Τα στοιχεία που έφεραν μίνι lockdown σε Δράμα, Καστοριά, Ξάνθη–Αντιπεριφερειάρχες μιλούν στο GRTimes

Τα στοιχεία που έφεραν μίνι lockdown σε Δράμα, Καστοριά, Ξάνθη–Αντιπεριφερειάρχες μιλούν στο GRTimes

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Χαμηλά ποσοστά στους εμβολιασμούς, χαλάρωση των μέτρων προστασίας και άνοιγμα των σχολείων είναι σύμφωνα με τους αντιπεριφερειάρχες Δράμας, Καστοριάς και Ξάνθης οι κύριοι λόγοι για τους οποίους από αύριο στις 6 το πρωί οι εν λόγω Περιφερειακές Ενότητες μπαίνουν σε καθεστώς μίνι – lockdown.

«Είναι γνωστό ότι η Δράμα τις τελευταίες ημέρες καταγράφει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων με 40 μ.ο./ανά ημέρα. Είχαμε αντιληφθεί ότι αν δεν αλλάξουμε άμεσα τη στάση μας θα οδηγηθούμε στα βράχια, μέχρι που επιβεβαιώθηκα σήμερα το πρωί ότι θα μπούμε στο κόκκινο» σημειώνει στο GRTimes o αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Πρωταθλήτρια η Δράμα στις εκδηλώσεις των αντιεμβολιαστών

«Γνωρίζετε επίσης ότι η Δράμα είναι πρωταθλήτρια στις εκδηλώσεις των αντιεμβολιαστών. Και είναι περίεργο να αρνούνται κάποιοι τον κορωνοϊό μέχρι σήμερα, διότι η περιοχή μας από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, μετρά πάνω από 400 θανάτους» προσθέτει.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, εύχεται μάλιστα τα μέτρα να αποδώσουν διότι είναι «λυπηρό για τον επιχειρηματικό κόσμο αυτό που συμβαίνει. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που αυτή την εποχή πέφτουν οι θερμοκρασίες. Σήμερα το πρωί στη Δράμα είχαμε μόλις 6 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που σημαίνει ότι αρχίζουμε να μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους. Και δε μιλάω για το Νευροκόπι, μιλάω για την πόλη. Οφείλουμε λοιπόν, να εναρμονιστούμε με τα μέτρα γιατί δεν θα αντέξουμε άλλον μαύρο Νοέμβρη σαν αυτό που βιώσαμε πέρσι».

Αναφερόμενος τέλος στα ποσοστά εμβολιασμού, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως «είναι ιδιαίτερα χαμηλά, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος να επιστρέψουμε σε μια κανονική ζωή. Και σήμερα μόλις, παραβρέθηκα σε κηδεία ενός 60χρονου αρνητή, ο οποίος ενώ νόσησε και του χορήγησαν αντιβίωση, εκείνος δεν την πήρε!».

Ξάνθη: Ήπια τα μέτρα

Στον οικονομικό κατακερματισμό των επιχειρηματιών της περιοχής αναφέρθηκε ιδιαίτερα, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Νικός Ευφραιμίδης, μιλώντας στο GRTimes, για την θέσπιση μίνι – λοκντάουν στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

«Αν δούμε τα στοιχεία της πανδημίας και ειδικότερα της μετάλλαξης Δέλτα, θα διαπιστώσουμε ότι μεταδίδεται κυρίως σε μικρές ηλικίες. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε διασπορά σε φοιτητές και μαθητές που επέστρεψαν από διακοπές» ανέφερε αρχικά.

Και πρόσθεσε ότι «αυτά τα μέτρα του lockdown είναι ήπια. Χρειάζονται και άλλα επιπρόσθετα για να περιοριστούν τα κρούσματα», ενώ αναφερόμενος στο αποτύπωμα που θα αφήσει η λήψη μέτρων στον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά αυτόν της εστίασης, ο κ. Ευφραιμίδης σημείωσε πως «οι επαγγελματίες, όχι μόνο τις εστίασης είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο στην περιοχή μας από την πανδημία. Οικονομικά έχουν κατακερματιστεί. Ωστόσο, πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και να βγούμε από την δύσκολη κατάσταση το συντομότερο δυνατό».

Η Ξάνθη πάει καλά στους εμβολιασμούς, στα χωριά είναι το πρόβλημα

Αναφερόμενος στο πώς κυλά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ο κ. Ευφραιμίδης εντοπίζει το πρόβλημα κυρίως στην επαρχία.

«Μέσα στην πόλη της Ξάνθης, οι εμβολιασμοί κυλούν ομαλά. Έχουμε φτάσει σε ένα ποσοστό που κοντεύει το 70%. Το πρόβλημα όμως είναι στην υπόλοιπη Ενότητα, όπου τα πράγματα δεν κυλούν τόσο καλά και δεν ξέρω και πως μπορούμε να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό».

Το lockdown επιστρέφει στην Καστοριά

Στο μεταξύ, μια περιοχή που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την έναρξη της πανδημίας, είναι αυτή της Καστοριάς. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο lockdown που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα, αφορούσε τα δύο χωριά της Περιφερειακής Ενότητας, τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά.

Από σήμερα η περιοχή επιστρέφει σε καθεστώς lockdown έστω και αν πρόκειται για σαφώς ηπιότερης μορφής από αυτά που εφαρμόστηκαν στα δύο πρώτα κύματα.

Με τον 7ημερο μέσο όρο κρουσμάτων/100.000 κατοίκους να αγγίζει το 45,1% και να παρουσιάζει αυξητική τάση, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς δεν μπόρεσε να αποφύγει την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας.

Την ίδια ώρα τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς μόλις 26.744 πολίτες μέχρι χθες είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους σε μια περιοχή η οποία σύμφωνα με την καταγραφή του 2011 απαριθμεί περισσότερους από 50.000 κατοίκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ημαθία – Μίνι lockdown: Πτώση τζίρου, παγωμάρα και… φαγωμάρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top