Έτοιμος να υποδεχθεί το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων είναι ο δήμος Νάουσας, όπου επί ένα τριήμερο θα συμμετέχουν 1.500 χορευτές από 50 συλλόγους πανελλαδικά ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται σε περίπου 7.000 άτομα. «Είναι μεγάλη μας τιμή να διοργανωθεί το Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, τιμώντας τη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης μας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τρεις ημέρες, 1.500 χορευτές, 50 σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, 7.000 επισκέπτες. Η πόλη της Νάουσας πρωταγωνιστεί το δεύτερο τριήμερο του Ιουλίου, και συγκεκριμένα Παρασκευή 8 – Κυριακή 10 Ιουλίου, με αφορμή το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της πόλης.

«Θα είναι ένα πολύ σημαντικό τριήμερο για το Δήμο Νάουσας, με ιδιαίτερη σημασία τουριστικά και πολιτιστικά, στο πλαίσιο εξωστρέφειας του Δήμου σ’ όλα τα επίπεδα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας με αφορμή τη σημερινή (Πέμπτη 23 Ιουνίου) συνάντηση που είχαν μαζί με τον αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργο Τριανταφύλλου, τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΟΠΣ) Βλάχων Μιχάλη Μαγειρία, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Δαρδακούλη και την ειδική γραμματέα και  πρόεδρο του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας Αρχοντούλα Τζιμουλίκου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν διεξοδικά τα οργανωτικά θέματα για τη διοργάνωση του 36ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων και όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Καρανικόλας τόσο η τοπική αγορά καθώς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα συνεισφέρουν στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων.

«Θα έχουμε 1.500 χορευτές από 50 συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα, ο αριθμός των επισκεπτών κατά την τριήμερη διοργάνωση αναμένεται σε περίπου 7.000 άτομα από την Ελλάδα αλλά και από Βαλκανικές χώρες από Έλληνες Βλάχους της Διασποράς» ανέφερε ο κ. Καρανικόλας επισημαίνοντας πως θα είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν τόσο το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας όσο και ο Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Χαρά και τιμή

Μεγάλη χαρά και τιμή αισθάνεται και η κοινότητα Βλάχων της Νάουσας που το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα διεξαχθεί φέτος και μάλιστα στη Νάουσα. «Είναι μεγάλη τιμή για τη Νάουσα, είναι μεγάλη πρόκληση για όλους μας, είναι μεγάλη ευθύνα και βάρος για εμένα, ως Σύλλογος» δηλώνει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Βλάχων Νάουσας και ειδική γραμματέας της ΠΟΠΣ  Αρχοντούλα Τζιμουλίκου.

Όπως η ίδια εξηγεί πρόκειται για μια εκδήλωση θεσμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΟΠΣ) Βλάχων, την οποία ύστερα από απουσία δυο ετών λόγω πανδημίας, την περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα και αγωνία. «Είναι χαρά για όλους τους Βλάχους, έχουμε κάνει αδελφούς φίλους στα Ανταμώματα, το περιμένουμε πως  και πως, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να συναντηθούμε, το έχουμε ανάγκη» δηλώνει με συγκίνηση η κα. Τζιμουλίκου. Να σημειώσουμε ότι στην πόλη της Νάουσας είναι καταγεγραμμένες περίπου 400 οικογένειες Βλάχων.

Νότες και από Νάουσα

Φέτος, στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, θα συμμετέχουν για πρώτη φορά, τόσο το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας όσο και ο Όμιλος «Γενίτσαροι και Μπούλες».

«Θα έχουμε και νότες από τη Νάουσα» αναφέρει η κα. Τζιμουλίκου όπου την πρώτη μέρα του Ανταμώματος (Παρασκευή 8 Ιουλίου) θα γίνει παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, παρουσίαση χορών Νάουσας από τον  Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες» και από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Σχετικά με το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, ιδρύθηκε το 1980, ενώ εννιά χρόνια αργότερα, το 1989, αγόρασε ένα διατηρητέο κτίριο, επί της οδού Σωφρονίου 23, πολύ κοντά στην ιστορική γειτονιά «Πουλιάνα». Στο ισόγειο του κτιρίου είναι το εντευκτήριο ενώ εκεί γίνονται και τα μαθήματα χορού και η χορωδία, στον πρώτο όροφο λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο με πλούσια εκθέματα (αργαλειοί, ανέμες, φλοκάτες, αυθεντικές στολές κ.ά) όπου αναβιώνει η καθημερινή ζωή των Βλάχων και στον δεύτερο όροφο είναι οι βοηθητικοί χώροι και η βιβλιοθήκη.

Ο Σύλλογος αποτελείται από 200 μέλη, έχει 150 χορευτές όλων των ηλικιών ενώ στο 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα χορέψουν περίπου οι 80. Το Λαογραφικό μουσείο Βλάχων Νάουσας λειτουργεί καθημερινά απογευματινές ώρες, 18.00 – 20.00.

Πενήντα Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βλάχων

Αφιερωμένο στη 200η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων θα πραγματοποιηθεί 8-10 Ιουλίου στην πόλη της Νάουσας, με τη  συμμετοχή 1.500 χορευτών.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr θα συμμετέχουν σύλλογοι από Προσοτσάνη Δράμας, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο (και Σέσκλο, Βελεστίνο κ.ά.), Ιωάννινα, Συρράκο και Καλαρρύτες Ιωαννίνων, Λιβάδι Ολύμπου, Κοκκινοπλό Ολύμπου, Φιλιππιάδα, Ανθίλη Λαμίας κ.α. Σημειώνεται ότι το 35ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων διεξήχθη το 2019, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ενώ στην πόλη της Νάουσας είχε διεξαχθεί το 1995.

Το πρόγραμμα

Αφιερωμένο στα 200 έτη από το Ολοκαύτωμα της Νάουσας, το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, θα στηρίξει έμπρακτα την διοργάνωση τόσο ο Δήμος Νάουσας όπου τελεί υπό την αιγίδα του όπως και η Π.Ε. Ημαθίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

19:00 ΦΟΥΑΓΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»

Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ»

20:30 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΟΥΣΑΣ  (ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ)

Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από το Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας.

Παρουσίαση χορών Νάουσας από τον  Όμιλο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Παρουσίαση χορών Νάουσας από το Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας.

Σάββατο 9 Ιουλίου 2022

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χώρο Θυσίας «Στουμπάνοι» ως φόρος τιμής στις 13 Ναουσσαίες που έπεσαν στα νερά της Αράπιτσας.

18:30 ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ

Συγκέντρωση χορευτών και έναρξη πομπής σε ζευγάρια.

19:30 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΟΥΣΑΣ (ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ)

Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

09:00 Εκκλησιασμός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Νάουσας

11:00 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΝΑΟΥΣΑΣ (ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΟ)

Ο «Μεγάλος χορός», «Κόρλου Μάρι» με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νάουσα: Αναβιώνει το δρώμενο Γενίτσαροι και Μπούλες και οι πληρότητες αγγίζουν το 100%

Το GRTimes στη Νάουσα: 600 φιάλες ξινόμαυρο στα νερά του ποταμού Αράπιτσα (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νάουσα – Φεστιβάλ Τρύγου: Δράσεις με άρωμα κρασιού και αυστηρά πρωτόκολλα

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top