Ημερίδα της ΕΟΔ: Η «Μεικτή Ζώνη» και οι τρόποι αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ημερίδα της ΕΟΔ: Η «Μεικτή Ζώνη» και οι τρόποι αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Μιχαήλ Παπαβασιλείου

Σοφότεροι, όσον αφορά τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών από σήμερα, Τετάρτη (26/6) πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε ημερίδα της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Πολίτες από διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ημερίδα της ΕΟΔ, ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους, αναφορικά με τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Το έργο SILVANUS και οι δυνατότητες του στις δασικές πυρκαγιές

Την ημερίδα «άνοιξε» ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ιωσήφ Βούρβαχης, ο οποίος ευχαρίστησε τους εθελοντές και τους πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση, τονίζοντας αρχικά πως πρέπει να ενισχυθεί η γνώση των πολιτών και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η κατανόηση των αιτιών και επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών.

Στη συνέχεια ο κ. Βούρβαχης σύστησε στο κοινό την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης:

Επιπλέον ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης τόνισε ότι η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Έργου SILVANUS, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο έργο αφορά την ενεργή εμπλοκή και συνδρομή των πολιτών, με την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Ορίζοντας 2020» και έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών και εργαλείων αιχμής, οι οποίες ενισχύουν όλες τις πτυχές της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση.

«Το SILVANUS είναι μια συνεργατική προσπάθεια με στόχο να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών» ανάφερε ο ίδιος.

Η σημαντικότητα της «Μικτής Ζώνης» στο Περιαστικό Δάσος της Θεσσαλονίκης

Αναφορικά με το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης μίλησε στην ημερίδα και η δασολόγος στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, Δρ. Πέρη Κοράκλη, σημειώνοντας ότι για την πρόληψη των πυρκαγιών πραγματοποιούνται έκτακτες καρπώσεις, καλλιεργητικές υλοτομίες, θρυμματισμός υπολειμμάτων υλοτομιών και απομάκρυνση ξερών δέντρων (σ.σ. προσβεβλημένα από φλοιοφάγο έντομο).

«Το περιαστικό δάσος είναι 3.000 εκτάρια, από τα οποία το 96% είναι δημόσιο δάσος, το 2% παραχωρημένο, ενώ η πρώτη αναδάσωση έγινε το 1921. Στο δημόσιο δάσος υπάρχουν 25 διαχειριστικά τμήματα με 56% δασοκομικούς χειρισμούς αντιπυρικής προστασίας. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερα από 300 αντιπλημμυρικά φράγματα, κι έτσι το δάσος είναι από τα καλύτερα θωρακισμένα στη χώρα. Γι’ αυτό τον λόγο από το 2010 δουλεύουμε μόνο στο κομμάτι των αναδασώσεων» τόνισε η δασολόγος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο εκτεταμένο αντιπυρικό δίκτυο του δάσους, όπου οι δρόμοι συντηρούνται κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τα Πυροσβεστικά οχήματα να φτάνουν πολύ γρήγορα στο σημείο που θα επιχειρήσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ υπάρχουν τοποθετημένες εφτά δεξαμενές και 71 υδροστόμια (σ.σ. κρουνοί).

«Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η δημιουργία μικτής ζώνης από την δασική υπηρεσία, μεταξύ των ορίων του δάσους και του αστικού ιστού, περίπου 60 μέτρων. Ουσιαστικά θελήσαμε να υπάρχει χρόνος, ώστε η πόλη να είναι σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς, αλλά και το δάσος το ίδιο. Γι’ αυτό τον λόγο αφαιρέσαμε κωνοφόρα δένδρα, θάμνους κ.α., ενώ δεν επηρεάσαμε με αυτές τις «μετατροπές» τα μικρό ρέματα» συμπλήρωσε.

Επιπροσθέτως, αυτή την περίοδο το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, έχει θέσει ως στόχο τη συντήρηση του δασικού δικτύου, να γίνουν συμπληρωματικές εργασίες στη μικτή ζώνη, να πραγματοποιηθεί διαχείριση των υπολειμμάτων, αλλά και να γίνει τοπική ενίσχυση και διευθέτηση του στο ρέμα της Θερμής και το ρέμα «Μύλος».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης στην «πρώτη» γραμμή για το δάσος του Σέιχ Σου

Για την ετοιμότητα των υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης όσον αφορά το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) μίλησε στη σημερινή εκδήλωση ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για δράσεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μωυσίδης.

«Ως δήμος Θεσσαλονίκης βρισκόμαστε στην «πρώτη» γραμμή, με στόχο να προστατεύουμε το δάσος, με οποιονδήποτε τρόπο χρειαστεί. Θέλω να ευχαριστώ όλες τις υπηρεσίες που βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ως Πολιτική Προστασία του δήμου θέλουμε να βρισκόμαστε καθημερινά σε ετοιμότητα και ακόμη παραπάνω τη συγκεκριμένη εποχή. Γι’ αυτό τον λόγο πραγματοποιήσαμε πριν λίγες μέρες μια μεγάλη άσκηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο για σεισμό και πυρκαγιά, στην οποία παρευρέθηκαν Γερμανοί εθελοντές και μας είπαν ότι ήταν από τις πιο οργανωμένες που είχαν δει με βάση την εμπειρία τους» τόνισε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Νίκος Ζεϊμπέκης, αλλά και εργαζόμενοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

*Να σημειωθεί, πως εταίροι του έργου SILVANOUS στην Ελλάδα είναι το ΕΚΕΤΑ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σέιχ Σου: Εγκαθίσταται το πρώτο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης για πυρκαγιές-Σε ετοιμότητα ενόψει αντιπυρικής η ΠΚΜ

«Καμπανάκι» Λέκκα: Πιθανό να έχουμε το πιο θερμό καλοκαίρι (VIDEO)

ΠΚΜ: Ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο – Πολλά κονδύλια και προτεραιότητα στο Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Αντιπυρική Περίοδος: Απαρχαιωμένος στόλος, ελλείψεις σε προσωπικό, αυξάνονται τα εναέρια μέσα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top