Ευρωπαϊκά κονδύλια για να καθαριστεί η μεγάλη χωματερή στη Δ. Θεσσαλονίκη, αναζητά η Μ.Σπυράκη

Ευρωπαϊκά κονδύλια για να καθαριστεί η μεγάλη χωματερή στη Δ. Θεσσαλονίκη, αναζητά η Μ.Σπυράκη

Ενώπιον της Κομισιόν τίθεται πλέον η απειλή για τη δημόσια υγεία από την τεράστια χωματερή με σκουπίδια και κάθε λογής απορρίμματα που δημιουργήθηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στον υπεραστικό σταθμό των ΚΤΕΛ, σε μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό.

Στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπως ανέδειξε και το GRTimes με ρεπορτάζ του, προστίθενται καθημερινά από οικιακά απορρίμματα, μέχρι λάστιχα αυτοκινήτων και κουφάρια ζώων.

Πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα, τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, η οποία, αναζητά κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων από την εν λόγω χωματερή.

Έχοντας την αρμοδιότητα ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας  η κα Σπυράκη, αναδεικνύει το θέμα  στην Ευρώπη, προκειμένου να εξευρεθούν  άμεσα κονδύλια για την ορθή αποκομιδή των απορριμμάτων από την περιοχή, καθώς  υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού από τη διαχείριση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η ήδη επιβαρυμένη περιβαλλοντικά Δυτική  Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να δεχθεί άλλη υποβάθμιση» σημειώνει η ευρωβουλευτής.

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη έχει ως εξής: «Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κοντά στον σταθμό ΚΤΕΛ και σε μικρή απόσταση από τον αστικό ιστό, έχει δημιουργηθεί μια απέραντη χωματερή λόγω της διαρκούς απόρριψης τόνων από μπάζα με οικοδομικά υλικά, λάστιχα αυτοκινήτων, κουφάρια ζώων, έπιπλα και κάθε λογής σκουπίδια. Πρόκειται για υγειονομική βόμβα, η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση που έχει την αρμοδιότητα για την αποκομιδή των απορριμμάτων έκρινε απαραίτητη την ανάθεση του έργου σε εργολάβο, ο οποίος θα μπορέσει να διαθέσει τον ανάλογο αριθμό μηχανημάτων που απαιτούνται για τον καθαρισμό και προς τούτο πρόκειται να προκηρυχτεί σχετικός διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών.

Ενόψει των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

1.​Υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από το 8ο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για το Περιβάλλον, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για διορθωτικές δράσεις;

2.​Υπάρχουν κατά την τρέχουσα περίοδο ανοικτά ευρωπαϊκά προγράμματα και δράσεις της Ε.Ε. που να απευθύνονται σε ιδιωτικούς ή και δημόσιους φορείς για την ορθή αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων;

3.​Έχει υπόψη της, από τα στοιχεία που συλλέγει, καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη σε τοπικό επίπεδο ως προς την αποκομιδή και τη διαχείριση απορριμμάτων ώστε να αποφεύγεται η συσσώρευσή τους και η δημιουργία άτυπων χωματερών εντός του αστικού ιστού;»

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: “Ζημιά” 100.000 ευρώ από την παράνομη χωματερή (VIDEO) , “Απέραντη” χωματερή στη Δυτική Θεσσαλονίκη – “Παγίδες” για οδηγούς (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ