Λαγκαδάς: Πήραν τους λογαριασμούς νερού και κόντεψαν να… πνιγούν (ΦΩΤΟ)

Λαγκαδάς: Πήραν τους λογαριασμούς νερού και κόντεψαν να… πνιγούν (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Λαγκαδά πραγματοποίησαν σήμερα, Τρίτη (21/3) οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Εξαλόφου, που απαρτίζεται από δύο χωριά, το Πολυδένδρι και τις Πέντες Βρύσες, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων που παρουσιάστηκαν στα τιμολόγια της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδά.

Όπως εξομολογήθηκε στο GRTimes, η πρόεδρος της Κοινότητας, Πελαγία Χρυσανθοπούλου, νοικοκυριά της ακριτικής περιοχής θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν λογαριασμούς που ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 1.800 (!). Το γεγονός, έχει προκαλέσει οργή στους κατοίκους των δύο χωριών, τα οποία όμως μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να έχουν στο πλευρό τους και τα υπόλοιπα του δήμου Λαγκαδά, καθώς οι «τσουχτεροί» λογαριασμοί δεν έχουν φτάσει ακόμα στην πόρτα τους.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κα. Χρυσανθοπούλου στο GRTimes «αυτό το μέτρο της ΔΕΥΑΛ πέρασε πέρσι από οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση της Επιχείρησης. Εγώ συγκεκριμένα για τις αυξήσεις έμαθα από τη Διαύγεια, καθώς ουδέποτε κανείς μας ενημέρωσε και φρόντισα να μεταφέρω όλα όσα έμαθα στους κατοίκους. Δεν περιμέναμε ωστόσο αυξήσεις της τάξεως του 333% και του 1000% πάνω. Το πράγμα ξέφυγε».

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν οικιακά τιμολόγια ύψους 1.800 ευρώ, 1.200, 1.000 με τους κατοίκους να είναι εξοργισμένοι, καθώς αυτά τα ποσά δεν είναι δυνατόν να πληρωθούν. Έχουμε στείλει ήδη επείγον έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής με βάση όσα ορίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τιμολογιακή πολιτική που άλλαξε με βάση την ΚΥΑ 135275/2017 της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων η οποία ακυρώθηκε με την απόφαση Α2519/2022 του ΣτΕ» προσθέτει η πρόεδρος της Κοινότητας.

Χρέος 4.5 εκ ευρώ στη ΔΕΗ που παραγράφηκε

Σύμφωνα με την κα. Χρυσανθοπούλου το γεγονός που φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αυξήσεις των τιμολογίων από την πλευρά της ΔΕΥΑΛ, ήταν ένα χρέος της Επιχείρησης, ύψους 4.500.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ, το οποίο όμως σύμφωνα -πάντα – με την πρόεδρο «έχει παραγραφεί, διότι το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του αποφάσισε να διαγράψει τα χρέη 38 Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (Απόφαση: ΑΔΑ: ΩΔΤΑ46ΜΤΛ6-994) μεταξύ των οποίων και της δικής μας. Αυτό εξαλείφει άλλον έναν σημαντικό λόγο για τον οποίο η ΔΕΥΑΛ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυξήσεις ύψους 333% στη μικρή κλίμακα και 1.000% στη μεγάλη κλίμακα».

Τα αιτήματα των κατοίκων προς τη ΔΕΥΑΛ

Οι κάτοικοι παρά τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι οποίες ξεκίνησαν από σήμερα, ζητούν την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα οι κάτοικοι ζητούν:

*Την άμεση τροποποίηση της υπ. αριθ. 258/2022 απόφαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λαγκαδα.

*Την κατάργηση των απαράδεκτων αυξήσεων του νερού και της αποχέτευσης.

*Τον τρίμηνο καταμερισμό και υπολογισμό των μετρήσεων.

*Τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

*Την άμεση αποκατάσταση και λειτουργικότητα των βιολογικών Λαγκαδά, Πολυδενδρίου και Ξυλόπολης.

*Την κατάργηση του τέλους ομβρίων όπου υπάρχουν λίγες σχάρες.

*Την Μείωση του κόστους ανάκτησης από την ΔΕΥΑΛ.

*Και επιπλέον: Να μην εκδοθεί κανένας νέος λογαριασμός νερού μέχρι να τροποποιηθεί η απόφαση υπ. αριθ. 258/2022 με νεότερη.

Δείτε χαρακτηριστικά τα αιτήματα και τις αυξήσεις:

Παράλληλα οι κάτοικοι μέσω δελτίου Τύπου εξηγούν τους βασικούς άξονες της σημερινής τους διαμαρτυρίας αναφέροντας χαρακτηριστικά:

  1. Την καταχρηστική αύξηση της τιμής του κυβικού από 333.33 μέχρι 1000% στην κλίμακα τιμών. Καταχρηστική διότι οι αυξήσεις της τιμολογιακής κλίμακας ξεκινούν από 333,33% (από 0.12 λεπτά στα 0.40 λεπτά) και φθάνουν στα 1000% (από τα 0.25 λεπτά στα 2.5 ευρώ).
  2. Την αύξηση και μεθόδευση των κατηγοριών της τιμολογιακής κλίμακας, ώστε να επιβαρύνεται ο δημότης περισσότερο.
  3. Την καταμέτρηση ανά εξάμηνο ή χρόνο, οπότε ο δημότης επιβαρύνεται πάντοτε με την μεγαλύτερη δυνατή τιμή, αφού αυξάνει το επίπεδο της κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, οι κάτοικοι όρισαν μια 7μελή επιτροπή που συζήτησε με τον δήμαρχο Λαγκαδά, Γιάννη Ταχματζίδη στον οποίο  και πρότεινε:

α) τη μείωση της τιμολόγησης ύδρευσης β) την επαναφορά της τιμολογιακής κλίμακας γ) την καταμέτρηση ανά τρίμηνο δ) τη διατήρηση του τέλους αποχετεύσεως στο 35%, όπως πριν και ε) την άμεση συντήρηση και ορθή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Ταχματζίδης: Έχουν δίκιο οι πολίτες – Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα

«Απόλυτα δικαιολογημένη» χαρακτήρισε την ανησυχία και την οργή του κόσμου, για τα υπεραυξημένα τιμολόγια ύδρευσης μιλώντας στο GRTimes, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, «οι φουσκωμένοι λογαριασμοί οφείλονται στο γεγονός ότι πλέον η καταμέτρηση από την ΔΕΥΑΛ γίνεται κανονικά, κάτι που δε συνέβαινε με τις προηγούμενες διοικήσεις, οπότε και οι λογαριασμοί αφορούσαν μόνο το πάγιο τέλος».

«Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να ανακουφίσουμε όλους όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από τους λογαριασμούς και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε τις κινήσεις που θα γίνουν. Θα βρούμε έναν τρόπο να τους διευκολύνουμε όλους» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος στη συνάντηση που είχε με την 7μελή επιτροπή ζήτησε δεκαήμερη προθεσμία προκειμένου να ενημερώσει για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top