Δίκη των 12-Μητέρα κατηγορούμενου: «Μπήκαμε κι εμείς στο χώμα» – Πως αντέδρασε η εισαγγελέας

Δίκη των 12-Μητέρα κατηγορούμενου: «Μπήκαμε κι εμείς στο χώμα» – Πως αντέδρασε η εισαγγελέας

Οι μητέρες τριών κατηγορουμένων ήταν μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης που κατέθεσαν σήμερα στο Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Στο εδώλιο κάθονται 12 οπαδοί του ΠΑΟΚ, που κατηγορούνται για τον φόνο του Άλκη και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, πριν ένα χρόνο, στην περιοχή Χαριλάου.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

«Θέλω να εκφράσω τη συντριβή και την οδύνη μας προς τους γονείς του Άλκη. Δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι το παιδί μας θα εμπλακεί σ’ αυτό το περιστατικό. Μακάρι να μπορούσαμε να διορθώσουμε, να αποτρέψουμε τη ζημιά που έγινε. Την απώλεια αυτού του παιδιού» ανέφερε στην αρχή της κατάθεσης της, η μητέρα του 5ου κατηγορούμενου – του οδηγού του δευτέρου αυτοκινήτου.

Η μάρτυρας αφού περιέγραψε τον χαρακτήρα, τις συναναστροφές, την οικογενειακή και επαγγελματική κατάσταση του κατηγορούμενου γιού της, ανέφερε πως έμαθε για το τραγικό περιστατικό: «έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν είχαμε την παραμικρή υποψία. Δεν μπορώ να καταλάβω πως και υπό ποιες συνθήκες βρέθηκε εκεί πέρα.  Την επόμενη μέρα, 1η Φεβρουαρίου, μιλήσαμε στο τηλέφωνο και τον άκουσα να είναι ταραγμένος. Είπε ότι αισθάνεται λίγο άρρωστος. Το ίδιο έγινε και την άλλη μέρα. Μου είπε ότι δεν πήγε στη δουλειά. Στη συνέχεια άκουσα το σύζυγό μου να μιλάει με τον κουμπάρο μας για το αυτοκίνητο μας. Είδε το βίντεο από το περιστατικό στη τηλεόραση και είπε «μοιάζει σαν το δικό μας». Το είχαμε παραχωρήσει στο γιό μας. Στη συνέχεια επικοινώνησε ο μεγάλος μας γιος και μας είπε ότι έχει συμβεί κάτι σοβαρό και πρέπει να πάμε στη Θεσσαλονίκη».

«Δεν κρατούσα τίποτα, μόνο τους μετέφερα» – Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση θα συνδέονται με το παιδί μου

«Όταν τον είδα μου είπε ότι βρέθηκε στο περιστατικό. Εξερράγην. Άρχισα να φωνάζω, σαν μάνα. Σήκωσε τα χέρια του και μου είπε: «Δεν κρατούσα τίποτα. Με πήραν τηλέφωνο. Μόνο τους μετέφερα». Μπήκα στον υπολογιστή, στην Google και είδα το χρονολόγιο όπου φαινόταν η πορεία του. Έτρωγε σε ένα μαγαζί και πήγε στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, στο σύνδεσμο. Μετά το περιστατικό επέστρεψε στο σπίτι μας, στην Τριανδρία. Με βεβαίωσε ότι δεν χτύπησε κανέναν και ότι δεν κρατούσε τίποτα. Έχει μεγαλώσει με τόση αγάπη, δεν τον θεωρώ ικανό να περάσει τα όρια. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτά που έβλεπα στην τηλεόραση θα συνδέονται με το παιδί μου. Λέει ότι βγήκε από το αυτοκίνητο έφτασε 3 -4 μέτρα πριν το σημείο. Πήγε να συνδράμει. Να τους πάει να μαλώσουν, να βρίσουν. Με σιγουριά λέω ότι ποτέ δε θα περνούσε τα όρια. Δεν θα σήκωνε το χέρι, να μαχαιρώσει. Αυτά τα παιδιά είχαν έναν κοινό παρονομαστή: τον ΠΑΟΚ» επισήμανε η μάρτυρας.

Ακόμη συμπλήρωσε: «δεν είδε μέσα στο αυτοκίνητό άλλα αντικείμενα. Επιμένει! Λέει «δεν ήταν άτομα από το δικό μας αυτοκίνητό». Δεν είχε οπτική εικόνα, τι γινόταν. «Δεν μπόρεσα να παρατηρήσω αν κρατάει κάποιος κάτι» είπε και ότι «δεν είδα κάποιον να τον χτυπάει (τον Άλκη )». Δεν θεωρώ ότι δεν ήξερε που πήγαινε. Πήγαινε να μαλώσει, να βρίσει αλλά όχι να μαχαιρώσει. Δεν τον έχω ικανό».

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας, Κυριακής Κλιάμπα, σχετικά με τη αίσθηση της για όσα έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο και για την άρνηση των 12 κατηγορούμενων, η μάρτυρας απάντησε: «Δεν μπορεί να ισχύει η άρνηση. Δεν πέθανε μόνο του παιδί. Αντιλαμβάνομαι ότι ο δικός μου γιος έφτασε τελευταίος στην Παλαιών Πατρών Γερμανού. Δεν γνώριζε. Το περιστατικό ήταν άγριο. Ειδεχθές έγκλημα. Είναι αδιανόητο να χάνονται νέα παιδιά. Υπήρξε μεγάλη βία. Κάποιοι ενεπλάκησαν παραπάνω, πήγαν πιο νωρίς. Πριν τη σύλληψη ήταν σοκαρισμένος. Περιμέναμε να συλληφθεί. Είπαμε να πάει στην αστυνομία να καταθέσει ότι ήταν εκεί αλλά μας απέτρεψε ο δικηγόρος. Δεν είχαμε σκοπό να τον φυγαδεύσουμε, ούτε να ζήσουμε με ένα ένοχο μυστικό. Πιστεύω ότι κανένας δεν πήγε για να σκοτώσει. Είμαι συντετριμμένη και για το παιδί που έφυγε και για τα υπόλοιπα παιδιά».

«Όταν μπήκε στο χώμα και εμείς μπήκαμε στο χώμα» – «Πονάμε κι εμείς για τον Άλκη»

Με μεγαλύτερη συγκινησιακή φόρτιση ξεκίνησε την κατάθεση της η μητέρας του 10ου κατηγορούμενου ο οποίος κρατούσε το δρεπάνι.

«Μια συγγνώμη δεν νομίζω πως φτάνει. Δεκατέσσερις μήνες προσπαθώ να βρω λέξεις να εκφράσουμε τι νιώθουμε για τον Άλκη. Ήθελα να γράψω ένα γράμμα στους γονείς αλλά δεν ξέρω τι να πω. Σκεφτόμουν να πάω στο μνήμα του παιδιού αλλά δεν είμαι αξία. Όταν μπήκε στο χώμα και εμείς μπήκαμε στο χώμα. Πονάμε κι εμείς για τον Άλκη. Είμαι μια ανοικτή πληγή, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Δεν μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια αυτούς τους γονείς» ανάφερε μέσα σε λυγμούς.

«Ο μικρότερος αδελφός του ήταν ταλέντο του ΠΑΟΚ. Είμαστε δεμένη οικογένεια. Ο Γιάννης στο πρώτο γήπεδο που πήγε ήταν το «Κ. Βικελίδης». Εγώ είμαι Άρης . Προσπαθούσα να τον κάνω αρειανό. Όταν πήγαινε στο σύνδεσμο έπαιρνε μπλούζες του ΠΑΟΚ. Του έλεγα χαριτολογώντας: «Τι είναι αυτά που φοράς; Δεν τις πλένω».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά το οποίο ο κατηγορούμενος γιος της έπεσε και ο ίδιος θύμα οπαδικής βίας. «Με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι δέχτηκε επίθεση. Ήταν βαριά. Κινδύνευε να πεθάνει. Προσπαθούσαμε να σώσουμε το μάτι του. Ευτυχώς δεν το έχασε. Δεν βλέπει καλά τη νύχτα, έχει καταρράκτη. Όταν τον ρώτησα τις έγινε, μου είπε: «Μην το ψάχνεις μαμά. Θα κινδυνέψει κι ο Α. (σ.σ.ο μικρότερος αδελφός). Έζησα την αγωνία μέχρι να σταθεροποιηθεί το παιδί μου Δεν ήταν παραβατικός. Δεν θα έκανε ποτέ κακό. Σκεφτόμουν πως πήρε αυτό το πράγμα (σ.σ. το δρεπάνι). Τον ρώτησα «πες μου γιατί το πήρες;». Απάντησε: «Δεν πλησίασα το παιδάκι. Ανέβηκα τα σκαλιά χτύπησα τον Κ. (σ.σ. τον φίλο του Άλκη που τραυματίστηκε). Με χτύπησε, μου έπεσε από τα χέρια κι έφυγα» σημείωσε η μητέρα του 10ου κατηγορούμενου.

Η στιχομυθία της εισαγγελέως με την μάρτυρα

Η εισαγγελέας Κ. Κλιάμπα απευθύνθηκε στη μάρτυρα: «Είπατε ότι μπήκατε κι εσείς στο χώμα. Γυρίστε και δείξτε τον». Η μάρτυρας έδειξε με το χέρι τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο και ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Μ. «Αυτός είναι!»
Ε. «Καταλάβατε τώρα ποια είναι η διαφορά;».
Μ. «Δεν υπάρχει σύγκριση με αυτούς τους ανθρώπους. Εγώ θα τον αγκαλιάσω. Σαν μάνα απολογούμαι . Η αλήθεια είναι ότι το παιδί μου χτύπησε τον Κ . Τον πόνο και την αγωνία αυτών των οικογενειών τον καταλαβαίνω. Τον ρώτησα. Δεν μου απαντάει ποιοι κρατούσαν όπλα. Αυτά τα παιδιά τα πονάω σαν να ήταν ο Γιάννης. Δεν ξέρω αν είμαι αξία να είμαι μητέρα. Δεν μπορώ να καλύψω τις ανάγκες του. Είναι πάρα πολύ μετανιωμένος».

Τα συλλυπητήρια στους γονείς και στους συγγενείς του Άλκη εξέφρασε και η μητέρα του 12ου κατηγορούμενου – του οδηγού του τρίτου κατηγορούμενου.

Μίλησε για τον χαρακτήρα του γιού της και για την οικογένεια τους. «Συγνώμη για ότι έχει συμβεί. Ήμαστε συντετριμμένοι. Γνώριζε μόνο τον Β. (σ.σ. τον 9ο κατηγορούμενο). Σίγουρα ήξερε ότι οι υπόλοιποι ήταν οπαδοί του ΠΑΟΚ. Το αυτοκίνητο είναι εταιρικό. Έχει GPS. Όλα τα οχήματα έχουν τακτικό πρόγραμμα καθαρισμού Πήγαμε και παρουσιαστήκαμε στην αστυνομία μαζί με το αμάξι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίκη των 12: “Εσείς το κάνατε”, ξέσπασαν οι γονείς του Άλκη

Δίκη των 12: Βίντεο με την κραυγή του Άλκη και τα μοιραία δευτερόλεπτα

Δίκη των 12: Το κάραμπιτ και η αντίδραση της μητέρας του Άλκη

Δίκη των 12: Γιατρός ΕΚΑΒ: “Ακαριαία νεκρός ο Άλκης”

Δίκη των 12: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για κλήση νέων μαρτύρων

Άλκης Καμπανός: Συνεχίζεται η δίκη-Καταθέτει ο δεύτερος διασώστης του ΕΚΑΒ

Άλκης Καμπανός: Με κατάθεση αστυνομικού συνεχίζεται η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου

Δίκη για Άλκη: Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα-«Είδα τους δράστες. Σοκαρίστηκα»

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top