«Ελπίς»: Τι είναι ο «αεροχείμαρρος παγετού» που πλήττει ήδη τη χώρα (VIDEO-ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

«Ελπίς»: Τι είναι ο «αεροχείμαρρος παγετού» που πλήττει ήδη τη χώρα (VIDEO-ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Η κακοκαιρία με την ονομασία «Ελπίς» έχει αρχίσει τη δράση της σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ρίχνοντας το θερμόμετρο κάτω από τους «μηδέν» βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο το οποίο συνοδεύεται από έντονες χιονοπτώσεις αλλά και την ύπαρξη του «αεροχείμαρρου παγετού». Τί είναι όμως ο «αεροχείμαρρος»; Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr, Δρ. Σταύρος Κέππας, μιλώντας στο GRTimes δίνει τις απαντήσεις.

«Οι αεροχείμαρροι είναι επί της ουσίας ζώνες ισχυρών ανέμων που συναντώνται στα υψηλότερα στρώματα της τροπόσφαιρας. Αεροχείμαρροι υφίστανται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πάνω από τη γη σε συγκεκριμένες ζώνες, των οποίων η θέση μπορεί να μεταβάλλεται κατά περίπτωση» ανέφερε αρχικά  ο κ. Κέππας και πρόσθεσε ότι «ο ήλιος δε θερμαίνει με τον ίδιο τρόπο όλες τις περιοχές της γης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αερίων μαζών με διαφορετικά θερμοϋγρομετρικά χαρακτηριστικά».

Στα όρια διαφορετικών μαζών εντοπίζουμε τους αεροχειμάρρους σε ύψος περί τα 8-12km, δηλαδή στο όριο της τροπόσφαιρας με τη στρατόσφαιρα (τροπόπαυση). Πρακτικά λοιπόν στο βόρειο ημισφαίριο, υπάρχουν δύο αεροχείμαρροι, ο υποτροπικός που βρίσκεται περίπου το 30οΒ γεωγραφικό πλάτος και ο πολικός που βρίσκεται στο 60ο Β» (βλ. Εικόνα).

Η «Ελπίς» είναι κακοκαιρία που μεταφέρει ψυχρές μάζες πολικής προέλευσης

Αναφορικά με τον πολιτικό αεροχείμαρρο που φέρνει στη χώρα μας η «Ελπίς» ο Σταύρος Κέππας προσθέτει επίσης στο GRTimes ότι «οι αεροχείμαρροί μπορεί να παρουσιάσουν έντονη κύμανση εξαιτίας της διαφορετικής θέρμανσης, που όπως είπαμε, μπορεί να υφίστανται από τον ήλιο διάφορες περιοχές. Η κακοκαιρία «Ελπίς» είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις όπου ο πολικός αεροχείμαρρος αποκτά μεσημβρινή συνιστώσα υποδηλώνοντας τη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών πολικής προέλευσης».

Ο μετεωρολόγος του northmeteo.gr παραθέτει μάλιστα και τον παρακάτω χάρτη, ο οποίος καταδεικνύει τον πολικό αεροχείμαρρο με πορτοκαλί-ερυθρή ζώνη ανέμων με υψηλές ταχύτητες βόρειας συνιστώσας πάνω από την ανατολική Ευρώπη, διαχωρίζοντας μια θερμότερη αέρια μάζα τοποθετημένη στη δυτική Ευρώπη, από μια ψυχρότερη στα ανατολικότερα της Ευρώπης. «Τέτοιες ισχυρές ψυχρές επισκέψεις στη χώρα μας, συνοδεύονται από μια τέτοια κίνηση του πολικού αεροχειμάρρου, οπότε σαφώς και δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο» αναφέρει.

«Τέλος» προσθέτει ο Δρ. Σταύρος Κέππας, «να αναφέρουμε ότι οι περιοχές κάτω από την αριστερή έξοδο και τη δεξιά είσοδο ενός αεροχειμάρρου συνοδεύονται από ανοδικές κινήσεις στην επιφάνεια της γης προκαλώντας έτσι τη δημιουργία συστημάτων κακοκαιρίας. Π.χ. η αριστερή έξοδος του πολικού αεροχειμάρρου στον προηγούμενο χάρτη βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα, όπου και θα δημιουργηθεί σύστημα και θα δώσει έντονα καιρικά φαινόμενα σε συγκεκριμένες περιοχές».

Στα άσπρα ήδη η Φλώρινα

Στο μεταξύ η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς» έχει ξεκινήσει ήδη στη χώρας μας “ντύνοντας” την πόλη της Φλώρινας εκ νέου στα λευκά. Όπως μπορείτε να δείτε από τα βίντεο του GRTimes ακόμη και μέσα στην πόλη η κίνηση διεξάγεται με δυσκολία, ενώ η θερμοκρασία αγγίζει τους -1 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην περιοχή πνέουν και ισχυροί άνεμοι.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν, ότι στην περιοχή της Φλώρινας, οι θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους -15 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top