Νάουσα: 22 οινοποιοί με εξαγωγές σε 45 χώρες – Φορείς και οινοποιοί στο GRTimes.gr

Νάουσα: 22 οινοποιοί με εξαγωγές σε 45 χώρες – Φορείς και οινοποιοί στο GRTimes.gr

Η πρωτοπόρα δράση με τη βύθιση 500 και πλέον φιαλών ναουσαίικου κρασιού στα κρύα νερά του ποταμού Αράπιτσα, με στόχο την εξέλιξη της παλαίωσης σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον, η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας για τις επιχειρήσεις της περιοχής και βεβαίως η συζήτηση περί οίνου και οινοτουρισμού κυριάρχησαν στην όμορφη πόλη της Νάουσας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Με επιτυχία βυθίστηκαν χθες, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, οι 500 και πλέον φιάλες ναουσαίικου κρασιού στον ποταμό Αράπιτσα, στον Χώρο Θυσίας της Νάουσας, παρουσία φορέων της πόλης της Νάουσας. Στόχος της δράσης είναι να παρακολουθούν οι οινοποιοί σταδιακά το πώς εξελίσσεται το κρασί, πως ωριμάζει υπό αυτές τις συνθήκες αλλά και τι προσθετική αξία θα δώσει στο προϊόν.

«Το κρασί είναι αριστοκρατικό και λαϊκό, είναι ακριβό και φθηνό, είναι καθημερινό και σπάνιο» ανέφερε ο δήμαρχος της Ηρωικής Πόλης Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης που είχε επίκεντρο – τι άλλο;- το ναουσαίικο κρασί και δη την ποικιλία ξινόμαυρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της γευσιγνωσίας και της γαστρονομίας, που αποτέλεσε συνέχεια της διαδικασίας της βύθισης των φιαλών στο ποτάμι, ο κ. Καρανικόλας έκανε αναφορά στην ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη Νάουσα, όπου οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες σχετικά με την ποιότητα του παραγόμενου στην περιοχή κρασιού αναφέρονται μετά το 1700, ενώ σ’ ότι αφορά το σήμερα, όπως επισήμανε «οι οινοπαραγωγοί είναι οργανωμένοι στη Νάουσα’ 22 οινοπαραγωγοί αντιλαμβάνονται τις νέες προκλήσεις και παρουσιάζουν εξωστρέφεια, εξάγοντας σε τουλάχιστον 45 χώρες» προσθέτοντας πως η Νάουσα είναι η πόλη του οίνου, «χθες, σήμερα και αύριο».

Η ψηφιακή πλατφόρμα

Η χθεσινή ημέρα για τους επιχειρηματίες της Νάουσας, εκτός από τη βύθιση των φιαλών στο ποτάμι, περιλάμβανε και την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας, ενός χρήσιμου ψηφιακού εργαλείου που προωθεί ο δήμος, το οποίο θα βοηθήσει στην οργανωμένη παρουσίαση των επιχειρήσεων καθώς και της περιοχής.

«Το όλο εγχείρημα που έχει πετύχει ο δήμος είναι η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας όπου εκεί ο δήμος φιλοδοξεί να συγκεντρώσει όλες τις επιχειρήσεις (τουρισμού, εστίασης, φιλοξενίας, εμπορικών καταστημάτων κτλ.), έτσι ώστε να ανεβάζει όλες τις εκδηλώσεις  που θα γίνονται, να υπάρχει ένας κοινός τόπος συνάντησης, και για τους ίδιους αλλά και για τους επισκέπτες» μας δήλωσε η Δώρα Μπαλτατζίδου αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

Η ψηφιακή πλατφόρμα διασύνδεσης προβολής των επιχειρήσεων του δήμου Νάουσας  με την ονομασία Lostnet έχει ήδη ανοίξει, και κάποιοι επαγγελματίες έχουν αναρτήσει στοιχεία και εκδηλώσεις, η δοκιμαστική της και πιλοτική περίοδος θα είναι έως το τέλος του Οκτωβρίου και σε παραγωγική λειτουργία θα τεθεί από την 1η Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα, η κα. Μπαλτατζίδου αναφέρθηκε και στο Φεστιβάλ Τρύγου, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 23/9 έως τις 3/10 με μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων με επισκέψεις στα οινοποιεία, ταινίες με θεματολογία το κρασί, γευσιγνωσίες, οινογνωσίες, μουσικές βραδιές κτλ.

«Θέλουμε να αναδείξουμε τη Νάουσα ως πόλη του οίνου και των γεύσεων» επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας.

«Πουλάμε ένα στυλ κρασιού»

Για ακόμη μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Οινοπαραγωγών Νάουσας μίλησε ο Στέλλιος Μπουτάρης οινοποιός και πρόεδρος της Οίνοι Βόρειου Ελλάδος, ενός συμπαγούς συνδέσμου που αποτελείται από 22 οινοποιεία.

«Προσπαθούμε να χτίσουμε κοινά την μάρκα Νάουσα, είναι υπεράνω, είναι ένα uber brand τολμώ να πω, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σ’ όλους μας να αναπτυχθούμε εκεί πάνω» μας δήλωσε ο κ. Μπουτάρης εξηγώντας πως η καινοτόμα δράση με τη βύθιση είναι μια προσπάθεια, «και life style αλλά να δούμε και από οινολογικής πλευράς, πώς μπορεί να παλαιώσει το ξινόμαυρο εντός νερού, σε σταθερή θερμοκρασία, και πώς θα εξελιχθεί αυτή η παλαίωση».

Όπως επισήμανε στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης για την παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία έγινε στην όμορφη αυλή boutique ξενώνα της Νάουσας, και υπό την επίβλεψη της διακοσμήτριας Αθηνάς Τζιούρτζια, η Νάουσα είναι από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που έχει καταφέρει να πλασαριστεί ψηλά.

«Πουλάμε ένα στυλ κρασιού, ένα πολύ μεγάλο μέρος των κρασιών μας πηγαίνει σε εξαγωγές όπως στην Αμερική κ.α. Πλασαριζόμαστε σχετικά ακριβά, και αυτό είναι κάτι που παίρνει προστιθέμενη αξία» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης επισημαίνοντας ότι πρωτεύον είναι η περιοχή και δευτερεύον ο παραγωγός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως οινοπαραγωγοί στην περιοχή της Νάουσας. «Η αμπελοκαλλιέργεια ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια στη Νάουσα, υπάρχει συρρίκνωση του αμπελώνα» ανέφερε προσθέτοντας «είναι μια πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, το σημαντικό όμως είναι ότι είμαστε όλοι μαζί, έχουμε την Ένωση, με τα οινοποιεία μικρά και μεγάλα, με Συνεταιρισμό».

Ο οινοτουρισμός πνοή για τα μικρά οινοποιεία

Ερωτηθείς ο κ. Μπουτάρης από το GRTimes.gr σχετικά με την πορεία του οινοτουρισμού στη Νάουσα, απάντησε πως «ο οινοτουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος της ανάπτυξής μας, θεωρούμε ότι δίνει πνοή σε μικρότερα οινοποιεία, χτίζει τη μάρκα στα μεγαλύτερα, γίνεται ένας πρεσβευτής του οινοποιείου».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Νάουσα έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μια πόλη για οινοτουρισμό. «Ο συνδυασμός με τον φυσικό πλούτο, με τα αρχαία, τη γαστρονομία, όλα δημιουργούν ένα πολύ ωραίο πακέτο για τον επισκέπτη» δήλωσε ο οινοποιός και πρόεδρος του Κτήματος Κυρ Γιάννη Στέλλιος Μπουτάρης.

 

Η Νάουσα αποτελεί επενδυτική ευκαιρία

Ως μια επενδυτική ευκαιρία χαρακτήρισε τη Νάουσα ο οινοποιός και οινολόγος Γιώργος Διαμαντάκος λέγοντας ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να προσελκύσει επενδυτές Έλληνες και ξένους να δημιουργήσουν κι άλλες επιχειρήσεις.

«Έχουμε φθηνή γη, μπορούν να δημιουργηθούν κι άλλες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Διαμαντάκος στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης λέγοντας «είμαστε ενωμένοι, μπροστά είναι η Νάουσα, το ξινόμαυρο και από πίσω οι οινοποιοί».

Σ’ ότι αφορά τη δράση με τη βύθιση των φιαλών όπως εξήγησε θα παίξουν ρόλο τόσο το φως, η θερμοκρασία του νερού η οποία θα κυμαίνεται στους 16 βαθμούς Κελσίου, ο φελλός, το οξυγόνο. «Πώς θα επιδράσει ο ήλιος, πώς θα επηρεάσει τον φελλό, το οξυγόνο θα επιταχύνει, θα αλλοιώσει την παλαίωση του κρασιού» ήταν ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν ύστερα από τουλάχιστον ένα έτος, που θα ανασύρουν κάποιες φιάλες από το ποτάμι για να δουν την εξέλιξη και την πορεία της παλαίωσης του ξινόμαυρου.

Η παλαίωση και ο πειραματισμός του κρασιού

Για δυο όρους σχετικά με το κρασί μίλησε ο Χριστόφορος Γεωργιάδης οινοποιός και πρόεδρος της Γαστρονομικής κοινότητας Νάουσας, την παλαίωση και τον πειραματισμό.

«Το κρασί στη Νάουσα, πέρα από την ιστορία και την παράδοση, απασχολεί έναν όρο, την παλαίωση» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης λέγοντας ότι «ίσως να είναι το Α και το Ω, στο πώς θα απολαύσουμε ένα κρασί στη συνέχεια, ή κάτι που μπορεί να καταστρέψει ένα κρασί τελείως».

Ο δεύτερος όρος στον οποίο αναφέρθηκε είναι αυτός του πειραματισμού. «Τα πειράματα κοστίζουν πολύ, και χρόνο και χρήμα, συνήθως δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως είναι κάτι που όλοι οι οινοποιοί αγαπούν πολύ» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι μέσω των πειραμάτων μπορούν να συλλέξουν δεδομένα και με γνώμονα αυτά να προχωρήσουν στην οινοπαραγωγή για να ανεβάσουν το επίπεδό τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η μαγεία του πειραματισμού είναι αυτή, ότι δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα» είπε ενώ σ’ ότι αφορά τη βύθιση των φιαλών ελπίζει ότι σε λιγότερο από δυο ή τρία χρόνια, θα βρεθούν όλοι μαζί οι οινοποιοί, να δοκιμάσουν και να δουν πώς εξελίσσεται το κρασί υπό αυτές τις συνθήκες.

Τέλος, ο οινολόγος Κωνσταντίνος Αργυράκης σχετικά με τη βύθιση των φιαλών κρασιού δήλωσε «Δημιουργούμε παραδόσεις, ίσως να είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί μια νέα παράδοση».

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult-Create που αφορά τις Δημιουργικές Βιομηχανίες και τον Δημιουργικό Τουρισμό, συμμετέχει μαζί με οκτώ (8) εταίρους από ευρωπαϊκές χώρες και η εν λόγω δράση της βύθισης των φιαλών κρασιού Νάουσας  υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Οινοπαραγωγών Νάουσας, τη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας, την Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Νάουσας και τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης Νάουσας.

*Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Διαβάστε ακόμη:

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δήμος Νάουσας: Εξακόσιες φιάλες κρασιού στο βυθό του ποταμού Αράπιτσα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top