ΑΠΘ: Ενθουσιασμός για την επέτειο 50 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΑΠΘ: Ενθουσιασμός για την επέτειο 50 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον για την εκδήλωση συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου 

Γεμάτο αποφοίτους του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ ήταν το απόγευμα της Πέμπτης (6/8) η Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από από την ίδρυσή του.

Το παρών έδωσαν Ομότιμοι Καθηγητές, Επίτιμοι Διδάκτορες, Απόφοιτοι, αλλά και νυν φοιτητές του Τμήματος, γιορτάζοντας με αυτό τον τρόπο μισό αιώνα από την έναρξη λειτουργίας του.

Τη εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Δημήτρης Κωβαίος τονίζοντας ότι το Τμήμα Μηχανολόγων είναι μια εξαιρετική «φρεγάτα» για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με εκπληκτικούς καθηγητές, φοιτητές και αποφοίτους.

«Όλοι αυτοί που υπηρετούν αυτό το Πανεπιστήμιο, μέσα από πολλές δυσκολίες που έχουμε στη χώρα κατορθώνουν να διακρίνονται με το έργο τους και αυτό αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας. Θέλω να συγχαρώ όλους τους υπηρετούντες σε αυτό το ιστορικό Τμήμα , αυτούς που υπηρέτησαν και αυτούς που πρόκειται να υπηρετήσουν το Τμήμα και να το “εκατοστήσουν”».

Στη συνέχεια τον λόγο «πήρε» ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος συμπληρώνοντας ότι η συγκεκριμένη σχολή έχει εφτά Τμήματα «διαμάντια» για το Πανεπιστήμιο, τα οποία αποφέρουν έως και το 30% των εσόδων του ΑΠΘ.

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου σήμερα. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών πάει μπροστά σε πάρα πολλά πράγματα και καινοτομεί σε όλες τις εκφάνσεις του μηχανικού. Σε μια σχολή η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει φέρει 252 εκατομμύρια ευρώ σε συνεργασία με ευρωπαϊκά προγράμματα. Το συγκεκριμένο Τμήμα έφερε συνεργασίες με εταιρίες κολλοσούς. Το 30% των οικονομικών εισροών του ΑΠΘ έρχεται από το Πολυτεχνείο» ανάφερε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κυριάκος Υάκινθος.

Εν συνέχεια, ο ίδιος πρόσθεσε πως οι μηχανολόγοι μηχανικοί συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομική ενίσχυση του ΑΠΘ.

Έπειτα, την παρουσίαση των Επίτιμων Καθηγητών Διδακτόρων του Τμήματος έκανε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, Νικόλαος Μουσιόπουλος:

Πρόεδρος Ομίλου «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ»: «Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση σήμερα, αλλά και ξεχωριστή τιμή»

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες» και απόφοιτος του Τμήματος, Δημήτρης Σαμαράς:

«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για όλους μας. Για όλους τους Μηχανολόγους Μηχανικούς του ΑΠΘ, διότι γιορτάζουμε τα 50 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος. Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, ξεχωριστή τιμή, αλλά και μεγάλη χαρά που βρίσκομαι εδώ. Αδιαμφισβήτητα σήμερα η σκέψη μου γυρνάει πίσω περίπου 35 χρόνια και η μνήμη ανασύρει στιγμές από τα φοιτητικά μας χρόνια. Από τις στιγμές που ζήσαμε στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Για εμάς οι δάσκαλοι μας ήταν σαν μικροί «Θεοί». Θαυμάζαμε το εύρος των γνώσεων τους, αλλά και όλη τους την παρουσία. Προσωπικά με συνάρπαζε ο τρόπος σκέψης τους και φυσικά ο τρόπος που μας μετέδιδαν τις σκέψεις αυτές. Αυτοί μας έμαθαν την αναλυτική και την συνθετική σκέψη που πρέπει να έχει ένας μηχανικός. Μας έμαθαν να λύνουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα συνδυάζοντας τους νόμους της φυσικής, τα μαθηματικά και τελικά με αυτά ως εργαλεία γνώσης, να κάνουμε την ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και γενικά καλύτερη… άλλωστε αυτός είναι και ο ρόλος του μηχανικού.

Σήμερα αυτή τη σημαντική μέρα νιώθω βαθιά συγκίνηση, επειδή το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών αποτέλεσε για εμένα έναν σημαντικό σταθμό και εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία μου. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι οτιδήποτε πέτυχα… αν πέτυχα στη ζωή μου, το οφείλω στις αρχές και στις αξίες που πήρα από την οικογένεια μου, από τα μαθητικά μου χρόνια, αλλά και στον τρόπο σκέψης που έλαβα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών.

Με λίγα λόγια, προσωπικά πιστεύω ότι την οποιαδήποτε επαγγελματική μου επιτυχία, την οφείλω στο Τμήμα μας. Το συγκεκριμένο Τμήμα μου προσέφερε όχι μόνο πολύτιμες γνώσεις και ένα αξιόλογο γνωστικό υπόβαθρο, αλλά ταυτόχρονα αποτέλεσε το περιβάλλον εκείνο, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις αρχικά να αντιληφθώ και κατόπιν να αναπτύξω και να εξελίξω τις δεξιότητες και τις ικανότητες μου.

Μου προσέφερε το «κλειδί», που ξεκλείδωσε όλες τις προοπτικές, που δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι υπάρχουν. Ενώ, με άσκησε σ’ έναν μοναδικό τρόπο σκέψης και αντίληψης των δεδομένων που συνθέτουν την πραγματικότητα, αλλά και που μπορούν να τη βελτιώσουν. Στέγασε για εμένα δηλαδή, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα και τα όνειρα για το επαγγελματικό μου μέλλον. Και από τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα του ΑΠΘ βρέθηκα το 1992, να ιδρύω μόνος μου, το μελλοντικό μου γραφείο, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στη «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕ Σύμβουλοι και Μηχανικοί» και σήμερα… 31 χρόνια μετά από το ξεκίνημα αυτής της δημιουργικής πορείας, είμαι Πρόεδρος του Ομίλου Εταιρειών «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», του μεγαλύτερου και αμιγώς ελληνικού ομίλου μελετητικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών στη χώρα μας».

Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ομίλου της «ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», Δημήτρη Σαμαρά στο παρακάτω βίντεο:

Παράλληλα, στον εορτασμό των 50 χρόνων του ΤΜΜ παρευρέθηκαν και υποψήφιοι Πρυτάνεις του ΑΠΘ που εκλέχθηκαν ως Εσωτερικά Μέλη, όπως ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Ευστράτιος Στυλιανίδης και ο αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και καθηγητής στο τμήμα Γεωλογίας, Χαράλαμπος Φείδας.

Να σημειωθεί, ότι ομιλίες για τα 50 χρόνια του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών πραγματοποίησαν οι εξής: Ομ. Καθ. Κ. Πάττας, Επικ. Καθ. Π. Παναγιώτου, ο Καθ. S. Wittig, ο Καθ. Ch. Zhang, ο Καθ. L. Van Wassenhove, ο Καθ. Δ. Λαγούδας, Δρ. Ε. Ζαφειρίου, οι απόφοιτοι του τμήματος, Καθ. Ι. Αικατερινάρης, Καθ. Κ. Σιούτας, Κος Κ. Αυσαρίδης, Κος Δ. Σαμαράς, ο Καθ. Π. Σοφρώνης, ο Καθ. Ε. Τσότσας, ο Καθ. Χ. Δουμανίδης και η Δρ. Μ. Χ. Γεωργιάδου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε δεξίωση στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top