Εκεί όπου η ιστορία 2.700 χρόνων συναντάει τους σύγχρονους ρυθμούς της πόλης, όπου οι θρύλοι, τα κάστρα και το ξακουστό γεφύρι μπλέκονται στο πεζοδρομημένο κέντρο, ανάμεσα σε πλατείες, όμορφες πιάτσες γεμάτες τσιπουράδικα, καλόγουστα μπαράκια και καφέ. Βυζαντινά μνημεία και μουσεία μέσα από πολιτιστικές διαδρομές, αποδράσεις στη φύση και σε ημιορεινά χωριά, πεζοπορίες, κρουαζιέρες στον Αμβρακικό, παρατήρηση δελφινιών αλλά και γαστρονομικές απολαύσεις με τοπικά προϊόντα, όλα συνοδευόμενα από την Αρτινή φιλοξενία!

Αποστολή + φωτ.: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται ο νομός Άρτας, μία από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, ενός προορισμού που προτείνεται και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Στο οδοιπορικό μας θα επικεντρωθούμε στα αξιοθέατα και τις ομορφιές που προσφέρει ο δήμος Αρταίων, και πιστέψτε μας, δεν είναι και λίγα. Τι λέτε ξεκινάμε;

1.Το Γιοφύρι της Άρτας

«Ολημερίς το κτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν» λέει το δημοτικό τραγούδι περιγράφοντας τη δυσκολία της θεμελίωσης του ιστορικού γεφυριού, το οποίο αποτελεί το τοπόσημο της Άρτας και ένα από τα πιο φημισμένα γεφύρια όχι μόνο της Ηπείρου αλλά όλης της Ελλάδας. Αποτελείται από τέσσερες μεγάλες ημικυκλικές καμάρες που στηρίζονται σε πέντε μεγάλα βάθρα και το μήκος του είναι 145 μ.

Στις μέρες μας γύρω από το ιστορικό γεφύρι λειτουργούν καφέ και εστιατόρια, μαγαζάκια με σουβενίρ, είναι ο φημισμένος πλάτανος του Αλή Πασά – διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1976-, υπάρχει λαογραφικό μουσείο (σ.σ. είχε χρησιμοποιηθεί ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός, καθώς με τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα Ελλάδας – Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν στη μέση του γεφυριού) ενώ κατά τις βραδινές ώρες ο φωτισμός του γιοφυριού εντυπωσιάζει ντόπιους και επισκέπτες.

2.Κάστρο – Ρολόι

Χτισμένο στα ερείπια του τείχους της Αρχαίας Αμβρακίας, το Κάστρο της Άρτας το οποίο καλύπτει 40 στρ. αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Κατασκευάστηκε σε τρεις περιόδους, τον 13ο αιώνα, τον 14ο αιώνα και κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής.

Στο εσωτερικό του Κάστρου υπάρχει το Καστράκι ή Ιτς Καλέ, χώρος όπου φυλακίστηκε ο Μακρυγιάννης κατά την Επανάσταση του 1821 (σ.σ. έξω από το Κάστρο βρίσκεται ο ανδριάντας του).

Επίσης, εντός του Κάστρου, βρίσκεται το εγκαταλελειμμένο, για πάνω από μια εικοσαετία, «Ξενία», το οποίο όπως πληροφορείται το GRTimes.gr έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο και θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος από το δήμο Αρταίων όπου και του ανήκουν τα 4 στρέμματα του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου (σ.σ.  τα υπόλοιπα 36 στρ. που απλώνεται το Κάστρο ανήκουν στο υπουργείο Πολιτισμού). Ώρες λειτουργίας, καθημερινά, 08.00 – 20.00.

Λίγο πριν την είσοδο του Κάστρου ξεχωρίζει το Ρολόι (1630-1650), το ύψος του οποίου φτάνει τα 21 μ. Πρόκειται για το παλαιότερο ρολόι στην Ήπειρο και ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα.

Έξω από την είσοδο του Κάστρου απλωνόταν η αγορά της περιοχής, όπου δραστηριοποιήθηκε η εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Μπροστά στον χώρο όπου υπήρχε η συναγωγή «Γκρέκα», σήμερα βρίσκεται το Μνημείο Ολοκαυτώματος καθώς και ένα παγκάκι, δωρεά Αρτινού στην καταγωγή Εβραίου στη μνήμη της μητέρας του. Ο Δήμος Αρταίων τιμά τη μνήμη των Αρτινών Εβραίων, κάθε χρόνο, στις 24 Μαρτίου, επέτειος της σύλληψης τους (24/03/1944).

3.Παναγία Παρηγορήτισσα

Η «αρχόντισσα» της Άρτας, ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Παρηγορίτισσας, χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα (1285 – 1289) από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α’ Κομνηνό Δούκα. Το Καθολικό εντυπωσιάζει αφενός με τις διαστάσεις του – το μήκος των πλευρών αλλά και το ύψος του ξεπερνούν τα 20 μ.-, το δε χαρακτηριστικό του στοιχείο είναι το πρωτότυπο σύστημα στήριξης του τρούλου, του οποίου η εξωτερική διάμετρος φτάνει τα 7 μ. και το ύψος τα 3,5 μ.

Ο βυζαντινός ναός είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όπου ανήμερα της εορτής (25 Μαρτίου) πραγματοποιείται λειτουργία, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας – Μεγ. Πέμπτη – Μεγ. Σάββατο- καθώς και την ημέρα απελευθέρωσης της Άρτας, στις 24 Ιουνίου.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά, 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης, εισιτήριο 3 ευρώ/ολόκληρο, 3 ευρώ/μειωμένο.

4.Αρχαιολογικό Μουσείο / Ιερά Οδός

Σε μικρή απόσταση από το γεφύρι της Άρτας βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο όπου η παρουσίαση των εκθεμάτων χωρίζεται σε τρεις ενότητες – αίθουσες: τα εν δήμω (ο δημόσιος βίος στο άστυ της Αμβρακίας), τα εν τάφω (τα νεκροταφεία της Αμβρακίας) και τα εν οίκω (ο ιδιωτικός βίος με τις οικίες και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Αμβρακίας). Ώρες λειτουργίας, καθημερινά, 08.30 – 15.30, εκτός Τρίτης, εισιτήριο 4 ευρώ/ολόκληρο, 2 ευρώ/μειωμένο.

Η Λεωφόρος – Ιερά Οδός– πλάτους 12 μ., πλακόστρωτη την οποία πλαισίωναν μνημειακοί ταφικοί περίβολοι, ο Ναός του Απόλλωνα Πυθίου Σωτήρα, το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, το τείχος της Αρχαίας Αμβρακίας (σ.σ. η Αμβρακία ήταν μια από τις ισχυρότερες αποικίες των Κορινθίων στη Δυτική Ελλάδα και αυτό ώθησε τους κατοίκους της στην οχύρωση της πόλης για την προστασία της) κτλ. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Άρτας.

5.Πεζοδρομημένο κέντρο / Διασκέδαση

Μπορεί οι περισσότεροι να είναι περαστικοί από την Άρτα και να κάνουν μια σύντομη στάση για να θαυμάσουν και να φωτογραφήσουν το ιστορικό της γεφύρι, ωστόσο η πόλη – και το κέντρο – της πόλης αξίζει της προσοχής σας!

Συμπαθητικό το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης με την οδό Σκουφά να αποτελεί τον κεντρικό πεζόδρομο και το εμπορικό κέντρο, όπου και χτυπά η καρδιά της πόλης, ή τουλάχιστον ένα μέρος της καρδιάς της.

Διακλαδώσεις δεξιά και αριστερά και στενάκια οδηγούν σε ενδιαφέροντα σημεία είτε αυτά είναι μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε νεοκλασικά σπίτια. Σας βγάζουν σε πλατείες, όπως στην πλατεία Μονοπωλίου ή απλώς Μονοπλιό, ονομασία που πήρε γιατί εκεί κάποτε πουλιόνταν τα κρατικά μονοπώλια (καπνός, τσιγαρόχαρτα, σπίρτα, ζάχαρη) και στις μέρες μας είναι περιτριγυρισμένη από μεζεδοπωλεία και τσιπουράδικα που σφύζουν από ζωή.

Συχνό σκηνικό στο κέντρο της Άρτας και οι πλανόδιοι μουσικοί, που όπως μας εξηγούν, οφείλεται και στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΤΕΙ Ηπείρου (παράρτημα του Πανεπιστημίου).

Πολλά σημεία διασκέδασης στο κέντρο της και σε απόσταση αναπνοής διαθέτει η πόλη της Άρτας, κάποια από τα οποία βρίσκονται έξω το βυζαντινό ναό της βασίλισσας και πολιούχου Αγίας Θεοδώρας. Πρόκειται για ναό του 11ου – 12ου αιώνα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο προσκύνημα της Άρτας’ η μνήμη της οποίας τιμάται στις 11 Μαρτίου.

6.Ορεινή Άρτα

Για τους φυσιολάτρες, αξίζει η διαδρομή για τα ημιορεινά χωριά της Άρτας τα οποία προσφέρουν όμορφες εικόνες, καθαρό αέρα, στάση σε καφεδενάκια και ταβερνάκια, πεζοπορίες σε σηματοδοτημένα ή μη μονοπάτια, θέα προς την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τον ποταμό Άραχθο, τα Τζουμέρκα, τον Αμβρακικό κόλπο κτλ.

Ακολουθήσαμε τη διαδρομή για τα Πιστιανά, χωριό στα ριζά του Ξηροβουνίου. Ένα καφενείο με όμορφη αυλή γεμάτη ορτανσίες στην είσοδο του χωριού ενώ στην πλατεία του η ταβέρνα της Σοφίας, με τραπέζια κάτω από τη φλαμουριά και γεύσεις τοπικές παραδοσιακές όπως ψητά στα κάρβουνα – τι θα λέγατε για μια πρατίνα στα κάρνα; (δηλαδή, για μια προβατίνα στα κάρβουνα)- αλλά και για ένα αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και μοσχαράκι με κάστανα.

Είναι και η Σκούπα, άλλος ένας οικισμός, όπως και το Παλαιοχώρι και η Δαφνωτή και η Ροδαυγή, στα ριζά του Ξηροβουνίου. Κοντά στη Σκούπα ξεκινάει και το Μονοπάτι της Βίδρας, συνολικής διαδρομής 17,5 χλμ., διάρκειας 5 ωρών, με βαθμό δυσκολίας 1 (ένα), το οποίο εκτείνεται από την ιστορική γέφυρα Πλάκας, περνάει τη γέφυρα Τζαρή και καταλήγει στον οικισμό Σκούπας στον παλιό νερόμυλο.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας σε ένα τμήμα του μονοπατιού, ενημερωθήκαμε πως τα 3,2 χλμ. από Σκούπα είναι βατή διαδρομή, στη συνέχεια 4 περίπου χλμ. λόγω κατολισθήσεων και καθιζήσεων -στο ύψος της Δαφνωτής-, το μονοπάτι χρήζει αποκατάσταση, και συνεχίζει έως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Όσο για το ρέμα της Δέσης, στα Πιστιανά, το μονοπάτι 13 χλμ. μέχρι στιγμής δεν έχει σηματοδοτηθεί, ωστόσο, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ξηροβουνίου Αράχθου σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων θα προχωρήσουν στην αξιοποίησή του.

7.Ροδαυγή

Αποτελεί το δημοφιλέστερο χωριό στην περιοχή αλλά και την είσοδο για τα περίφημα Τζουμέρκα. Η γραφική Ροδαυγή (24 χλμ. από Άρτα) βρίσκεται στα 700 μ., έχει πολύ καλό κλίμα και μοναδική θέα προς την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου, τον Αμβρακικό κόλπο αλλά και τα Τζουμέρκα.

Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της Ροδαυγής Θεοφάνης Κίτσος, το χωριό είναι τουριστικός προορισμός, διαθέτει τρεις ξενώνες, δυο ταβέρνες στην πλατεία (σ.σ. τα τέσσερα πλατάνια προσφέρουν ίσκιο και δροσιά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες), καφενείο, έναν δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο, λαογραφικό μουσείο με περισσότερα από 200 αντικείμενα (σ.σ. εμπνευστής και ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου Ροδαυγής είναι ο Βασίλης Τάσιος), δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν 10 παιδιά από τρία χωριά (Ροδαυγή, Πιστιανά, Σκούπα) ενώ, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (1804) πάνω σε λοφίσκο, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, χτισμένη με γκρίζα πέτρα και σχιστολιθικές πλάκες στη σκεπή της.

Στους αρχαίους χρόνους το χωριό λεγόταν Αθήναιον, αργότερα ονομάστηκε Νισίστα και από το 1962 είναι γνωστό ως Ροδαυγή, όνομα το οποίο προέρχεται από το Ρόδον της Αυγής και δόθηκε από τον τότε αγροτικό ιατρό Τάκη Χουλιάρα και τον τότε αστυνομικό.

Η Ροδαυγή, κάθε χρόνο, τη δεύτερη μέρα της Αγίας Παρασκευής (26/7) – του Αγίου Παντελεήμονος (27/7)- γιορτάζει και αναβιώνει στην πλατεία του χωριού τον παραδοσιακό χορό «Καγκελάρι», ο οποίος χορεύεται σε μεγάλο κύκλο και συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των αγώνων των κατοίκων κατά των Τούρκων (σ.σ. το έθιμο αναβιώνει και ανήμερα του Πάσχα).

Ωστόσο, φέτος, όπως και πέρυσι, ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος του χωριού Θεοφάνης Κίτσος, το έθιμο δεν θα αναβιώσει, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης. «Δυστυχώς, δεν θα πραγματοποιηθεί, ας ελπίσουμε του χρόνου» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κίτσος πρόεδρος της Ροδαυγής με τους 180 μόνιμους κατοίκους, αλλά και τριπλάσιους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, να αναφέρουμε και την Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, μια  γιορτή που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, και η  οποία συγκεντρώνει τουλάχιστον 3.000 – 4.000 κόσμο.

Ο εμπνευστής και ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου Ροδαυγής Βασίλης Τάσιος

8.Αμβρακικός Κόλπος

Αποτελεί ένα από τα 17 εθνικά πάρκα της χώρας μας και πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη χτισμένη στον Άραχθο ποταμό, στη θέση της σημερινής Άρτας.

Ο Αμβρακικός κόλπος δημιουργήθηκε πριν 10.000 χρόνια και αποτελεί μια κλειστή εσωτερική θάλασσα που επικοινωνεί με το Ιόνιο πέλαγος μέσω ενός στενού διαύλου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 300 είδη πουλιών, συνολικού πληθυσμού άνω των 100.000, εκ των οποίων το 1/3 είναι σπάνια ή απειλούμενα.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχει ο αργυροπελεκάνος ενώ στην ποικιλομορφία των βιοτόπων στον Αμβρακικό συμβάλλουν δυο ποτάμια -ο Λούρος και ο Άραχθος- που εκβάλλουν σ’ αυτόν και με τα δέλτα τους σχηματίζουν μεγάλες λιμνοθάλασσες, βαλτότοπους και καλαμιώνες.

Στον Αμβρακικό κόλπο έχουν καταγραφεί πάνω από 30 είδη ψαριών, με την γάμπαρη (γαρίδα) Αμβρακικού να πρωταγωνιστεί, αλλά και η σαρδέλα της περιοχής ξεχωρίζει. Και βέβαια, στον Αμβρακικό κόλπο συναντώνται περί τα 150 ρινοδέλφινα, τα οποία, μεταξύ άλλων, αποτελούν και την ατραξιόν για την κρουαζιέρα που πραγματοποιείται στα ήρεμα νερά του κόλπου.

Μάλιστα, για τη φετινή σεζόν, κάθε Σάββατο στις 09.30 π.μ., αναχωρεί παραδοσιακό καραβάκι με προορισμό την Πρέβεζα και επιστροφή στις 14.30. Αντίστοιχα από Πρέβεζα, αναχωρεί κάθε Τρίτη στις 09.00 με άφιξη στην Κορωνησία και επιστροφή στις 14.00. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6940 550239.

9.Κορωνησία

Ήρεμο ψαροχώρι (22 χλμ. από Άρτα) το οποίο μέχρι τη δεκαετία του ’70 έφτανε κανείς με βάρκα. Έκτοτε, η Κορωνησία έχει ενωθεί με την στεριά με μία λωρίδα γης, 5 χλμ., – το ονομαζόμενο ‘ράμμα’– που από τη μια απλώνεται ο Αμβρακικός κόλπος και από την άλλη η λιμνοθάλασσα Λογαρού με τα παραδοσιακά ‘ιβάρια’ των ψαράδων και τα διαφορετικά είδη πουλιών.

Η Κορωνησία κινείται στους δικούς της ρυθμούς, θαρρείς και έχει μείνει στη δεκαετία του ’70, ωστόσο στο ψαροχώρι υπάρχουν και δραστήριοι επιχειρηματίες που μοχθούν για την ανάπτυξη του τόπου.

Μια από αυτούς, η Γεωργία Πατέντα, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος».

Δεύτερη γενιά μαζί με τον αδελφό της Δήμο, η Γεωργία είναι ιδιοκτήτρια ενοικιαζομένων διαμερισμάτων, ήδη από το 2005, και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr οι πελάτες της, κυρίως Γερμανοί, Ολλανδοί, Άγγλοι αλλά και Έλληνες, είναι επαναλαμβανόμενοι, πιο ‘ψαγμένοι’, άνθρωποι που αναζητούν την ηρεμία, τη γαλήνη, το καλό φαγητό.

Από την άλλη, ο αδελφός της Δήμος, είναι ο σεφ και ο ιδιοκτήτης της φημισμένης ταβέρνας «Μυρταριά» η οποία λειτουργεί από το 1981, και όπως μαθαίνουμε, έχουν περάσει και έχουν γευτεί τις εξαιρετικές τοπικές γεύσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί της χώρας και τιμώμενα πρόσωπα.

Τρεις επιχειρήσεις με 15 συνολικά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, δυο ταβέρνες και δυο καφενεία – αναψυκτήρια είναι η τουριστική υποδομή της Κορωνησίας. Δεν έχει μάρκετ – τα κοντινότερα είναι στην Ανέζα και στους Κωστακιούς (περί στα 10 χλμ.), έχει 2-3 παραλίες, ένα λιμανάκι – αλιευτικό καταφύγιο αλλά και ένα μονοπάτι που ενώνει τα τρία νησάκια – Κορωνησία, Περανησί και Αϊπεθαμένη.

Στο λόφο ξεχωρίζει ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κορωνησίας (10ος αιώνας) που εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Δίπλα και το εκκλησάκι του Οσίου Ονούφριου εκ Κορωνησίας, ο οποίος αγίασε στο ψαροχώρι. Το πηγάδι εκεί δίπλα το άνοιξε ο Όσιος και οι κάτοικοι του χωριού (100 μόνιμοι) έπιναν πόσιμο νερό από εκεί, μέχρι το 1982.

Σε κοντινή απόσταση και η Κούλια, ένα μικρό κάστρο, «δίδυμο» οχυρωματικό έργο με το κάστρο της Λασκάρας στην περιοχή της Πρέβεζας. Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως αναγνωστική βιβλιοθήκη.

Να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί ο 17ος Διάπλους Αμβρακικού μαζί με το 4ο Koronisia Sprint Triathlon, μια διπλή αθλητική γιορτή που διοργανώνει ο Δήμος Αρταίων. Δηλώσεις συμμετοχής έως την Κυριακή 25 Ιουλίου.

10.Γαστρονομία / Τοπικά προϊόντα

Από τα εσπεριδοειδή με τα εξαιρετικής ποιότητας πορτοκάλια μέχρι τα ακτινίδια και από την πτηνοτροφία και κτηνοτροφία μέχρι τα θαλασσινά και τυροκομικά προϊόντα.

Νοστιμότατες γαρίδες (γάμπαρη) Αμβρακικού, σαρδέλες Αμβρακικού, κέφαλοι, χέλια καπνιστά και μη, αβγοτάραχο και χαβιάρι Άρτας. Εξαιρετικής ποιότητας τυροκομικά όπως κεφαλογραβιέρα Άρτας ΠΟΠ, γαλοτύρι και ανθότυρο, γιαούρτι και φέτα.

Ελιές με την ποικιλία Κονσερβολιά Άρτας να είναι προϊόν Π.Γ.Ε. από το 1994, τσίπουρο, ούζο, ηδύποτα και κρασί από την ποικιλία Ζαμπέλα αλλά και εμφιαλωμένο νερό από την Κωστηλάτα Άρτας.

Ηπειρώτικες πίτες όπως κοσμήρι (αλευρόπιτα), ή μπλατσαρά με καλαμποκίσιο αλεύρι, λαχανικά και φέτα, λαχανόπιτες (χορτόπιτες) και πορτοκαλόπιτες. Τσουμπλέκι (κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο αυγοκομμένοι με ξύδι), γιουβέτσι αρτινό (αρνάκι αυγολέμονο με ρύζι), αγριογούρουνο με κάστανα και κυδώνια, μοσχαράκι με πορτοκάλι αλλά και χέλι στο φούρνο και κέφαλος πετάλι στα κάρβουνα. Όλα πεντανόστιμα!

Υ.Γ. Εάν σε κάτι υστερεί η Άρτα, και δη η πόλη, είναι η ξενοδοχειακή υποδομή. Στην πόλη λειτουργούν τρία ξενοδοχεία (το ένα στην καρδιά της, σε πολύ βολικό σημείο, το άλλο λίγο πιο έξω και το τρίτο σε απόσταση 6 χλμ.) ενώ στο Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων και Ξενώνων Αγροτουρισμού «Ο Άραχθος» (www.artatravel.gr) είναι καταγεγραμμένα 23 μέλη – επιχειρήσεις από τα Τζουμέρκα μέχρι την Κορωνησία.

*

Προσωπικότητες της Άρτας  

Από τον Βασιλιά Πύρρο (318 π.Χ. – 272 π.Χ.) μέχρι τον ιστορικό, πνευματικό ηγέτη και ταπεινό μοναχό Μάξιμο Γραικό (σ.σ. το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Τριβώλης και γεννήθηκε στην Άρτα στα 1470 μ.Χ. περίπου) και την Αγία Θεοδώρα πολιούχο της πόλης.

Ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης με την Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης να έχει το όνομά του, ο ποιητής και πεζογράφος Μιχάλης Περάνθης (σ.σ. το όνομά του ήταν Μιχάλης Παπαδόπουλος), το ιδρυτικό μέλος της Φιλικής Εταιρίας Νικόλαος Σκουφάς γεννημένος στο Κομπότι της Άρτας το 1779 (σ.σ. το όνομά του έχει δοθεί σ’ έναν από τους τέσσερις δήμους του νομού Άρτας, στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης καθώς και σε δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι), ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, γεννημένος στη Σκουληκαριά Άρτας, ο Μακρυγιάννης επίσης αγωνιστής του ’21, ο οποίος δεν γεννήθηκε στην Άρτα, αλλά στα Απομνημονεύματά του έχει πολλές αναφορές μέχρι τον σκηνοθέτη Ντίνο Δημόπουλο με καταγωγή της μητέρας του από την Άρτα (σ.σ. κορυφαία του ταινία η Μανταλένα αλλά και τα Δελφινάκια του Αμβρακικού κτλ.), τον ηθοποιό Νίκο Ρίζο από το Πέτα Άρτας, την τραγουδίστρια Μαρίζα Ρίζου από το Λιμίνι (7 χλμ.) η Άρτα μετράει στο ιστορικό της αρκετές προσωπικότητες και ευεργέτες.

Πώς θα φτάσετε

Η Άρτα απέχει περίπου 320 χλμ. από Θεσσαλονίκη ακολουθώντας την Εγνατία οδό, στο μεγαλύτερο κομμάτι, και μετά τα Ιωάννινα βγαίνετε στην Ιονία οδό. Προσοχή: η σχετική πινακίδα γράφει Αθήνα, Πάτρα, όχι όμως και Άρτα. Ωστόσο για να ακολουθήσετε την Ιονία οδό θα βγείτε στη συγκεκριμένη έξοδο. Διαφορετικά, θα πάτε από τον παλιό δρόμο, διασχίζοντας χωριά, το Λούρο ποταμό, την Φιλιππιάδα φτάνοντας στον τελικό σας προορισμό.

Η απόσταση από Αθήνα είναι 350 χλμ. ακολουθώντας την Ιονία οδό. Για σύνδεση με αεροπορικές πτήσεις το κοντινότερο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί όλο το χρόνο είναι ο κρατικός αερολιμένας Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος» ενώ κατά τους θερινούς μήνες υπάρχουν πτήσεις και προς το Διεθνή Αερολιμένα Ακτίου.

Ευχαριστούμε το Δήμο Αρταίων για την άριστη φιλοξενία και όλους όσοι βοήθησαν στη διοργάνωση και στην εξαιρετική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Αρταίων Θανάση Αρκουμάνη για την αμέριστη βοήθειά του.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top