Η Έδεσσα στο πόδι: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το νοσοκομείο-Κινητοποίηση της ΕΝΙΠ

Η Έδεσσα στο πόδι: Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το νοσοκομείο-Κινητοποίηση της ΕΝΙΠ

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων αυτοδιοικητικών και υγειονομικών φορέων έχει προκαλέσει η σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τα νοσοκομεία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συγκεκριμένα αυτά της Έδεσσας και των Γιαννιτσών.

Επί της ουσίας η όλη κινητοποίηση αφορά ένα ζήτημα που το GRTimes έθιξε από την περασμένη εβδομάδα (12/10) μέσω της τοποθέτησης που έκανε η Επιστημονική Προϊσταμένη και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Έδεσσας, Έφη Ταμβίσκου και αφορούσε τη μετακίνηση γιατρών από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου της Έδεσσας σε αυτό των Γιαννιτσών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες Covid στο δεύτερο. Το παραπάνω γεγονός αφήνει μόλις έναν γιατρό στο νοσοκομείο της Έδεσσας και ταυτόχρονα μετατρέπει την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας με τρία κρεβάτια.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο, ανακοίνωσε σήμερα ότι για την υλοποίηση συγκεκριμένου πλάνου ενεργειών με στόχο την καλύτερη δυνατή υγειονομική θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όπου παρατηρείται έξαρση της πανδημίας, προχωρά σε λειτουργικές αλλαγές στο Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας, το οποίο συγκροτείται από δύο Νοσοκομειακές Μονάδες: Των Γιαννιτσών και της Έδεσσας.

Πιο συγκεκριμένα, για την καλύτερη υγειονομική διαχείριση των ασθενών Covid, αλλά και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης και ανεπηρέαστης εξυπηρέτησης των αναγκών των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα, κρίθηκε αναγκαίο:

  • Η ανάπτυξη επιπλέον κλινών Εντατικής Θεραπείας στην Μονάδα με έδρα τα Γιαννιτσά. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών θα λειτουργούν 12 κλίνες: 10 για αποκλειστική χρήση ασθενών Covid και 2 για άλλα περιστατικά.
  • Η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) στη Νοσοκομειακή Μονάδα Έδεσσας, δυναμικότητας 3 κλινών, για την εξυπηρέτηση των τακτικών και έκτακτων περιστατικών που χρήζουν φροντίδα κατόπιν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Με 12 κλίνες ΜΕΘ και 3 κλίνες ΜΑΦ, είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν τίθεται θέμα αναστολής των λειτουργιών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας αλλά, αντιθέτως, το Υπουργείο Υγείας, η 3η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και η Διοίκηση του Νοσοκομείου προχωρούν σε όλες τις απαραίτητες, εξορθολογιστικές παρεμβάσεις με στόχο την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες της Πέλλας και των όμορων περιοχών και με απόλυτο σεβασμό τόσο στις ανθρώπινες δυνάμεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, όσο και στους διατιθέμενους πόρους.

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για αντίδραση από την αυτοδιοίκηση

Στο μεταξύ σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστούν οι τρόποι αντίδρασης απέναντι στην κυβερνητική απόφαση για μετακίνηση των γιατρών  το νοσοκομείο Γιαννιτσών προχωρά σήμερα ο δήμος Έδεσσας.

«Προχωράμε άμεσα σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να σχεδιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουμε σε αυτές τις αποφάσεις» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Γιάννου.

Να σημειωθεί ότι ο ίδιος με ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι, «έχουν παρθεί αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς! Για μεν την Παθολογική Κλινική η λειτουργία της συνεχίζεται κανονικά, ενώ σχεδιάστηκε αναστολή της ΜΕΘ με μεταφορά των γιατρών στο Νοσοκομείο των Γιαννιτσών. Νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ, ενώ θα έπρεπε να το κάνουν αυτοί που διαχειρίζονται την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Υγείας. Θα έπρεπε από την αρχή οι τοπικές αρχές και οι συμπολίτες μας να έχουμε μια ειλικρινή ενημέρωση, γιατί η παραπληροφόρηση δεν είναι υγιής κατάσταση και δεν αρμόζει στις Δημοκρατίες».

Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση του δημάρχου Έδεσσας έχει ως εξής:

ΕΝΙΠ: Με ποιους γιατρούς θα καλυφθούν οι κλίνες; – Σχέδιο της κυβέρνησης για κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων  

Την ίδια ώρα, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας με δική της ανακοίνωση αφενός καταγγέλλει τη δυσαναλογία μεταξύ γιατρών – κλινών που θα δημιουργηθεί και στα δύο νοσοκομεία, αφετέρου κάνει λόγο για σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να κλείσει περιφερειακά νοσοκομεία, καθώς τα θεωρεί υπεράριθμα.

«Με βάση τα διεθνή πρότυπα και τα δεδομένα που υπάρχουν, για κάθε κλίνη ΜΕΘ αντιστοιχεί ένας εντατικολόγος και τρεις εξειδικευμένοι νοσηλευτές. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα, πως αυξάνει τις κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Γιαννιτσών σε 12. Αλήθεια αυτές από ποιο προσωπικό θα καλυφθούν; Και επίσης ποια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα όταν στο νοσοκομείο Έδεσσας, από τους τρεις γιατρούς που υπήρχαν στη ΜΕΘ, οι δύο θα μετακινηθούν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών για να καλυφθούν οι ανάγκες; Υπάρχει ΜΑΦ με έναν γιατρό;» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης.

«Εμείς προβλέπουμε ότι και αυτοί οι γιατροί που έμειναν πίσω στα νοσοκομεία και έθεσαν εαυτόν στην υπηρεσία του ΕΣΥ θα φύγουν τρέχοντας κάποια στιγμή, διότι όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί μέρος σχεδίου της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως στόχο να κλείσει αργά ή γρήγορα περιφερειακά νοσοκομεία σε περιοχές που τα θεωρεί υπεράριθμα. Οι μετακινήσεις από το νοσοκομείο της Έδεσσας δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ήδη θεσπίζονται φόρμουλες ώστε να νομιμοποιηθούν τα «λουκέτα» στα νοσοκομεία. Εμείς ωστόσο, θα σταθούμε εμπόδιο σ’ αυτά τα σχέδια και ζητούμε ενίσχυση των δύο νοσοκομείων με άμεσες προσλήψεις γιατρών, ανάπτυξη νέων κλινικών στους κόλπους τους και πλήρη διοικητικών διαχωρισμό των δύο νοσοκομειακών μονάδων» προσθέτει ο κ. Αποστολίδης.

Κινητοποίηση την Πέμπτη (21/10)

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, καλεί τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής σε κινητοποίηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη (21/10) στις 10 το πρωί, στην πύλη του νοσοκομείου Έδεσσας.

Τα αιτήματα της κινητοποίησης σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΠ είναι τα εξής:

  • Να μη κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Έδεσσας! Καμία μετακίνηση κλινικής ή τμήματος των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών. Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κλινικών στα δύο νοσοκομεία με βάση τις σύγχρονες υγειονομικές ανάγκες του λαού της περιοχής. Πλήρη διοικητικό διαχωρισμό των δύο νοσοκομείων.
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις. Να ανακληθούν όσες είναι σε ισχύ και να επιστρέψουν οι γιατροί στις δομές όπου εργάζονται. Αποφασιστική ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή.
  • Επαναφορά των αποδοχών σε επίπεδα προ του 2012 με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Πληρωμή όλων των αναδρομικών. Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Να ισχύσει το αφορολόγητο των πρόσθετων εφημεριών.
  • Όχι στις αντιδραστικές αλλαγές στις εξετάσεις για ειδικότητα και στους κάθε είδους φραγμούς στην έναρξη και κατά τη διάρκεια της ειδικότητας. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων των γιατρών. Άμεσα ριζικά μέτρα για την αναστροφή του καταστροφικού ρεύματος ιατρικής μετανάστευσης με εξασφάλιση από το κράτος όλων των ουσιαστικών προϋποθέσεων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων, την εργασιακή και επαγγελματική τους αξιοπρέπεια.
  • Σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο, με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό.
  • Πλήρης, καθολική ασφάλιση επαγγελματικής και αστικής ευθύνης των υγειονομικών με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top