Μεγάλη η έλλειψη αυτοενιέμενης αδρεναλίνης (anapen) στα φαρμακεία

Μεγάλη η έλλειψη αυτοενιέμενης αδρεναλίνης (anapen) στα φαρμακεία

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Για μεγάλη έλλειψη συσκευασιών αυτοενιέμενης αδρεναλίνης (Anapen) έκανε λόγο σήμερα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, Ζωή Δεμέστιχα, μιλώντας στην εκπομπή της Μαρίας Σαμολαδά, «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» στον Real FM 107,1. Γεγονός, που επιβεβαιώνει πλήρως και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης στο GRTimes.

Να σημειωθεί ότι οι συσκευές αυτοενιέμενης αδρεναλίνης, όπως αυτή της Anapen είναι ζωτικής σημασίας και απαραίτητες στην αντιμετώπιση περιπτώσεων συστηματικής αναφυλαξίας σε άτομα με τροφική αλλεργία ή με αλλεργία σε δηλητήριο υμενοπτέρων (όπως η μέλισσα).

Οι καταστάσεις αυτές – όπως σημειώνει η Εταιρεία Αλλεργιολογίας – είναι δυνητικά θανατηφόρες, γι’ αυτό και η άμεση χορήγηση αδρεναλίνης από τον ίδιο τον ασθενή στον εαυτό του είναι σε πολλές περιπτώσεις επιβεβλημένη και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα, το οποίο αυτή την εποχή έχει διογκωθεί καθώς η έλλειψη είναι μεγάλη και η ζήτηση ιδιαίτερα αυξημένη. Φτάνουμε στο σημείο πλέον, να εκπαιδεύουμε ασθενείς που το έχουν όντως μεγάλη ανάγκη, πως να λαμβάνουν το σκεύασμα που μπαίνει σε σύριγγα, πράξη που είναι πάρα πολύ δύσκολη για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει αλλεργική αντίδραση» σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Δεμέστιχα.

Γιατί είναι επιβεβλημένη η χρήση του Anapen σε αλλεργικό σοκ

Το Anapen αποτελείται από μια προγεμισμένη σύριγγα αδρεναλίνης (επινεφρίνης) η οποία περιέχεται σε συσκευή αυτοχορηγούμενης ένεσης.

Μια ένεση Anapen θα πρέπει να χορηγηθεί ενδομυϊκά αμέσως, μετά την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων αναφυλακτικού σοκ. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν εντός λεπτών από την έκθεση στο αλλεργιογόνο και πιο συχνά εκδηλώνονται με κνίδωση (ξύσιμο), ερυθρότητα ή αγγειοοίδημα.

Πιο σοβαρές αντιδράσεις αφορούν στο κυκλοφοριακό και αναπνευστικό σύστημα. To Anapen ενίεται μόνο στην πρόσθια – πλάγια επιφάνεια του μηρού, όχι στον γλουτό.

ΦΣΘ: Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη του σκευάσματος

«Αυτή τη στιγμή η μόνη συσκευασία αδρεναλίνης που είναι διαθέσιμη είναι αυτή με τις πέντε αμπούλες που μπαίνουν σε σύριγγα για να χρησιμοποιηθούν από κάποιον. Στο Anapen υπάρχει έλλειψη εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από τις προθήκες των φαρμακείων, φαινόμενο που συναντάμε κάθε χρόνο αυτή την  εποχή» σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Προσθέτει δε, ότι το «πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο και σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες, διότι η άμεση χορήγηση του εύχρηστου αυτού σκευάσματος μπορεί να σώσει τη ζωή τους στην περίπτωση που υποστούν αλλεργικό σοκ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ