EU RICE – Ελληνικό Ρύζι: Εξαγωγές 80% με ετήσιο συνάλλαγμα άνω των 100 εκατ. ευρώ (ΦΩΤΟ)

EU RICE – Ελληνικό Ρύζι: Εξαγωγές 80% με ετήσιο συνάλλαγμα άνω των 100 εκατ. ευρώ (ΦΩΤΟ)

Η συνεισφορά του ελληνικού ρυζιού στις αγορές του εξωτερικού κατακτάει σιγά σιγά τη θέση που του αξίζει. Χαρακτηρίζεται από άριστη ποιότητα, το οποίο έχει προοπτική και μέλλον για τα επόμενα χρόνια. Η δε πηγή του ελληνικού ρυζιού είναι η περιοχή της Χαλάστρας, έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου καλλιεργείται το 70% της συνολικής παραγωγής στην χώρα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

EU RICE ονομάζεται το ευρωπαϊκό multi πρόγραμμα που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φέτος, από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια της Ισπανίας. Στόχος του η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών ότι το ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη είναι ένα προϊόν άριστης ποιότητας, δίνει έμφαση στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα της καλλιέργειας του, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον ευεργετικό του ρόλο για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω ειπώθηκαν στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την NOVACERT τον εκτελεστικό οργανισμό του προγράμματος EU RICE, την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) με τη συμμετοχή στελεχών τους, την food ambassador του προγράμματος και γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΔΑΡΕΛ), της CRAV συνδικαιούχου προγράμματος για το ισπανικό ρύζι ΠΟΠ Βαλένθια και λοιπών.

«Η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει την ποιότητα του ρυζιού που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και ποιοτικό προϊόν και το οποίο καλλιεργείται με όλες τις φιλοπεριβαλλοντικές φροντίδες» δήλωσε στο GRTimes.gr ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) Κώστας Γιαννόπουλος.

Όπως ο ίδιος επισήμανε «σε συνεργασία με τους Ισπανούς εταίρους μας έχουμε σκοπό να αξιοποιήσουμε κάθε ευρώ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έτσι ώστε να αναδείξουμε και να κάνουμε κουλτούρα το ελληνικό ρύζι στην χώρα μας.»

Το 70% παράγεται στη δυτική Θεσσαλονίκη

Η ρυζοκαλλιέργεια στην χώρα μας κυμαίνεται μεταξύ 240.000 – 280.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων το 70% καλλιεργείται στη δυτική Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Χαλάστρας.

«Εδώ είναι η πηγή, η ζωή του ρυζιού, και ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε κάθε στρέμμα το οποίο καλλιεργείται στην περιοχή, που κυμαίνεται περίπου στα 220.000 στρέμματα» δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος προσθέτοντας «αυτό το προϊόν ζει σπίτια, έχει μεγαλώσει γενιές και στόχος μας είναι να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια».

Εξοικονόμηση νερού και κλιματική κρίση

Για να παραχθεί το ρύζι απαιτούνται μεγάλες ποσότητες νερού, και αυτό είναι ένα από τα θέματα που επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος μιλώντας στο GRTimes.gr και στη συνέχεια στην εκδήλωση έθεσε δυο σημαντικά θέματα σχετικά με την καλλιέργεια του ρυζιού.

«Πρώτον, είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) να βελτιώσουν τις υποδομές τους, να εξοικονομήσουν ενέργεια, να μειώσουν την κατανάλωση νερού, και μιλάμε για χρηματοδοτικά εργαλεία που τα επόμενα 2-3 χρόνια θα δώσουν τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστούν όλοι οι τοπικοί οργανισμοί» ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Το δεύτερο θέμα που επισήμανε είναι η κλιματική κρίση, «που θα μας απασχολήσει τις επόμενες δεκαετίες, διότι το ρύζι για να παραχθεί χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού, ένα κρίσιμο αγαθό το οποίο πρέπει να το σεβόμαστε και να μην κάνουμε κατάχρηση, άρα θα πρέπει, κεντρικά από το κράτος να γίνουν έργα και υποδομές που θα υποστηρίξουν το νερό και να δημιουργηθούν μεγάλοι ταμιευτήρες νερού, ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες δεκαετίες θα απολαύσουμε αυτό το αγαθό και θα μπορούν οι επόμενες γενιές να παράγουν ρύζι.» πρόσθεσε ο κ. Γιουτίκας.

Εξαγωγές στη Μέση Ανατολή σε ποσοστό 80%

Η καλλιέργεια του ρυζιού πανελλαδικά φτάνει τις 280.000 – 300.000 στρέμματα, ξεπερνώντας τους Ιταλούς και τους Ισπανούς και στην τεχνογνωσία και στην απόδοση και στην απόδοση κιλών ανά στρέμμα. Όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Κουϊμτζής πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΔΑΡΕΛ), οργάνωσης που συστάθηκε εδώ και τρεις μήνες, «πριν 80 χρόνια ξεκίνησε στην περιοχή μας να παράγεται ρύζι, που δεν ξέραμε εάν θα πετύχει, πέτυχε όμως και φτάσαμε σε ένα σημείο να καλλιεργούμε πανελλαδικά και το προϊόν εξάγεται σχεδόν σ’ όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, που σημαίνει ότι έχει εξαιρετική ποιότητα».

Ο κ. Κουϊμτζής επισήμανε ότι το ελληνικό ρύζι εξάγεται σε ποσοστό 80% σε τρίτες χώρες αλλά και στην Ε.Ε. και φέρνει συνάλλαγμα πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως στην χώρα μας. «Είναι ένα προϊόν που έχει προοπτική και μέλλον για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΑΡΕΛ κρούοντας ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου σ’ ότι αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας.

«Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πρόβλημα, έχουμε ένα φράγμα παλαιωμένο, του 1936, που πρέπει να γίνουν επεμβάσεις, θα είμαστε αρωγοί και εμείς, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το νερό για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο κ. Κουϊμτζής.

Αποκαταστήσαμε τη φήμη του ελληνικού ρυζιού

«Τις πρώτες φορές που βγήκαμε στο εξωτερικό να προωθήσουμε το ελληνικό ρύζι βρήκαμε τοίχο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ Χρήστος Τσιχήτας εξηγώντας πως έπειτα από μια τριετία παρουσίας της ΕΑΣΘ στις αγορές, «κατορθώσαμε να αποκαταστήσουμε τη φήμη του ελληνικού ρυζιού. Γίνονται εξαγωγές σε χώρες που είχαν σταματήσει και πλέον το ελληνικό ρύζι έχει καλή φήμη» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιχήτας επισήμανε πως η ρυζοκαλλιέργεια στην Ελλάδα είναι 240.000 – 280.000 στρέμματα, ωστόσο φέτος υπήρξε μικρή μείωση, και κατέβηκε στις 240.000, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το παραγόμενο προϊόν θα είναι πάνω από 220.000.

Η ΕΑΣΘ κύριος διαχειριστής του προγράμματος που ‘τρέχει’ σε συνεργασία με την NOVACERT, έχει πάρει και ένα τρίτο πρόγραμμα που αφορά την προώθηση του ελληνικού ρυζιού σε τρίτες χώρες και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Ισραήλ, το Ντουμπάι και την Ιορδανία.

«Θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια η ρυζοκαλλιέργεια και το ελληνικό ρύζι θα είναι περιζήτητα στις αγορές και αυτός είναι ο σκοπός μας» ανέφερε ο κ. Τσιχήτας στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

Τα βασικά ζητήματα της ρυζοκαλλιέργειας

Ο πρόεδρος της ΕΑΣΘ αναφέρθηκε και σε τρία βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ρυζοκαλλιέργεια. Αυτά είναι:

  1. Τα έργα υποδομής (αρδευτικά δίκτυα, αναδασμοί, αγροτική οδοποιία)
  2. Η ενέργεια, η οποία επιβαρύνει το κόστος παραγωγής σε τεράστιο βαθμό
  3. Οι εργάτες γης.

Ανάδειξη και προστασία του ελληνικού ρυζιού

Σε δυο βασικούς πυλώνες για την ανάδειξη αλλά και προστασία του ελληνικού ρυζιού στάθηκε ο Τάσος Πιστιόλας αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Ορυζοβιομηχανιών (ΣΕΟ) λέγοντας πως οι  προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κλάδος είναι πάρα πολλές, ποικίλες σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον.

Α. Η ανάδειξη του ρυζιού, των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και η συμβολή του στην ελληνική αγροτική οικονομία. «Στόχος είναι η δημιουργία ταυτότητας στο ελληνικό ρύζι, και δυστυχώς η Ελλάδα υπολείπεται σ’ αυτό το θέμα της ταυτότητας» είπε ο κ. Πιστιόλας.

Β. Η προστασία του ελληνικού ρυζιού από αθέμιτο ανταγωνισμό με θέσπιση και λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. «Θα πρέπει να υπάρχει αυστηρότητα στον έλεγχο, των λεγόμενων ‘ελληνοποιήσεων’» πρόσθεσε.

Τα ελληνικά γεμιστά

«Η κουζίνα είναι ένα μεγάλο ταξίδι, εάν μπορείς μέσα από ένα προϊόν να ταξιδέψεις γευστικά, μας αρέσει» ανέφερε χαρακτηριστικά η δημοφιλής σεφ και food ambassador του προγράμματος EU RICE Ντίνα Νικολάου η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις του εν λόγω προγράμματος που ‘τρέχει’ από πέρυσι.

Εκτός όμως από τα master class με περισσότερες από 12 πρωτότυπες συνταγές, τα σεμινάρια, τις live μαγειρικές σε εκθέσεις κτλ., αναζήτησαν και ένα ελληνικό φαγητό που να αντιπροσωπεύει το ρύζι, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την παέγια της Ισπανίας.

«Τα γεμιστά είναι αυτή η κατηγορία που μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του ελληνικού ρυζιού, γιατί εκτός από τις ντομάτες και τις πιπεριές, είναι και τα θαλασσινά γεμιστά (καλαμάρια, μύδια), μπορεί να είναι κρέας (ρολό κτλ.) αλλά και γλυκίσματα τα οποία σαν βάση και συστατικά έχουν το ρύζι» ανέφερε η κα. Νικολάου προσθέτοντας «βρήκαμε μια ταυτότητα, ένα πιάτο που να μπορεί να επικοινωνηθεί για το ελληνικό ρύζι.»

Να σημειώσουμε ότι στην χθεσινή εκδήλωση σύντομη τοποθέτηση έκανε ο γενικός διευθυντής της NOVACERT Θανάσης Ταμπαρόπουλος, του εκτελεστικού οργανισμού του προγράμματος EU RICE, ο οποίος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Επίσης, σε διαδικτυακή σύνδεση, ο γενικός διευθυντής CRAV – συνδικαιούχος προγράμματος Santos Ruiz Alvarez μίλησε για το ισπανικό ρύζι ΠΟΠ Βαλένθια και τη θέση του στη διεθνή αγορά και την κοινωνία της Ισπανίας.

Φεστιβάλ ρυζιού στην 86η ΔΕΘ

Τέλος, να αναφέρουμε το φεστιβάλ ρυζιού με live μαγειρικές, το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στον αύλειο χώρο της ΔΕΘ, μεταξύ των Περιπτέρων 10 και 13.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top