Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε ισχύ από το Σάββατο

Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε ισχύ από το Σάββατο

Η αυξητική τάση της πανδημίας, οδηγεί σε επιπλέον μέτρα – όχι περιοριστικού τύπου – αλλά ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προστασίας των ανεμβολίαστων πολιτών, ανέφερε ο υπουργός Υγείας σε έκτακτη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Ο Θάνος Πλεύρης είπε, ότι με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, από το ερχόμενο Σάββατο θα ισχύσουν άμεσα τα εξής μέτρα:

– Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και στις εκκλησίες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους.

– Όσον αφορά την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και χώρους διασκέδασης, θα είναι πλέον υποχρεωτικό το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών.

– Οι χώροι που θα μπορούν να μπαίνουν ανεμβολίαστοι χωρίς να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ, είναι τα καταστήματα τροφίμων, οι χώροι λατρείας και τα φαρμακεία.

Ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους διασκέδασης, και όπως τόνισε, τα μέτρα θα εφαρμοστούν.

Διπλασιάζονται οι ποινές στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν τηρούν τα μέτρα

Ξεκινούν πλέον από 5000 ευρώ και «λουκέτο» του καταστήματος για 15 μέρες, καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Επίσης θα δέχονται ποινές οι ομάδες των οποίων οι φίλαθλοι δεν φορούν μάσκα και δεν τηρούνται οι αποστάσεις στις κερκίδες των γηπέδων.

Όσον αφορά την ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ώστε το σύστημα να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της πανδημίας.

Όπως είπε, ήδη έχουν αναπτυχθεί 1300 κρεβάτια εντατικής θεραπείας και 2000 μόνιμοι γιατροί παρέχουν τις υπηρεσίες τους.

Επίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε πλήρη σύμπραξη ο δημόσιος τομέας με τον ιδιωτικό τομέα στη βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη έχουν παραχωρηθεί από τον ιδιωτικό τομέα κλίνες για covid και non covid περιστατικά. Ακόμη, είπε πως θα δοθούν κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον χρειαστεί, και αν αυτό δε συμβεί, θα ληφθούν υποχρεωτικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατευθύνσεις στις οποίες δίνει έμφαση η κυβέρνηση μπροστά στην έξαρση της πανδημίας

Όπως καταγράφεται από τον ΕΟΔΥ υπάρχει στη χώρα μας -όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες- σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών. Μπροστά στα δεδομένα αυτά, πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε τρεις κατευθύνσεις:

–Πρώτον στην αύξηση των εμβολιασμών, καθώς η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και απωλειών, παρατηρείται στις περιοχές με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

–Δεύτερον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, με προσωπικό και κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα.

— Και τρίτον, σε προσαρμογές του πλαισίου προστασίας, που πρωτίστως αφορούν τους ανεμβολίαστους.

–Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. εφαρμόζεται ήδη συμφωνία με πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Λάρισα, για τη διάθεση στο Ε.Σ.Υ. κλινών, τόσο για Covid όσο και για non-Covid περιστατικά. Επιπλέον, ψηφίζεται άμεσα τροπολογία, που θα δίνει κίνητρα και σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά και σε γιατρούς του Δημοσίου να συμμετάσχουν και να στηρίξουν τις εφημερίες του Ε.Σ.Υ.. Εξετάζεται, επίσης, αναδιάταξη του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή του. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2019 υπήρχαν διαθέσιμες 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. και σήμερα έχουμε 1.075 κλίνες Μ.Ε.Θ.. Παράλληλα, το 2020 και το 2021 προστέθηκαν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 1.736 γιατροί ενώ οι εγκρίσεις που δόθηκαν για επικουρικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, είναι κοντά στις 17.500.

–Σε ό,τι αφορά την επέκταση του εμβολιασμού κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης. Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό τρόπο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσων διστάζουν ακόμη και παραμένουν ανεμβολίαστοι. Με αυτό το στόχο εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής sms στο πλαίσιο που καθορίζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

–Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα δίδεται έμφαση στη σημασία των ελέγχων, όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων σε αμιγείς χώρους με επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων

Με τέσσερα νομοθετήματα, η κυβέρνηση διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο παροχής φορολογικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση νέων φορολογικών κατοίκων και επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ήδη σημαντικά έσοδα για τα δημόσια ταμεία και πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, υπογραμμίζουν πηγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, στα 2 χρόνια εφαρμογής των διατάξεων αυτών έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 9,4 εκατ. ευρώ, με τελική έγκριση αιτήσεων 75 επενδυτών και 23 συγγενών τους από 21 χώρες, ενώ αναμένονται σημαντικά έσοδα λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων τόσο των συνταξιούχων αλλοδαπής όσο και των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων. Σημαντικά είναι και τα έμμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη χώρα μας, όπως ενδυνάμωση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά την εναλλακτική φορολόγηση των συνταξιούχων αλλοδαπής, έχουν εγκριθεί 157 αιτήσεις από 21 χώρες, ενώ για την ένταξη σε ειδική φορολόγηση εργαζομένων ή ελεύθερων επαγγελματιών, η διαδικασία ξεκίνησε φέτος και έχουν υποβληθεί ήδη περίπου 1.000 αιτήσεις.

Στο κεντρικό δελτίο του MEGA απόψε ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Τετάρτη, στις 11:00, θα απευθύνει χαιρετισμό στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Κορωνοϊός-Λάρισα: Τρομακτικοί αριθμοί με γιατρούς στα όρια του burn out

Οι ανεμβολίαστοι γέμισαν τις ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Κανονικά η λιτάνευση της εικόνας του Αγ. Δημητρίου (ΦΩΤΟ)

Το ΥΠΕΣ αυτοαναιρείται: Μόνο στρατιωτικά τμήματα στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης, λέει σε νέα ανακοίνωση

Θεσσαλονίκη: Μόνο στρατιωτικά τμήματα στην παρέλαση και μόνο για 60′ (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Καπραβέλος: Nα γίνει χωρίς θεατές η παρέλαση γιατί θα είναι σαν ένα μεγάλο κορωνοπάρτι (VIDEO)

Μπάχαλο με τις παρελάσεις στη Θεσσαλονίκη: Τα “γυρίζει” το ΥΠΕΣ

Αποστολίδης: «Καταρρέουν» κλινικές στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Οργή στην Έδεσσα για το κλείσιμο της ΜΕΘ του νοσοκομείου (ΦΩΤΟ)

Γιάννου: Να μην κλείσει η ΜΕΘ στο νοσοκομείο Έδεσσας (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Η Έδεσσα στο πόδι: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το νοσοκομείο-Κινητοποίηση της ΕΝΙΠ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top