) ο pastry chef Αλέξης Αλεξίου θα μυήσει το κοινό στα μυστικά της μαύρης σοκολάτας, συνδυάζοντας την με κρασιά του Κτήματος. «Η Τέχνη του Ξινόμαυρου» θα παρουσιαστεί την Κυριακή 28/5 στις 12 το μεσημέρι από τον γεωπόνο και οινοποιό Θανάση Αρβανιτίδη.

Οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού για τον Μάρτιο

Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές του ελληνικού κρασιού για το μήνα Μάρτιο και σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία του; Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, το 87% των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού κατευθύνεται σε δέκα (10) χώρες με το μεγαλύτερο μερίδιο να το απορροφούν η Γερμανία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία απορροφάει το 33%, οι ΗΠΑ το 14%, το Ηνωμένο Βασίλειο το 11% και ακολουθούν η Κύπρος με 9%, ο Καναδάς με 7%, το Βέλγιο με 3,9%, η Ολλανδία με 2,8%, η Σουηδία με 2,3%, Πολωνία και Γαλλία με 1,6% έκαστη. Η δε συνολική αξία των εξαγωγών του ελληνικού κρασιού το Μάρτιο, ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με το OENsights, την πρώτη εξειδικευμένη πλατφόρμα επιχειρηματικής ενημέρωσης σχετικά με το κρασί, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διακύμανση της αξίας εξαγωγών, ανά χώρα, σε σχέση με το Μάρτιο του 2022. Η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζεται στις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση κατά 0,4 εκ. ευρώ), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση σημειώνουν οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ (μείωση κατά 1,3 εκ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΤ: Ο αγροτουρισμός στο επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης του μέλλοντος

Δυναμικό ξεκίνημα της 12ης Εμποροβιοτεχνικής Εκθεσιακής Δραστηριότητας Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας 2023

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top