ΠΚΜ: Ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο – Πολλά κονδύλια και προτεραιότητα στο Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΠΚΜ: Ετοιμότητα για την αντιπυρική περίοδο – Πολλά κονδύλια και προτεραιότητα στο Σέιχ Σου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Το επίπεδο ετοιμότητας και τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο εξετάστηκαν στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Π.Ε Θεσσαλονίκης. Αισθητά αυξημένα τα κονδύλια φέτος για τη δασοπροστασία – Ποια έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και πως «θωρακίζεται» περαιτέρω το Σέιχ Σου.

Η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση και η πρώτη δια ζώσης, του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε υπό την αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπου Στεργιάδη, και της αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Μ.Ε Θεσσαλονίκης, Μαρίας Καραμήτρου και αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσαν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, αλλά και οι ενέργειες για την αντιπυρική θωράκιση της περιοχής, στο πλαίσιο πάντοτε και του  Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με την κωδική ονομασία «Ιόλαος».

Για άλλη μια χρονιά, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελεί το Σέιχ Σου, στο οποίο γίνεται ένας σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων που αναλύονται και παρακάτω, με στόχο την επιτυχή αντιμετώπιση οποιουδήποτε κινδύνου, όπως συνέβη πέρυσι τον Ιούλιο, με την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιφερειακή οδό, κοντά στο ύψος του ζωολογικού κήπου.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, αναφέρθηκαν στο κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, αυξημένο ποσό κονδυλίων που διατέθηκαν φέτος, για τη συντήρηση και διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, που σε πολλές περιπτώσεις είχαν παραμεληθεί για περίπου 10 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός που αναδείχθηκε πως κάποιοι δήμοι, δεν διαθέτουν οργανωμένα τμήματα Πολιτικής Προστασίας, όπως για παράδειγμα ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης που διαθέτει μεν ανάλογο τμήμα, μόνο όμως με έναν προϊστάμενο και χωρίς επιπλέον προσωπικό.

Την ίδια ώρα πολλοί από τους δήμους, είτε δεν διαθέτουν βυτιοφόρα, σκαπτικά μηχανήματα και άλλα οχήματα που συμβάλλουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις πυρκαγιών, είτε διαθέτουν οχήματα αλλά δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να τα χειριστεί.

Ένα τεράστιο πρόβλημα που επισημάνθηκε, είναι η παράνομη δραστηριότητα ιδιωτών και εταιρειών που πετούν ογκώδη και κάθε είδους απορρίμματα, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές περιφερειακών δήμων, με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πέρα από την προφανή ρύπανση, να δημιουργεί και τεράστιο κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς.

 Βούλα Πατουλίδου: Να θωρακίσουμε πολίτες και περιουσίες

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία στον νομό Θεσσαλονίκης.

«Απώτερος στόχος είναι να θωρακίσουμε πολίτες και περιουσίες σε εποχές ακόμη πιο δύσκολες, που δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι θα τις ζήσουμε» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει γίνει μια εξαιρετική πρότυπη και πρωτότυπη δουλειά, όσον αφορά στην αντίληψη και την κατανόηση προβλημάτων που σχετίζονται με έκτακτες καταστάσεις και υπογραμμίζοντας πως «στη νέα προσέγγιση, κεντρικό ρόλο παίζουν η πρόληψη, η ετοιμότητα, η προσπάθεια παρέμβασης πριν ακόμα εκδηλωθεί το κακό».

Χαράλαμπος Στεργιάδης: Τρέχει το πρόγραμμα για την εγκατάσταση ραντάρ στο Σέιχ Σου

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  Χαράλαμπος Στεργιάδης, σημείωσε πως η Κεντρική Μακεδονία άντεξε κατά τη διάρκεια της περυσινής αντιπυρικής περιόδου και αν και υπήρχαν πολλές δασικές πυρκαγιές, κατέστη εφικτή η αντιμετώπιση τους.

Όσον αφορά στη φετινή περίοδο, δήλωσε ότι τρέχουν ήδη δύο προγράμματα σε συνεργασία και με τη Δασική Υπηρεσία και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στο οποίο πλέον υπάγεται η συγκεκριμένη υπηρεσία. Το πρώτο αφορά τον καθαρισμό όλων των δασικών οικοσυστημάτων με κονδύλια του ΤΑΙΠΕΔ και το δεύτερο, το πρόγραμμα που έχει κάνει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνεργασία με την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου για τα ραντάρ που θα τοποθετηθούν στο Σέιχ Σου.

Όπως ανακοίνωσε, η σύμβαση υπογράφηκε και ξεκινάει πλέον η κατασκευή τους, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει η τοποθέτηση των δύο κεραιών στο Σέιχ Σου. Με αυτόν τον τρόπο, το περιαστικό δάσος θα επιτηρείται επί 24ωρου βάσεως και η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα μπορεί να δεχθεί άμεσα την πληροφορία, για να μπορεί να επεμβαίνει.

Το μεγάλο βάρος στις «πλάτες» του Πυροσβεστικού Σώματος

Στην ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, αναφέρθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης, Αρχιπύραρχος Κώστας Δαδούδης, τονίζοντας ότι ήδη από τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων και πως οι περιπολίες άρχισαν από την 1η Μαΐου και κλιμακώνονται, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Δαδούδης μίλησε και για την Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων, τη νέα μονάδα αντιμετώπισης πυρκαγιών που αποτελείται από 500 άτομα, εκ των οποίων τα 80 θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε, ήδη εκπαιδεύονται τα νέα στελέχη που θα υποστηρίζονται μάλιστα από μια ομάδα 10 επιστημόνων – Δασολόγων, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσβεση πυρκαγιών.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή στους πολίτες, λέγοντας πως δεν δικαιολογείται καμία άγνοια νόμου, όσον αφορά τις καύσεις που απαγορεύονται ρητά σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια απέδωσε τεράστια σημασία στη συνεργασία της Πυροσβεστικής, τόσο με τους ΟΤΑ, όσο και με το Δασαρχείο, τις εθελοντικές ομάδες και τους άλλους φορείς.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως φέτος φιλοδοξία της Πυροσβεστικής είναι να χρησιμοποιήσει και μηχανές enduro επιτήρησης, με πυροσβέστες που θα μπορούν να κινούνται πολύ πιο εύκολα και άνετα μέσα στο δάσος, ενώ όπως είπε, το Αρχηγείο έχει συστήσει μια ομάδα χειριστών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drone) τα οποία θα βοηθήσουν και στην επιτήρηση και στην επιχείρηση κατάσβεσης σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς.

Περίπου 2,7 εκ. ευρώ για την αντιπυρική προστασία φέτος

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών, Ιάκωβος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στα έργα αντιπυρικής προστασίας, λέγοντας πως φέτος διατίθενται αρκετά χρήματα για τον σκοπό αυτό, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.

Συνολικά όπως είπε, διατίθενται 2,7 εκ ευρώ και τα έργα χωρίζονται σε τρεις υποάξονες.

  • Μελέτη συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, το οποίο μόνο στην Π.Ε Θεσσαλονίκης είναι 2.000 χιλιόμετρα και για η συγκεκριμένη δράση προϋπολογίστηκε περίπου 1,5 εκ ευρώ.
  • Μέτρα πρόληψης αντιπυρικής προστασίας για τις ζώνες μίξης δάσους με τον οικιστικό ιστό, προϋπολογισμού περίπου 500.000 ευρώ
  • Ασφαλής διαχείριση υπολειμμάτων υλοτομιών των αναδασώσεων, έργο που τρέχει διαρκώς με προϋπολογισμό περίπου 730.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως φέτος τα χρήματα είναι ελάχιστα, φέρνοντας ως παράδειγμα ότι για τη Θεσσαλονίκη είναι μόλις 25.000 ευρώ και για τον Λαγκαδά ή τον Σταυρό, περίπου 15-16.000 ευρώ.

Καταλήγοντας εκτίμησε πως σε επιχειρησιακό επίπεδο πρέπει να βελτιωθεί η οργάνωση και ο συντονισμός των φορέων, να μην υπάρχουν κενά και αλληλοκαλύψεις, προσθέτοντας πως σήμερα το 85% των πόρων διατίθενται για την καταστολή των πυρκαγιών και μόλις το 15% στην πρόληψη, λέγοντας πως αυτό πρόκειται να αλλάξει σίγουρα.

Σε ετοιμότητα και τα Δασαρχεία – Εξαιρετική η αναγέννηση στο Σέιχ Σου

Στην τοποθέτηση της κατά τη συνεδρίαση, η Δασάρχης Θεσσαλονίκης, Τατιάνα Καλαϊτζή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα των έργων που τρέχει το Δασαρχείο, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση στο περιαστικό δάσος.

Ανέφερε ότι ξεκινά η ασφαλής διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομίας που προήλθαν από την έκτακτη κάρπωση στις τεχνητές αναδασώσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Φιλύρου, της Λητής και του Μελισσοχωρίου και επισήμανε πως από πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκαν υλοτομίες στο Σέιχ Σου, παρά μόνο υλοποιήθηκε η διαχείριση των υπολειμμάτων από την Περιφέρεια, καθώς έλλειπαν οι μεγάλοι δασικοί συνεταιρισμοί στα αντιδιαβρωτικά έργα της Εύβοιας και των άλλων πυρόπληκτων περιοχών. Παρόλα αυτά και σε σχέση με το φλοιοφάγο έντομο, ανέφερε ότι σε πρόσφατη αυτοψία που έγινε, παρατηρήθηκε πως υπάρχουν νεκρώσεις δέντρων σε κάποια σημεία, ωστόσο το φαινόμενο είναι σε ύφεση και διαχειριστικά το Δασαρχείο επέλεξε ως πιο σωστό να «μπει» στο δάσος μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ενώ μετά ξεκινάει και το έργο της Διεύθυνσης Αναδασώσεων για την αναδάσωση των κομματιών που έχουν πληγεί.

«Θέλω να ξέρετε ότι και από την αυτοψία που κάνουν καθημερινά οι υπάλληλοι του δασαρχείου και από τους ερευνητές, είναι τέτοια η αναγέννηση του περιαστικού, που υπάρχουν σημεία που έχει γίνει ένα ωραιότατο μικτό δάσος. Αν δεν ανακόψει την πορεία του δάσους μια πυρκαγιά, νομίζω ότι σε 8-10 χρόνια θα έχουμε ένα υπέροχο μικτό δάσος πάνω από την πόλη».

Αναφερόμενη τέλος στην παρέμβαση στις ζώνες μίξης δάσους – αστικού ιστού, η κ. Καλαϊτζή επισήμανε ότι εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο καθώς δεν υπήρχαν προηγούμενες προδιαγραφές και πως επιλέχθηκε μεθοδολογία που ήταν διαθέσιμη και η οποία εγκρίθηκε από την επιστημονική κοινότητα. «Στην ουσία δημιουργούμε μια ζώνη πυρασφάλειας πλάτους 60 μέτρων περιμετρικά του πολεοδομικού, γύρω από σπίτια, από σχολεία, από ιδρύματα και επιχειρήσεις και συνολικά το εμβαδό που θα διαχειριστούμε είναι πολύ μικρό, γύρω στο 5%  του συνόλου» δήλωσε, προσθέτοντας πως στη μελέτη περιλαμβάνονται περιοχές και στο Ελαιόρεμα του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και στον δήμο Νεάπολης Συκεών.

Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Λαγκαδά, Απόστολος Στράντζαλης, έκανε γνωστό ότι στην περιοχή του γίνεται αυτό το διάστημα η εγκατάσταση δύο μηχανημάτων για τη συντήρηση των δασικών δρόμων, περίπου 1.000 χλμ, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ. Ανέφερε πως το συγκεκριμένο δίκτυο θα συντηρηθεί μετά από πολλά χρόνια, καθώς τις προηγούμενες χρονιές τα κονδύλια ήταν ελάχιστα και πολλοί δρόμοι είχαν να συντηρηθούν εδώ και 10 χρόνια και για αυτό το συγκεκριμένο δίκτυο δεν θα γίνει «τέλειο».

Η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σταυρού, Ευφημία Γιωτοπούλου τέλος, επισήμανε πως το δασικό οδικό δίκτυο στην περιοχή της είναι περίπου 450 χλμ και η μελέτη για τη συντήρηση του είναι της τάξης των 500.000 ευρώ. «Ευελπιστούμε και εμείς φέτος, μετά από πάρα πολλά χρόνια να συντηρηθεί επαρκώς το δίκτυο, γιατί η χρηματοδότηση τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ μικρή» τόνισε, εξηγώντας πως ο εργολάβος του συγκεκριμένου έργου δεν έχει αναλάβει ακόμα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top