Κλίμα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες της εστίασης και διασκέδασης φέρνουν η άρση της επίδειξης πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικού rapid test, η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100% και η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας. Ωστόσο, ο κλάδος είναι αντιμέτωπος με την ενεργειακή κρίση και τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και προϊόντα. “Μόνο ένα τριήμερο, όπως αυτό της Πρωτομαγιάς”, δεν φτάνει λένε φορείς της εστίασης στο GRTimes.gr, ζητώντας παράλληλα ενίσχυση, διακανονισμούς των χρεών και πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Επαναφορά στην κανονικότητα και σε συνθήκες προ covid εποχή φέρνει η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ήδη από την Πρωτομαγιά. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι επιχειρηματίες υποδέχθηκαν την άρση των μέτρων με αισιοδοξία, ωστόσο οι τεράστιες αυξήσεις στο καλάθι των νοικοκυριών σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση και τους διπλάσιους έως και τετραπλάσιους λογαριασμούς σε ηλεκτρικό ρεύμα δεν αφήνει περιθώρια για την απόλυτη ικανοποίηση.

Το πώς βιώνουν την κατάσταση και ποιες οι εκτιμήσεις φορέων και επιχειρηματιών του κλάδου της εστίασης και της διασκέδασης αποτυπώνει στο ρεπορτάζ του το GRTimes.gr.

Θεσσαλονίκη – Το 80% του τζίρου του 2019

Μετά από έξι μήνες περιοριστικών μέτρων, ο κλάδος της εστίασης και της διασκέδασης επανέρχεται στην κανονικότητα, και σε συνθήκες προ κορωνοϊού. Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το GRTimes.gr η επιστροφή στην κανονικότητα μεταφράζεται με ανακούφιση για τους επιχειρηματίες αλλά και για τους μη εμβολιασμένους πολίτες οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν αρνητικό rapid τεστ για να καθίσουν σ’ ένα μαγαζί, και βεβαίως, όχι, πλέον, μόνο σε εξωτερικό χώρο όπως ίσχυε έως πρόσφατα. Ανακούφιση όμως αισθάνονται και οι έχοντες πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης οι οποίοι είχαν κουραστεί να περνούν από έλεγχο ταυτοποίησης κάθε φορά που πήγαιναν σε κάποιο μαγαζί.

«Παρά το γεγονός ότι για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς έλειπε πολύς κόσμος, δουλέψαμε καλά’ εάν δεν ίσχυε η άρση των μέτρων, τότε θα ήταν για άλλη μια φορά πολύ δύσκολα» δηλώνει στο GRTimes.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες ευελπιστούν ότι τον φετινό Μάιο θα δουλέψουν στα επίπεδα προ πανδημίας, δηλαδή στα επίπεδα του 2019. «Πέρυσι το Μάιο  πιάσαμε το 80% του τζίρου του Μαΐου του 2019» δηλώνει ο κ. Επιτροπίδης προσθέτοντας «και φέτος, ευελπιστούμε ότι τα νούμερα θα είναι αντίστοιχα του Μαΐου του 2021». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, η εστίαση άνοιξε στις 3 Μαΐου, έπειτα από αδράνεια έξι μηνών.

Βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., ο κύκλος εργασιών επιχειρήσεων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το Μάιο του 2021 ανήλθε σε 12.169.152 ευρώ. Ο αντίστοιχος μήνας του 2020 κινήθηκε στα 7.942.912 ευρώ. Το ποσοστό μεταβολής μεταξύ Μαΐου 2021/2020 ανήλθε σε 53,2%.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, σε 5.258 επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 375.799.108 ευρώ με συμμετοχή 9,20% στο συνολικό κύκλο εργασιών.

Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Στην ικανοποίηση των επιχειρηματιών από την αύξηση της πελατείας τους και κατά συνέπεια και του τζίρου τους βάζει ‘φρένο’ η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση. Από τη μια η άρση των μέτρων και η αύξηση του τουρισμού έρχονται σε κόντρα με τον φόβο και τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

«Χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση από την Πολιτεία, ζητάμε άμεση ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ, ώστε να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες, τα ψυγεία, τα κλιματιστικά και να τοποθετήσουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες» δηλώνει στο GRTimes.gr ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλης Επιτροπίδης.

Ένα πρόσθετο μέτρο που ζητούν είναι να μπει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στην ηλεκτρική ενέργεια. «Το ζητάμε εδώ και ένα μήνα» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης εξηγώντας πως εάν για παράδειγμα ένας λογαριασμός ερχόταν 1.000 ευρώ και τώρα έρχεται διπλάσιος, «να πληρώνουμε εμείς τα 1.100 – 1.200 ευρώ και τα υπόλοιπα το Κράτος».

«Μικρό καλάθι» στις Σέρρες

Οι Σέρρες είναι μια πόλη που ξέρει να διασκεδάζει και οι κάτοικοι, οι επισκέπτες αλλά και οι φοιτητές της βγαίνουν συχνά για καφέ, ποτό, ουζάκι, φαγητό κτλ. Παρ’ όλα αυτά, δεν φαίνεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς για την πορεία της εστίασης, ο οποίος όπως δηλώνει στο GRTimes.gr «την Πρωτομαγιά, ούτως ή άλλως, θα είχαμε κόσμο’ το θέμα είναι τι γίνεται μετά την Πρωτομαγιά». Ο ίδιος εξηγεί πως ο προϋπολογισμός στα νοικοκυριά των Σερρών είναι συγκεκριμένος και πως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Αυτήν και τη δεύτερη εβδομάδα θα φανεί πώς θα εξελιχθεί, προς το παρόν δεν είμαι αισιόδοξος» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών Σωτήρης Κοτσαμπάς αποδίδοντας την εικόνα στο αυξημένο κόστος της καθημερινότητας τον τελευταίο καιρό.

Βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, σε 1.334 επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 27.631.551 ευρώ με συμμετοχή 1,06% στο συνολικό κύκλο εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης.

Γεμάτα τα τσιπουράδικα του Βόλου αλλά ζητούνται και διακανονισμοί

Οι αργίες του Πάσχα, ο καλός καιρός και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ευνόησαν όχι μόνο την πόλη του Βόλου αλλά γενικότερα τη Μαγνησία. Τα τσιπουράδικα, τα καφέ, τα μπαράκια ήταν γεμάτα και η διάθεση του κόσμου να βγει, να ξεσκάσει και να διασκεδάσει ήταν εμφανής.

«Ξέρετε, εμείς ζούμε με τα τσιπουράδικα’ στα 500 όμως τα 100 δουλέψανε» αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης & Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου. Ο ίδιος επισήμανε πως αφενός βοήθησαν οι αργίες και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, ωστόσο «ένα τριήμερο δε σώζει», ενώ παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγεται από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, την έλευση τουριστών και βεβαίως την άρση των μέτρων.

Από την άλλη, ο πρόεδρος των Καταστηματαρχών Εστίασης & Διασκέδασης Νομού Μαγνησίας αυτό που ζητάει από την Πολιτεία είναι ο διακανονισμός. «Για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να επιβιώσουμε, και ύστερα από δυο χρόνια με κορονωχρέη και ηλεκτρική ενέργεια 2-4 φορές αυξημένη, ζητάμε διακανονισμούς» επισημαίνει ο κ. Στεφάνου και διευκρινίζει «δεν θέλουμε να μας τα χαρίσουν, διακανονισμούς ζητάμε σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ενέργεια». Ο ίδιος εξηγεί πως με την άρση των μέτρων, από την Πρωτομαγιά, τα διογκωμένα προβλήματά τους έχουν λυθεί παρά σε ελάχιστο ποσοστό.

Να σημειώσουμε ότι βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑ.Τ., στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, σε 1.460 επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 62.105.975 ευρώ με συμμετοχή 1,52%.

Αντίστοιχα, στις Σποράδες, σε 443 επιχειρήσεις ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 15.343.592 ευρώ με συμμετοχή 0,38% στο συνολικό κύκλο εργασιών στον κλάδο υπηρεσιών εστίασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Εστίαση: Ανακούφιση σε επιχειρηματίες και πελάτες φέρνει η επιστροφή στην κανονικότητα (ΦΩΤΟ)

Άρση μέτρων: Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα-Τί θα ισχύει για μάσκες, πιστοποιητικά και σχολεία (VIDEO)

Με βόλτα και καφέ στην παραλία «έπιασαν τον Μάη» οι Θεσσαλονικείς που έμειναν… πίσω (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη-Εστίαση: Είμαστε μακριά από τα επίπεδα του…2019 (ΦΩΤΟ)

Αυτές οι συσκευές «καίνε» περισσότερο ρεύμα

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top