Στο πλέγμα των δράσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ισότητα των φύλων και τη στήριξη της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, στην «άψογη συνεργασία» με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, στην οικογένειά της, αλλά και στα προβλήματα του Δυτικού Τομέα της Αθήνας όπου θα είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα στη συνέντευξή της στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Στο πλέγμα των δράσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση για την ισότητα των φύλων και τη στήριξη της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα, στην «άψογη συνεργασία» με την υπόλοιπη ηγετική ομάδα του υπουργείου Εργασίας, στην οικογένειά της, αλλά και στα προβλήματα του Δυτικού Τομέα της Αθήνας όπου θα είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα στη συνέντευξή της στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Η κυρία Συρεγγέλα μίλησε για τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης, καθώς η χώρα μας είχε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στης Ευρωπαϊκή Ένωση «παρότι οι γυναίκες σπουδάζουν στη χώρα μας».

Έμφυλη διάσταση σε όλα τα προγράμματα

«Έχουν γίνει βήματα. Για πρώτη φορά καταγράφεται μεγάλη πτώση στη γυναικεία ανεργία» είπε η υφυπουργός τονίζοντας τον θετικό αντίκτυπο των προγραμμάτων του ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), καθώς σε όλα υπάρχει η έμφυλη διάσταση με στόχο την εξισορρόπηση όσον αφορά στις προσφερόμενες θέσεις για άνδρες και γυναίκες.


Έμφαση στους τομείς STEM

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη σημασία της εξειδίκευσης των γυναικών στις νέες τεχνολογίες, στα προγράμματα στήριξης δεύτερης επιχειρηματικής ευκαιρίας, καθώς και στη δυνατότητα κάλυψης έως και 90% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα για την πρόσληψη γυναικών.

Όπως εξήγησε, η έρευνα και η καινοτομία και γενικότερα οι τομείς STEM «θα δημιουργήσουν τα επόμενα χρόνια τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι γυναίκες πρέπει να εκπαιδευτούν σε αυτές τις δεξιότητες και μπορούν να τα καταφέρουν».

«Νταντάδες» με πιστοποίηση

Η Μ. Συρεγγέλα μίλησε ακόμη για τις πιστοποιημένες «νταντάδες της γειτονιάς» που φέρνουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια στη φύλαξη των παιδιών. Γνωρίζουν πώς να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε βρέφη, έχουν περάσει από ψυχιατρική εκτίμηση και παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας όταν, για παράδειγμα, η νοσηλεύτρια μητέρα έχει βραδινή βάρδια.

«Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις

Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση των επιχειρήσεων να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών, αλλά και για να αποκτήσουν το Σήμα Ισότητας «Share» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και αποτελεί αναπτυξιακό κριτήριο για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Ο εργασιακός νόμος και η συμβολή του πρωθυπουργού

Η κυρία Συρεγγέλα δηλώνει «περήφανη για τον νόμο για την προστασία της εργασίας» που, μεταξύ άλλων, αφορά γονικές άδειες, την άδεια πατρότητας και άλλες διευκολύνσεις για γονείς και φροντιστές.

Σημαντικός για τον νέο εργασιακό νόμο ήταν, σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, ο ρόλος του πρωθυπουργού ο οποίος «είναι ανοιχτός σε όλα αυτά τα θέματα και μου δίνει νέα ώθηση να συνεχίσω».

Είναι επίσης πολύ σημαντικό για την ίδια «πως έχουμε πλέον ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα που υλοποιείται και δεν είναι ¨λόγια στον αέρα’’». Όπως είπε χαρακτηριστικά, προχωρά ταχύτατα η θεσμική κατοχύρωση και είναι άμεση η εφαρμογή των νόμων.

Καμιά κακοποιημένη γυναίκα στον δρόμο

Η υφυπουργός περιέγραψε και το σχέδιο που εφαρμόζεται για τη στήριξη των γυναικών – θυμάτων έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας με τα 43 συμβουλευτικά κέντρα, τους 19 ξενώνες για τις κακοποιημένες γυναίκες και την 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

«Δεν υπάρχει γυναίκα που απευθύνθηκε στο δίκτυο δομών φιλοξενίας και δεν εξυπηρετήθηκε. Καμία κακοποιημένη γυναίκα δεν θα μείνει στον δρόμο», δήλωσε η κυρία Συρεγγέλα επισημαίνοντας πως πλέον της ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης δίνεται προτεραιότητα και στην εύρεση εργασίας.

«Στόχος δεν είναι να ιδρυματοποηθεί η γυναίκα μέσα σε έναν ξενώνα, αλλά να σταθεί στα πόδια της και -αν έχει ανήλικα παιδιά- να μπορέσει να τα ζήσει».

Το περιστατικό που τη συγκλόνισε

Η κυρία Συρεγγέλα αποκάλυψε ποιο περιστατικό την έχει συγκλονίσει, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή συνεργασία που είχε κατά την περίοδο της πανδημίας τόσο με τον Νίκο Χαρδαλιά όσο και με το Χαμόγελο του Παιδιού και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που παραχωρούσε καταλύματα προκειμένου να φιλοξενηθούν κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.

Δεν υπάρχουν «κανονικοί» και λιγότερο «κανονικοί»

Αναφερόμενη στο δημογραφικό πρόβλημα η κυρία Συρεγγέλα τόνισε την ανάγκη διακομματικής στήριξης των παρεμβάσεων που προωθούνται.

Μίλησε ακόμη για το στρατηγικό σχέδιο για την ισότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους περιλαμβανομένης και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Δεν υπάρχουν οι ¨κανονικοί¨ και οι λιγότερο ¨κανονικοί¨. Πρέπει να εφαρμόσουμε την ισότητα παντού και να αποφύγουμε τα στερεότυπα», είπε χαρακτηριστικά.

Η ισότητα και… στην οικογένειά της

Η Μαρία Συρεγγέλα, μίλησε ακόμη για την οικογένειά της και για τη στήριξη που έχει από τον σύζυγό της για την ανατροφή των παιδιών τους.

«Μοιραζόμαστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις», είπε, ενώ αναφερόμενη στους δυο γιους της τόνισε πως θέλει να τους εμφυσήσει τις αρχές της ισότητας, ώστε και οι ίδιοι να τις εφαρμόσουν.

Υποψήφια με τη ΝΔ στον Δυτικό Τομέα Αθήνας

Η Μαρία Συρεγγέλα θα είναι υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ωστόσο αυτό, όπως τονίζει, δεν επηρεάζει την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού στο υπουργείο Εργασίας, καθώς «το πρώτο που με ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας».

Η ίδια, όπως λέει, προσπαθεί να περνάει χρόνο και στις περιοχές όπου θα είναι υποψήφια «αλλά αυτός ο χρόνος να μην είναι εις βάρος της δουλειάς που πρέπει να κάνουμε μέσα στο υπουργείο».

«Ερωτική… μετανάστρια» στην Πετρούπολη

Οι περιοχές στις οποίες θα δώσει τη «μάχη» της εκλογής δεν είναι άγνωστες για τη Μαρία Συρεγγέλα. Έχει ζήσει περισσότερα από 10 χρόνια στην Πετρούπολη ως… ερωτική μετανάστρια -όπως λέει χαριτολογώντας-, καθώς ο σύζυγός της γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας και ειδικότερα στο Περιστέρι.

«Έζησα σε αυτές τις περιοχές και τις αγάπησα. Έχω φίλους εκεί, γνωρίζω τα προβλήματα και ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την επίλυσή τους», τονίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δεν… αγοράζονται οι υπουργικές θέσεις

Τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους αυτών των περιοχών η κυρία Συρεγγέλα τα γνωρίζει… εκ των έσω. Άλλωστε, «δεν ήμουν πάντα υφυπουργός», λέει για την περίοδο που ζούσε με την οικογένειά της στην Πετρούπολη.

Υπογραμμίζει δε με νόημα πως «αυτές οι θέσεις (σ.σ. οι υπουργικές) είναι περιστασιακές. Δεν τις… αγοράσαμε».

Η συνεργασία και η… ισότητα στο υπουργείο

Τέλος, η κυρία Συρεγγέλα αναφέρεται στην υπόλοιπη ηγετική ομάδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όπου υπάρχει ισότητα όσον αφορά στη συμμετοχή των φύλων. Ωστόσο, «οι γυναίκες είναι περισσότερες» αν ληφθούν υπόψη και οι Γενικοί Γραμματείς.

Μιλά για τον «τεχνοκράτη και πολιτικό» Κωστή Χατζηδάκη -τον οποίο γνώριζε από τη νεολαία της ΝΔ-, για τον Πάνο Τσακλόγλου «ο οποίος είναι υπέροχος άνθρωπος και υπέροχος επιστήμονας» και για τη Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία «έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της» για τον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας.

«Έχουμε πολύ καλή συνεργασία και αυτό φαίνεται προς τα έξω», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Συρεγγέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ν. Μηταράκης: Εργαλειοποιούν τις νησίδες επειδή ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να παραβιαστεί (VIDEO)

Στ. Πέτσας: Πιστεύω σε ένα πολύ πιο φωτεινό μέλλον για την αυτοδιοίκηση (VIDEO)

Ellen Germain: Άρρηκτα συνυφασμένες η εβραϊκή και η ελληνική ιστορία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Τσακλόγλου: Νέα οικονομική κρίση αν ξαναγυρίσουμε στη λογική του λεφτόδενδρου (VIDEO)

Jeff Lansdale: Ο καλύτερος καθηγητής είναι η Φύση (VIDEO)

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Ο Σταμάτης Κραουνάκης ανακάλυψε κομμάτια της ψυχής μου που ούτε εγώ δεν είχα το θάρρος να αντικρίσω (VIDEO)

Γρηγόρης Βαλτινός: Πρέπει να επανεξετάσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους (VIDEO) 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top