Ρευστότητα, το Νο1 ζητούμενο των Εξαγωγέων – Τι προτείνει ο ΣΕΒΕ

Ρευστότητα, το Νο1 ζητούμενο των Εξαγωγέων – Τι προτείνει ο ΣΕΒΕ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Με τις τιμές των πρώτων υλών και των κάθε λογής υλικών να έχουν εκτιναχτεί στο …ακόμη παραπέρα, οι Έλληνες εξαγωγείς, που αναγκαστικά εισάγουν για να μπορέσουν στη συνέχεια να μεταποιήσουν και να εξάγουν, έχουν απόλυτο δίκαιο όταν ζητάνε περισσότερη ρευστότητα, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά των τραπεζών.

Άλλωστε, στην περίπτωση που η εξαγωγική επιχείρηση έχει υπογράψει συμβόλαιο με πελάτη του εξωτερικού, γιατί να μη μπορεί να πάρει προχρηματοδότηση από την Τράπεζα;  Γιατί οι Τράπεζες ζητούν πρόσθετες εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις από τους πελάτες τους όταν αυτές τους έχουν προσκομίσει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια του ΟΑΕΠ και ο Οργανισμός μάλιστα έχει δεσμευμένα στις Τράπεζες κεφάλαια για τις ασφαλίσεις;

Aυτά ήταν ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒΕ  κ. Παναγιώτη Χασάπη, σε εκδήλωση του Greek Exports Forum & Awards, στο πάνελ με θέμα «Εργαλεία υποβοήθησης των εξαγωγών. Προγράμματα χρηματοδότησης και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων».

Τα χρόνια της κρίσης, των μνημονίων, ακόμη και μέσα στην πανδημία, όλοι επευφημούσαν τους Έλληνες εξαγωγείς, oι εξαγωγείς αναγνωρίσθηκαν ως οι εθνικοί πρωταθλητές.  Μάλιστα το 2021, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις σκόραραν διεθνείς πωλήσεις που έφθασαν στα 40 δις. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε στο 22,5% του ΑΕΠ της χώρας μας.

Όμως οι παγκόσμιες κρίσεις, από υγειονομικές, έγιναν και γεωπολιτικές. Έτσι, οι ανατιμήσεις, από σοβαρές, έγιναν εκρηκτικές, έχοντας πλέον οριζόντια επηρεάσει κάθε στοιχείο που συντελεί στην παραγωγή προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Το να συνεχίζει μία ελληνική επιχείρηση να παράγει και να εξάγει, όταν συχνά μάλιστα είναι αναγκασμένη να πληρώσει τοις μετρητοίς για να προμηθευτεί πρώτες ύλες, εξαρτήματα τεχνολογίας κ.αλ, αποδεικνύεται σήμερα μία πολύ δύσκολη υπόθεση, που απαιτεί μεγάλη ρευστότητα  από την εξαγωγική εταιρεία.

Το πρώτο και απλούστερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να απαλλάξει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις από την εισφορά του ν.128, αφήνοντας  έτσι ένα περιθώριο να χρηματοδοτήσουν  πολύ απαραίτητες δράσεις προώθησης και προβολής των προϊόντων τους.

Αλλά αν θέλουμε να μιλήσουμε για πραγματικά σημαντική βοήθεια, που θα τονώσει τη ρευστότητα μίας επιχείρησης και θα τη διευκολύνει σημαντικά στη διάρκεια όλου του εμπορικού κύκλου μίας εξαγωγικής συμφωνίας, τότε, όπως είπε ο κ. Χασάπης, μιλάμε για την προχρηματοδότηση των εξαγωγών από πλευράς τραπεζών και εταιρειών factoring.

H oλοκλήρωση  μίας συμφωνίας, ενός συμβολαίου, απαιτεί μήνες γι’ αυτό και η χρηματοδότηση στη βάση γεγενημένων απαιτήσεων, δηλαδή από τη στιγμή που θα κοπούν τα τιμολόγια, δε βοηθάει στον επιθυμητό αλλά και δυνατό βαθμό. Οι εξαγωγείς ζητούν να προχρηματοδοτούνται από τη στιγμή που λαμβάνουν μία παραγγελία.

Η προχρηματοδότηση, έστω σε ένα μέρος της αξίας του εξαγωγικού συμβολαίου, θα αποτελούσε μεγάλη βοήθεια για την επιχείρηση ώστε να διατηρήσει μεγαλύτερη ρευστότητα και ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών της.

Επίσης, όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, οι Τράπεζες, ειδικά όταν πρόκειται για δάνεια που θωρακίζονται από ασφαλιστήρια συμβόλαια του ‘κρατικού’ ΟΑΕΠ, θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τους περίφημους «τραπεζικούς όρους».

Ο ΟΑΕΠ, όταν ασφαλίζει μία εξαγωγική πίστωση, έχει ήδη καλύψει τις τράπεζες με τα ποσά των ασφαλίσεων. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος, να ζητούν οι τράπεζες επιπλέον εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις από τους επιχειρηματίες που θέλουν να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές τους.

«Αναφέρομαι ειδικά στον ΟΑΕΠ και στο πρόγραμμα ‘Εξωστρέφεια’, το οποίο πρέπει να βελτιωθεί σε ορισμένα σημεία του. Βεβαίως στη χώρα μας δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων και μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (π.χ. Αtratius, Euler Hermes, Coface), αλλά είναι ευκολότερο να υλοποιηθούν οι διαφοροποιήσεις που εισηγείται ο ΣΕΒΕ, από τον  ΟΑΕΠ, γιατί αυτός, αν και α.ε., ελέγχεται από το κράτος».

Η πρόταση του ΣΕΒΕ όμως, έχει πάει ένα μεγάλο βήμα παρακάτω, καθώς έχει επανειλημμένως υποστηριχθεί ότι ο ΟΑΕΠ δεν θα πρέπει να ασφαλίζει μόνο, αλλά και να εγγυάται, κάτι που θα διευκολύνει πάρα πολύ τη χρηματοδότηση των εξαγωγών από το τραπεζικό σύστημα.

Με την έκρηξη των τιμών, το πλέον κρίσιμο ζήτημα για τις επιχειρήσεις και, εν προκειμένω, για τις εξαγωγικές, είναι η διατήρηση ρευστότητας σε επίπεδα που θα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπνέουν και να λειτουργούν κατά το δυνατόν ομαλά. Εάν δοθεί έμφαση στις προχρηματοδοτήσεις, τότε ένα σημαντικό τμήμα αυτών των προβλημάτων που συνδέονται με τα επίπεδα ρευστότητας της κάθε επιχείρησης, θα αντιμετωπιστεί σαφώς αποτελεσματικότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top