“Πυριτιδαποθήκη” το Σέιχ Σου – Άμεση ανάγκη απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας (ΦΩΤΟ)

“Πυριτιδαποθήκη” το Σέιχ Σου – Άμεση ανάγκη απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο δάσος του Σέιχ Σου, στο οποίο έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες από κλαδιά και άλλα υπολείμματα υλοτομίας, μετά τις παρεμβάσεις των δασεργατών, στο πλαίσιο καταπολέμησης του φλοιοφάγου εντόμου. Τι αναφέρει στο GRTimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Δημήτρης Λαμπρινίδης και οι δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών.

Στοιβαγμένα ξερά κλαδιά από πεύκα, σε πολλά σημεία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης, δημιουργούν άκρως επικίνδυνες συνθήκες για πρόκληση πυρκαγιάς, καταγγέλλει στο GRTimes.gr o πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Λαμπρινίδης.

Τόσο ο ίδιος, όσο και πολλά μέλη του Συλλόγου που βρίσκονται καθημερινά στο Σέιχ Σου, διαπιστώνουν όπως λένε – πως και πέρυσι, ειδικά όμως φέτος – ότι υπάρχει μια εξαιρετικά ανησυχητική αύξηση ξερών υπολειμμάτων υλοτόμησης, με αποτέλεσμα σε ένα ενδεχόμενο πυρκαγιάς, αυτή θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος να επεκταθεί τάχιστα, ενώ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κατασβεστεί.

«Το θέμα ξεκίνησε με το φλοιοφάγο έντομο εδώ και περίπου 3 χρόνια. Με τις υλοτομίες που άρχισαν τότε, είχε γίνει μια συμφωνία του Δασαρχείου με τους δασεργάτες, να παίρνουν τους κορμούς και να αφήνουν τα κλαδιά. Το πρόβλημα είναι ότι και τους προσβεβλημένους κορμούς καθυστέρησαν να τους πάρουν, με αποτέλεσμα το φλοιοφάγο, να συνεχίζει να εξαπλώνεται και τα κλαδιά όμως να συνεχίζουν να μαζεύονται, πέρυσι κυρίως Δυτικά, φέτος όμως και Ανατολικά, σε όλο το δάσος», αναφέρει ο κ. Λαμπρινίδης.

Διευκρινίζει πως μόνο τα κλαδιά που ήταν κοντά σε δρόμους, πέρασαν μηχανήματα και τα θρυμμάτισαν και τα καθάρισαν, ενώ τα υπόλοιπα που κόπηκαν ή συνεχίζουν να υλοτομούνται, έχουν μείνει διάσπαρτα σε όλη την έκταση του δάσους, και «μέσα στα μονοπάτια και στις ρεματιές, οι ποσότητες είναι τεράστιες. Αυτές και δεν μαζεύτηκαν και πλέον έχουν γίνει στοίβες, έχουν ξεραθεί και αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη».

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, από τη μία, δεν έχει γίνει σωστά η δουλειά με το φλοιοφάγο έντομο, τον λόγο δηλαδή για τον οποίο ξεκίνησαν όλα, από την άλλη έχει δημιουργηθεί και ένας επιπλέον κίνδυνος για το δάσος, αυτός της πρόκλησης πυρκαγιάς, ο οποίος υπήρχε πέρυσι στο μισό, στη δυτική πλευρά μέχρι το Ασβεστοχώρι και φέτος έχει επεκταθεί σε όλο το δάσος.

«Η κατάσταση είναι τραγική, όχι απλά απαράδεκτη» επισημαίνει ο κ. Λαμπρινίδης, προσθέτοντας πως μέσω της Επιτροπής Προστασίας του Σέιχ Σου, με την οποία συνεργάζεται ο σύλλογος του, έχουν σταλεί μέσα σε δύο χρόνια, τρεις σχετικές αιτήσεις – καταγγελίες προς το Δασαρχείο, το οποίο δεν απάντησε ποτέ εγγράφως, παρά μόνο τηλεφωνικά “ότι αδυνατούν ή ότι δεν έχουν κονδύλια, κτλ”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο για μια απελπιστική κατάσταση καθώς τα κλαδιά αυτά είναι δύσκολο να μαζευτούν, ενώ κατά την εκτίμηση του το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο εάν αναλάβουν δράση οι δήμοι, που ούτως ή άλλως παίρνουν κονδύλια για την πυροπροστασία.

«Η μόνη λύση που βλέπουμε εμείς, είναι οι δήμοι να αναλάβουν άμεσα δράση μαζί με το Δασαρχείο, κάνοντας μια συνεργασία, γιατί έχει ξεκινήσει και η αντιπυρική περίοδος από την 1η Μαίου, να μπούνε μέσα και όλοι μαζί να τραβήξουν αυτά τα κλαδιά με δασεργάτες πάνω στους δρόμους, είτε για να τα μαζέψουν είτε για να τα θρυμματίσουν. Δεν υπάρχει άλλη λύση» εκτιμά.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, δεν έχει αρχίσει ο φετινός καθαρισμός των αντιπυρικών ζωνών, που κάθε χρόνο αργούν  και γίνονται Ιούλιο – Αύγουστο, ενώ όπως λέει, πέρυσι είχε γίνει τέλη Αυγούστου, όταν τελείωνε το καλοκαίρι…

«Οι δήμοι μοιράζονται 1 εκ. ευρώ για την προστασία και τον καθαρισμό του δάσους, με τα περισσότερα στον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό» καταλήγει ο κ. Λαμπρινίδης, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την μεγάλη του ανησυχία για την τύχη του Σέιχ Σου.

Τι λένε Ι. Καϊτεζίδης, Σίμος Δανιηλίδης

Τον προβληματισμό του για την κατάσταση στο δάσος του Σέιχ Σου, εξέφρασε ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Μιλώντας στο GRTimes.gr, επισήμανε ότι το Σέιχ Σου, είναι ευθύνη του Δασαρχείου, καθώς ο δήμος έχει αρμοδιότητα μόνο στα δημοτικά άλση, όπως στα Πλατανάκια και δεν μπορεί να παρέμβει πουθενά αλλού.

Απηύθυνε έκκληση ωστόσο, “να διατεθούν ικανά κονδύλια όσο πιο σύντομα γίνεται – γιατί φτάσαμε να διανύουμε και τον Μάιο – για να σωθεί το δάσος. Γιατί κινδυνεύει από δύο πλευρές. Μια από το φλοιοφάγο και μια από κίνδυνο πυρκαγιάς. Στο τέλος θα το χάσουμε και αυτό και θα κάνουμε μνημόσυνα πάλι” .

Ο κ. Καϊτεζίδης ανέφερε επίσης ότι έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση επανειλημμένα πως θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων για το δάσος. ” Τα κονδύλια πρέπει να δίνονται, ανάλογα με το ποσοστό του δάσους που έχουν οι δήμοι και όχι με πληθυσμιακά κριτήρια. Θα πρέπει η κατανομή των πιστώσεων να γίνεται με βάση τη δασική έκταση που έχει στην διοικητική του ευθύνη ο κάθε δήμος” δηλώνει χαρακτηρστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, πριν κάνει δηλώσεις στο GRTimes.gr, ζήτησε να κάνει ο ίδιος άλλη μια αυτοψία στο Σέιχ Σου, για να ελέγξει πως είναι η κατάσταση σήμερα στα σημεία του δάσους, που δεν φαίνονται από τον δρόμο.

Ανέφερε ότι το φαινόμενο με το φλοιοφάγο έντομο επεκτείνεται συνέχεια και ζήτησε για άλλη μια φορά να απομακρύνονται άμεσα οι κομμένοι κορμοί και να θρυμματίζονται τα υπολείμματα.

Όσον αφορά τα κονδύλια για την πυροπροστασία, είπε πως αυτά βγαίνουν κάθε χρόνο και δεν επαρκούν ούτε για τα στοιχειώδη που κάνει ο δήμος, όπως οι βάρδιες, τα περιπολικά, τα βυτιοφόρα κτλ που χρησιμοποιούνται στην πυροπροστασία.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top