Σέιχ Σου: «Καμπανάκι» για φωτιά και από τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών

Σέιχ Σου: «Καμπανάκι» για φωτιά και από τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Με «μπαρούτι» και «εμπρηστική ύλη» παρομοίασε τις ποσότητες ξερών, κομμένων κλαδιών και υπολειμμάτων υλοτομίας στο Σέιχ Σου, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε. Τι ανέφερε για το θέμα, σε επιστολή του προς συναρμόδιους φορείς, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης.

Αυτοψία στα όρια ευθύνης του, στο δάσος του Σέιχ Σου, πραγματοποίησε την Τρίτη 18 Μαΐου ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά την επικοινωνία που είχε μαζί του το GRTimes.gr, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ για τις μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων υλοτομίας, από τις επεμβάσεις δασεργατών για την καταπολέμηση του φλοιοφάγου εντόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, διαπίστωσε σε πολλές περιοχές, ενδιάμεσα στις αντιπυρικές ζώνες και αλλού, πως υπάρχουν όντως πολλά κλαδιά εγκαταλειμμένα, αλλά και κορμοί, υλικό το οποίο χαρακτήρισε ως άκρως επικίνδυνο. Δυστυχώς ανάλογη κατάσταση είχε διαπιστώσει και κατά την αυτοψία που έκανε πέρυσι για τον ίδιο λόγο και είχε καταγράψει με ρεπορτάζ του το GRTimes.

Από την αυτοψία του δημάρχου Νεάπολης Συκεών στο Σέιχ Σου τον Ιούλιο του 2020

«Μπαρούτι είναι. Έχουμε πει επανειλημμένα ότι είναι εμπρηστική ύλη… είναι μπαρούτι που υπάρχει σε πολλά σημεία του περιαστικού δάσους» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, επισημαίνοντας ότι εκτός από το πρόβλημα με τα ξερά κλαδιά, συνεχίζεται να επεκτείνεται η καταστροφή με το φλοιοφάγο έντομο.

Έκρουσε επίσης τον «κώδωνα του κινδύνου» καθώς τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό, το ενδεχόμενο πυρκαγιάς είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί στο δάσος πηγαίνουν πλέον εκτός από οικογένειες, διάφορα άλλα «στοιχεία» που μπορεί να είναι επιπόλαια, ανεύθυνα ή και εγκληματικά, ενώ επιτήδειοι συνεχίζουν να πετούν μπάζα και κάθε λογής απορρίμματα, όπως σπασμένα μπουκάλια που λειτουργούν ως κάτοπτρα και μπορούν να προκαλέσουν φωτιά με τις ακτίνες του ήλιου.

Ο κ. Δανιηλίδης ζήτησε επιτακτικά την αύξηση περιπολιών στο δάσος και με κανονικά περιπολικά και με συμβατικά αυτοκίνητα της ασφάλειας αλλά και με πεζές περιπολίες, καθ` όλη τη διάρκεια του 24ωρου και όχι μόνο στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στα μονοπάτια και τις αντιπυρικές ζώνες.

Απηύθυνε επίσης έκκληση προς όλους τους δημότες και τους πολίτες, όποιος δει κάποιον οδηγό ή άλλον να φέρεται ανεύθυνα, να πετάει τσιγάρο, ή απορρίμματα, παίρνει τα στοιχεία του αυτοκινήτου και να ενημερώνει άμεσα το 100 (ή στο 199 σε περίπτωση φωτιάς) ή ακόμη και τον δήμο για να προχωρήσει αυτός στη σχετική καταγγελία.

«Ψίχουλα τα χρήματα για την αντιπυρική προστασία»

Σε ερώτηση για το αν επαρκούν οι πόροι που λαμβάνει ο δήμος για την αντιπυρική προστασία, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών δήλωσε ότι τόσο για την αντιπυρική περίοδο του 2020, όσο και φέτος, ο δήμος έλαβε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του υπουργείου Εσωτερικών, μόλις 57.800 ευρώ κατ` έτος, χρήματα που είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες και που φυσικά δεν αφορούν στην αντιμετώπιση του φλοιοφάγου.

«Εμείς ξοδεύουμε πάνω από 250.000 ίσως και 300.000 ευρώ βάζοντας τα δύο μεγάλα πυροσβεστικά, τα άλλα δύο μικρότερα και το βυτίο, από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε 24ωρη επιφυλακή και με τους εθελοντές και με το προσωπικό» αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης, κάνοντας γνωστό ότι τα κλιμάκια του δήμου, καθώς είναι «πολύ μάχιμα», επιλέγονται πολλές φορές από την πυροσβεστική για να συνδράμουν στην κατάσβεση πυρκαγιών ακόμη και σε άλλες περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, στην Καβάλα ή αλλού.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εσωτερικών τις δύο τελευταίες χρονιές διέθεσε συνολικά από 16.910.000 ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, στους 326 δήμους της χώρας, για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και χαρακτηριστικά τα ποσά που πήραν οι τρεις δήμοι που συνορεύουν με το Σέιχ Σου είναι για κάθε χρόνο τα εξής:

Δήμος Θεσσαλονίκης 70.600,00 ,

Δήμος Νεάπολης Συκεών 57.800,00

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη 39.800,00

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης: Οι αρχές γνωρίζουν

Σχετικά με το πρόβλημα με τα ξερά κλαδιά και τον κίνδυνο που αυτά αποτελούν για το Σέιχ Σου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Λαμπρινίδης, επισήμανε στο GRTimes πως έχουν ενημερωθεί από το σωματείο όλοι οι συναρμόδιοι φορείς ήδη από πέρυσι.

Με επιστολή που είχε στείλει ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας, στις 15/5/2020, στο υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κοινοποίηση το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και τους δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών και Πυλαίας Πανοράματος, προειδοποιούσε για την καύσιμη ύλη, ζητώντας την άμεση απόσυρση της.

«Παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία το τελευταίο διάστημα μια πρωτοφανή αποψίλωση στην δυτική πλευρά του δάσους, χωρίς να υπάρχει  μείωση της εξάπλωσης του φλοιοφάγου εντόμου και μεγάλες ποσότητες κομμένων κλαδιών να παραμένουν στην περιοχή, που αποτελούν την καλύτερη καύσιμη ύλη σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.. Ζητάμε την άμεση απόσυρση των υπολειμμάτων υλοτομίας, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα και παραμένουν στην περιοχή και την ανάθεση μελετών για την σωτηρία του δάσους του Σέϊχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο» ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του το σωματείο.

Την ίδια στιγμή προκειμένου να προστατευθεί το δάσος ζήτησε να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση της φύλαξης του συνόλου της δασικής έκτασης και απαγόρευση εισόδου όλων των Ι.Χ. μηχανοκίνητων οχημάτων (εκτός των οχημάτων ΑΜΕΑ και ειδικού σκοπού εφοδιασμένων με ειδική άδεια), καθώς μ’ αυτά μεταφέρονται ανεξέλεγκτα μπάζα, ψησταριές και διάφορα αντικείμενα που απορρίπτονται στο δάσος. «Γι’ αυτούς τους λόγους θα πρέπει να υπάρχουν καθημερινές περιπολίες δασοφυλάκων όλο τον χρόνο, ώστε να αποτρέπονται οι επίδοξοι εμπρηστές, η ανεξέλεγκτη κίνηση οχημάτων και οι ασυνείδητοι πολίτες που ρυπαίνουν και καταστρέφουν τις υπάρχουσες κατασκευές» τόνιζε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Δρομέων Υγείας, ειδικά από το Δασαρχείο που είναι και το πλέον υπεύθυνο για τη διαχείριση του Σέιχ Σου, δεν έχει πάρει καμία έγγραφη απάντηση, ούτε στη συγκεκριμένη, ούτε σε άλλες δύο επιστολές που εστάλησαν μέσα σε περίπου δύο χρόνια και που αφορούσαν προβλήματα του δάσους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top