Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Η παρουσία του επικονιαστή που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Η παρουσία του επικονιαστή που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας σήμερα και δεκάδες δράσεις ανά την Ελλάδα από φορείς που ασχολούνται με την Μελισσοκομία, επιχειρούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση και να ενημερώσουν παιδιά και γονείς για την αναγκαιότητα της ύπαρξης του εν λόγω εντόμου στη ζωή μας.

Είναι γεγονός πως η μελισσοκομία είναι μια διαδεδομένη και παγκόσμια δραστηριότητα, με εκατομμύρια μελισσοκόμους να εξαρτώνται από τις μέλισσες για τα προς το ζην και την ευημερία τους. Μαζί με τους υπόλοιπους επικονιαστές, οι μέλισσες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, διασφαλίζοντας την επιβίωση και την αναπαραγωγή πολλών φυτών, υποστηρίζοντας την αναγέννηση των δασών, προάγοντας τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, βελτιώνοντας την ποσότητα και την ποιότητα των γεωργικών παραγωγών.

Με τον εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας κάθε χρόνο, μπορούμε να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ουσιαστικό ρόλο που παίζουν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές στη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη, καθώς και για τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα.

Οι δράσεις της Think Beeg

Ένας από τους φορείς που δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της αγάπης προς την μέλισσα και τους επικονιαστές, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση είναι η Think Bee-g.

Η τελευταία ασχολείται με την εκπαίδευση των νέων σε προσχολικές – σχολικές ηλικίες και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα, οργανώνοντας βιωματικές περιβαλλοντικές και εκπαιδευτικές ημερίδες για τα σχολεία, για όλες τις τάξεις σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς των περιοχών.  

Στο πλαίσιο των δράσεων λοιπόν με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, περισσότερα από 350 παιδιά, φόρεσαν το μελισσοκομικό καπέλο, κράτησαν το καπνηστήρι και το ξέστρο και έγιναν για λίγο…μελισσοκόμοι. Παράλληλα έγινε εκτενής ενημέρωση για το ελληνικό μέλι, για την αγάπη που δίνει ο μελισσοκόμος και τον τρόπο που χρησιμοποιεί για να βγάλει το προϊόν. Παράλληλα μοιράστηκαν περισσότερες από 600 σποροβόμβες, ενώ κάθε παιδί εξασκήθηκε στη ζωγραφική με αντικείμενο τη μέλισσα, το μέλι και τα λουλούδια.

Τα ανησυχητικά μηνύματα επιστημονικών ερευνών

Επιστημονικές μελέτες που διεξήχθησαν στο πέρασμα των χρόνων, δείχνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των μελισσών, επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο, γεγονός που τις καθιστά πλέον απειλούμενο είδος.

Τούτο με τη σειρά του, απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή από την πλευρά μας, καθώς επιβλαβείς παράγοντες προκαλούν μείωση της αντοχής των μελισσών, γεγονός που επηρεάζει την ευαισθησία τους σε ασθενείς, παράσιτα και άλλα παρόμοια.

Οι μέλισσες ευνοούν τη βιοποικιλότητα στη φύση και έχουν θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το οικοσύστημα, ενώ αποτελούν καλό δείκτη της κατάστασης του περιβάλλοντος.

Σήμερα οι μέλισσες, οι επικονιαστές και πολλά άλλα έντομα μειώνονται με έντονους ρυθμούς. Αυτή η ημέρα μας δίνει την ευκαιρία να προωθήσουμε δράσεις που θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν τους επικονιαστές, θα βελτιώσουν την βιοποικιλότητα  και την ποικιλομορφία τους και θα υποστηρίξουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της μελισσοκομίας.

Στη χώρα μας έχουν γίνει ελάχιστες προσπάθειες ενημέρωσης από μελισσοκόμους ή επισκέψεις των παιδιών σε μελισσοκομικά πάρκα ή γενικότερα επαφή των παιδιών με τον μελισσοκόμο, με την μέλισσα και τα προϊόντα αυτής. Ευτυχώς, κάτι δείχνει να αλλάζει.

Σκέψου την μέλισσα, σκέψου τι μας έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια και πόσο την χρειαζόμαστε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top