Εύοσμος: Παρέμβαση γονέων στο δημοτικό συμβούλιο κατά της συστέγασης 24ου και 19ου Δημοτικού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εύοσμος: Παρέμβαση γονέων στο δημοτικό συμβούλιο κατά της συστέγασης 24ου και 19ου Δημοτικού (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, πραγματοποίησαν χθες το βράδυ μέλη των Συλλόγων Γονέων του 24ου και του 19ου Δημοτικού Σχολείου, που αντιδρούν στη συστέγαση των δύο σχολείων. Αιχμές για “εργαλειοποίηση” από τη διοίκηση του δήμου, του ειδικού σχολείου – Η συστέγαση θα γίνει, επιμένει η διοίκηση.

Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου συζητήθηκε το θέμα της επικείμενης μεταστέγασης του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στο νέο κτίριο του 24ου Δημοτικού (όταν αυτό θα είναι έτοιμο), ύστερα από αίτημα των συλλόγων γονέων που συνεχίζουν να αντιδρούν δυναμικά στη συστέγαση.

Οι σύλλογοι γονέων των δύο  δημοτικών, έχουν κινήσει και νομικές διαδικασίες το προηγούμενο διάστημα, στέλνοντας απανωτά  εξώδικα, αλλά καταθέτοντας και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης αξιόποινων πράξεων και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες κατά παντός υπευθύνου, θεωρώντας ως άδικη, αλλά κυρίως ως επικίνδυνη και παράνομη τη συστέγαση των δύο σχολείων.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων του 24ου Δημοτικού, απευθυνόμενος στο σώμα, ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να υλοποιηθεί η πρόθεση της διοίκησης για τη συστέγαση, εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση των γονέων στις μεθοδεύσεις της διοίκησης που υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί, έστω προσωρινά, το θέμα της στέγασης του ΕΕΕΕΚ Κορδελιού (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) που τα τελευταία χρόνια φιλοξενείται σε εντελώς ακατάλληλο χώρο.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων, η πρόθεση της διοίκησης του δήμου, παραβαίνει, αλλάζει και διαφοροποιεί τον λόγο για τον οποίο χτίστηκε το 24ο Δημοτικό και παραβαίνει τους όρους με τους οποίους το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, καθώς προέβλεπε συγκεκριμένη χρήση για τους χώρους του, με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές αίθουσες που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο παιδαγωγικό κτίριο.

“Έρχεται λοιπόν τώρα αυτή η απόφαση η οποία θέλει να ακυρώσει αυτό το πράγμα και να κάνει ένα κτίριο όπως θα είχαμε τη δεκαετία του 90`, να χωρέσουμε, να μπάσουμε όσα παιδιά μπορούμε εκεί, καταργώντας όλους τους χώρους που πλέον θεωρούνται αυτονόητοι για τη χρήση, τη δράση, τον παιδαγωγικό ρόλο ενός σχολείου” είπε χαρακτηριστικά ο γονέας.

Επισήμανε ακόμη ότι γονείς και μαθητές περίμεναν εδώ και χρόνια ένα κτίριο ωραίο και σωστό, ωστόσο πλέον πάει να αλλάξει εντελώς ο ρόλος χρήσης του, χάνοντας όλα τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσε να προσφέρει στα παιδιά. Σημείωσε επίσης πως η αυλή του υπό ανέγερση σχολείου είναι εντελώς ακατάλληλη ακόμη και για το ένα σχολείο, πόσο μάλλον στην περίπτωση που φιλοξενηθεί και άλλο σχολείο στο ίδιο κτίριο, δημιουργώντας και θέματα ασφάλειας.

Όσον αφορά το θέμα της αναλγησίας που καταλόγισε η διοίκηση του δήμου σε όσους αντιδρούν στη μεταστέγαση του ειδικού σχολείου στο κτίριο του 19ου Δημοτικού,  έκανε λόγο για κάτι τρομερά άδικο για τους γονείς, λέγοντας πως “αυτός που θα σου το πει, αυτός που θα προσάψει σε εσένα ότι είσαι ανάλγητος και αναίσθητος, θα πρέπει να έχει αποδείξει ότι ο ίδιος έχει ενσυναίσθηση, ότι έχει δράσει πάνω στο θέμα αυτό, ότι έχει κάνει κάτι”. Ωστόσο όπως τόνισε, ο δήμος μη κάνοντας τίποτα, κωλυσιεργώντας και βρίσκοντας αδιέξοδο ενδεχομένως, προσπαθεί να πετάξει το πρόβλημα και όχι να το λύσει.

Δείτε τι είπε χαρακτηριστικά:

Αντιδήμαρχος Παιδείας:  Η διοίκηση θα κάνει ότι προβλέπει η νομοθεσία

Για σχολείο που χτίζεται ως 12θέσιο και άρα μπορεί να δεχτεί τους μαθητές των δύο σχολείων, έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Γιώργος Σταυρίδης. Υπεραμύνθηκε της πρόθεσης της διοίκησης για τη συστέγαση των δύο σχολείων, λέγοντας πως η αρμοδιότητα για το κτιριακό είναι του δήμου και για την κατανομή των μαθητών είναι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ο δήμος μετέφερε την πρόταση του.

Ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα επικινδυνότητας για την αυλή του 24ου, σημειώνοντας πως η διοίκηση θα κάνει ότι προβλέπει η νομοθεσία και δεν θα γίνει τίποτα σε βάρος των μαθητών. “Το κακό των παιδιών θέλουμε; Είναι μια αναγκαιότητα αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί το ειδικό σχολείο από ένα κατάπτυστο ισόγειο κτίριο που υπάρχει στη δημοτική κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, στο 19ο” είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως οι αίθουσες στο νέο κτίριο είναι 17 και πως θα χρησιμοποιηθούν 13 και άρα θα μείνουν και 4 για άλλες χρήσεις.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο εκπρόσωπος των γονέων ζήτησε να ενημερωθεί επίμονα από που προβλέπεται η χρήση του νέου σχολείου ως 12θέσιο, ζητώντας να κατατεθούν στο σώμα οι απαραίτητες αποδείξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση προς στιγμήν, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να τον διακόπτει  και να μην του επιτρέπει “να βάζει όρους για τη συζήτηση”.

“Βολές” της αντιπολίτευσης κατά της διοίκησης του δήμου

Να παραμείνει το 24ο και μόνο στο νέο κτίριο, όπως προβλεπόταν αρχικά, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης που τοποθετήθηκαν επί του θέματος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκινάμε από την Αρχή», Ιωάννης Καμαρινός είπε πως η απόφαση μπορεί να είναι της διοίκησης, ωστόσο η έκκληση του είναι πως όπως χτίστηκε το νέο κτίριο για το 24ο, έτσι να παραμείνει.

Ο τέως δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης “Δήμος για όλους”, Πέτρος Σούλας, είπε πως πέρα από τα θέματα της νομιμότητας, αυτό που έχει σημασία είναι το πως θα είναι καλύτερη η φοίτηση των μαθητών, γεγονός το οποίο όμως δεν επιτυγχάνεται με τη συστέγαση των δύο σχολείων και με τη μεταφορά του ειδικού σχολείου στο 19ο. Ανέφερε πως η σημερινή διοίκηση, δεν νοιάζεται για τα παιδιά που κάνουν μάθημα σε υπόγεια και δίπλα σε λεβητοστάσια . Ζήτησε το 24ο να λειτουργήσει αποκλειστικά για το σχολείο για το οποίο χτίστηκε και παράλληλα να ξεκινήσουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για εύρεση νέου χώρου για το ειδικό σχολείο.

Ο Νίκος Ζυγάς, επικεφαλής της “Συμμαχίας Πολιτών” έκανε λόγο για λάθος απόφαση του δημάρχου η οποία δημιουργεί εντάσεις και συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών. “Και προεκλογικά είχατε πει ότι θα λύσετε το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Με την απόφαση αυτή που παίρνετε τώρα, όχι δεν λύνεται, αλλά διογκώνεται το πρόβλημα από ότι φαίνεται” είπε και ζήτησε από τη διοίκηση να επανεξετάσει την απόφαση της και να απευθυνθεί για βοήθεια και προς την αντιπολίτευση ώστε να βρεθεί μια σωστή λύση για τη στέγαση του ειδικού σχολείου.

O πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Κορδελιού Ευόσμου και μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λεωνίδας Ναθαναηλίδης επισήμανε ότι λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι δάσκαλοι και οι γονείς από τρία σχολεία δεν ξέρουν ακόμη τι πρόκειται να γίνει με το θέμα του 24ου, προσθέτοντας πως ακόμα δεν υπάρχει επίσημα απόφαση δημάρχου. Για το θέμα της εισαγγελικής παρέμβασης που εκκρεμεί για την ακαταλληλότητα του ειδικού σχολείου, την οποία επικαλείται και η διοίκηση, σημείωσε πως σε κάθε σχολείο του δήμου αν πάει εισαγγελέας θα συμβεί το ίδιο καθώς έχουν αλλάξει τους κύριους χώρους, διπλασιάζοντας τις αίθουσες και έχοντας άλλες σε υπόγεια. 

Όπως είπε, το 24ο πρέπει να παραμείνει ως έχει, να μη χαθεί ένα ολόκληρο κτίριο όπως του  19ου και υπογράμμισε ότι είναι ψεύτης όποιος αναφέρει ότι δεν νοιάζονται οι γονείς για το ειδικό σχολείο, προτείνοντας να ανοίξουν τα όρια – σύνορα, ενός διαγωνισμού ακόμη και σε γειτονικούς δήμους, για να βρεθεί κτίριο για το ΕΕΕΕΚ, το οποίο δεν είναι ειδικό σχολείο του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, αλλά της δυτικής Θεσσαλονίκης. 

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν, κάνοντας λόγο για πρόχειρες λύσεις σε ένα σοβαρό ζήτημα όπως του ΕΕΕΕΚ και για πισωγύρισμα της διοίκησης σε εποχές που οι αίθουσες χωρίζονταν με γυψοσανίδες, ενώ υπάρχει ένα σχολείο “κόσμημα”.

“Διαφωνεί με τη συστέγαση η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης”

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Η` Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Θανάση Γαρούφα, πως η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, δε συναινεί με τη συστέγαση του 24ου με το 19ο Δημοτικό, καθώς θεωρεί πως ο αύλειος χώρος του σχολείου δεν μπορεί να στεγάσει 267 παιδιά.

Σημείωσε πως ούτως ή άλλως, ο Σύλλογος του είχε λάβει απόφαση με την οποία ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος στη συστέγαση που πιθανότατα στο μέλλον οδηγήσει και σε συγχώνευση των δύο σχολείων. Ανέφερε δε πως όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, δεν πρέπει να εργαλειοποιούν ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως τα παιδιά του ειδικού σχολείου.

“Δεν είναι έτοιμο το νέο 24ο”

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων πως το νέο 24ο Δημοτικό δεν είναι έτοιμο ακόμα, καθώς υπάρχουν εκκρεμότητες με τον εξοπλισμό, το ρεύμα και την αυλή. Μέχρι να εξασφαλιστούν τα παραπάνω όπως δήλωσε, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία που λειτουργούσαν μέχρι και την περυσινή χρονιά.

Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μην υπογράψει την κατανομή των μαθητών που πρότεινε ο δήμος, λέγοντας πως είναι αρμοδιότητα της και “δικό της θέμᔨ, ενώ έκανε γνωστό πως ο δήμος έκανε παρέμβαση προς τον μηχανικό του έργου για να μεγαλώσει η αυλή του 24ου . Για την πρόσβαση είπε ότι εργάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου (η κύρια από την οδό Ολυμπιάδος και η βοηθητική από την οδό Γοργοποτάμου) και πως εάν δεν είναι έτοιμες οι παραπάνω εργασίες δεν θα λειτουργήσει το σχολείο. Επανέλαβε ότι δεν θα γίνει κάτι σε βάρος των μαθητών και υποστήριξε ότι το σχολείο είναι καταγεγραμμένο στο ΕΣΠΑ ως 12θέσιο και όχι ως 9θέσιο.

Κ. Μανδαλιανός: Δεν θα διακυβευτεί η οποιαδήποτε καλή συνθήκη μόρφωσης και εκπαίδευσης για το οποιοδήποτε παιδί

Κατά την τοποθέτηση του με την οποία ολοκληρώθηκε η περίπου 2,5 ωρών συζήτηση για το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, υπεραμύνθηκε της πρότασης του για συστέγαση του 24ου και του 19ου, διαβεβαιώνοντας πως δεν θα διακυβευτεί η οποιαδήποτε καλή συνθήκη μόρφωσης και εκπαίδευσης για το οποιοδήποτε παιδί, είτε αυτό είναι στο 24ο, είτε στο 19ο, είτε στο ΕΕΕΕΚ.

Ανέφερε επίσης πως δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης  των δύο δημοτικών. “Δεν θα είμαστε υποκριτές να θέλουμε ένα σχολείο κόσμημα και να έχουμε ένα άλλο σχολείο τρώγλη…. Δεν θέλουμε τα  παιδιά σας να τα βάλουμε σε τρώγλη, αλλά δεν θέλουμε και κάποια άλλα παιδιά να παραμείνουν σε τρώγλη” δήλωσε, υποστηρίζοντας πως οι αίθουσες στο 24ο είναι 13, με δύο βοηθητικές, σε κάθε μια από τις οποίες χωράνε 20-22 παιδιά.

“Ξέρω ότι πολλοί από  εσάς τους γονείς θα μας βάλετε στα μαύρα κατάστιχα, τη διοίκηση μας για αυτό το οποίο γίνεται αυτές τις μέρες. Να σας πω όμως κάτι; Εάν θέλουμε να ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε. Είναι δικαίωμα σας το που θα ρίξετε την ψήφο σας μεθαύριο. Χρήματα και ψήφους πάνω από παιδιά δεν βάζω” είπε ο κ. Μανδαλιανός, απευθυνόμενους στους γονείς που παραβρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, αρνούμενος  τα περί  εργαλειοποίησης και προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση είναι δική του και  πως ηθικά ο ίδιος θεωρεί πως θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει.

Δείτε την τοποθέτηση του:

Στο πλευρό των γονέων που αντιδρούν στέκεται και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της οποίας, Θανάσης Κοκονάς, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο το γεγονός ότι 12 μέρες πριν το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς υπάρχουν μαθητές που δεν ξέρουν σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν.

“Από την άλλη, θεωρούμε απαράδεκτο και το γεγονός ότι ο δήμος δημιουργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ανάμεσα στους γονείς, βάζοντας γονείς στην ουσία να συγκρούονται μεταξύ τους, για το που και σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν οι μαθητές τους” ανέφερε ο κ. Κοκονάς.

Όπως είπε, στο 24ο πρέπει να μπουν και να φοιτήσουν οι μαθητές του 24ου και ταυτόχρονα να βρεθεί λύση για τη στέγαση του ειδικού σχολείου σε ένα νέο χώρο , σύγχρονο, σύγχρονο με τις ανάγκες του ειδικού  σχολείου και πως σε αυτό δεν πρέπει να εμπλακεί το 19ο Δημοτικό και οι μαθητές του.

Δείτε τι δήλωσε χαρακτηριστικά στο GRTimes:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εύοσμος: Μετά τα εξώδικα και μηνυτήρια αναφορά από τους γονείς για τη συστέγαση του 24ου και του 19ου Δημοτικού

Εύοσμος: Οργή γονέων από 2 δημοτικά σχολεία για επικείμενη συγχώνευση τους

Ο Απ. Τζιτζικώστας στο υπό ανέγερση 24ο Δημοτικό σχολείο Ευόσμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top