Στ. Μπουτάρης για τρύγο του 2023: Δύσκολη χρονιά με μειωμένη παραγωγή

Στ. Μπουτάρης για τρύγο του 2023: Δύσκολη χρονιά με μειωμένη παραγωγή

Αν το 2022 ήταν η «χρονιά της υπομονής» για τους οινοποιούς και τον ελληνικό τρύγο, φέτος υπάρχουν αρκετές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στα σκαμπανεβάσματα των καιρικών συνθηκών. «Φέτος, θα έχουμε πολύ μειωμένη παραγωγή» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Στέλλιος Μπουτάρης.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Οι αποφάσεις, η εγρήγορση, οι αντοχές, η υπομονή είναι λέξεις «κλειδιά» για τον κλάδο των οινοποιών ο οποίος συνεχίζει, παρά την παρατεταμένη κρίση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, να επιδεικνύει ανθεκτικότητα. Βρισκόμαστε σχεδόν στα τελειώματα του φετινού τρύγου, ενώ για το Ξινόμαυρο θα χρειαστούν περίπου άλλες δυο εβδομάδες. Σε περιοχές, πάντως, όπως η Επανομή ή η Δράμα, οι αμπελουργοί έχουν ήδη τρυγίσει.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας προκλήσεις που, είτε είναι πολύ πιο κοντά από όσο πιστεύαμε είτε αρχίζουν να γίνονται ασφυκτικές, απαιτώντας λύση… χτες» είχε αναφέρει στο ετήσιο σημείωμά του για τον τρύγο του 2022 ο Στέλλιος Μπουτάρης οινοποιός, πρόεδρος της «ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ» και πρόεδρος της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Μιας Ένωσης η οποία δημιουργήθηκε το 1993 από το κοινό όραμα πρωτοπόρων οινοποιών από τη Βόρεια Ελλάδα για την προώθηση της σύγχρονης εικόνας του επώνυμου Ελληνικού ποιοτικού κρασιού, βασιζόμενη σε γηγενείς αλλά και διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες.

Δύσκολη χρονιά…

Ερχόμαστε στο σήμερα και επικοινωνώντας με τον κ. Μπουτάρη, ενημερωνόμαστε για την πορεία του φετινού τρύγου. «Είναι μια χρονιά που εξελίσσεται πολύ δύσκολα. Είχαμε έναν σχετικά ζεστό και άνυδρο χειμώνα, δεν είχαμε χιόνια που εμείς τα θέλουμε» εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Το καλοκαίρι είχε διακυμάνσεις: «Είχαμε έναν πολύ βροχερό Ιούνιο, ο οποίος δημιούργησε συνθήκες ασθενειών, κυρίως περονόσπορο» αναφέρει ο κ. Μπουτάρης εξηγώντας ότι υπήρχε ανάγκη για ραντίσματα.

Ο Ιούλιος συνεχίστηκε με καύσωνες, «που δεν το θέλαμε» σχολιάζει ο ίδιος, τον δε Σεπτέμβριο σημειώθηκαν οι καταστροφικές βροχές σε πολλές περιοχές, που ναι μεν έκαναν τεράστιες ζημιές, ωστόσο στη Βόρεια Ελλάδα τη χρειάζονταν τη βροχή.

Στην πορεία του ο Σεπτέμβριος κύλησε ήρεμα, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και χαμηλές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό βοήθησε στην περαιτέρω ωρίμανση των σταφυλιών.

Αισιοδοξία για το Ξινόμαυρο

Καλά φαίνεται ότι είναι τα νέα σ’ ότι αφορά το χαρισματικό Ξινόμαυρο, ερυθρή ποικιλία που παράγεται σε Ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) με κυριότερες τη Ζώνη ΠΟΠ Νάουσα, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα και ΠΟΠ Ραψάνη.

«Για το Ξινόμαυρο υπάρχει αισιοδοξία, μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός για λευκές ποικιλίες» δηλώνει ο κ. Μπουτάρης και αναφέρεται σε κάποιες όπως το Sauvignon, ο Ροδίτης κλπ.

Ο τρύγος για το Ξινόμαυρο έχει ακόμη μέρες μπροστά του, θα πάει τουλάχιστον μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. «Πήγε πίσω η χρονιά» σχολιάζει ο πρόεδρος της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» επισημαίνοντας ότι η ποιότητα στο Ξινόμαυρο θα είναι πολύ καλή.

Μειωμένη παραγωγή

Αναφορικά με τις καιρικές διακυμάνσεις και τα προβλήματα που δημιούργησαν στους αμπελώνες, εστιάζονται κυρίως στη Νότια Ελλάδα και λιγότερο στη Βόρεια, ωστόσο πολλοί αμπελώνες σε όλη τη χώρα, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μπουτάρης, θα έχουν σε μεγάλο βαθμό μειωμένη παραγωγή.

Πεσμένες οι πωλήσεις του επώνυμου ελληνικού κρασιού

Εν καιρώ πανδημίας και περιορισμών με τα lockdowns, το επώνυμο ελληνικό κρασί «μπήκε» στο σπίτι. Σε αυτό συντέλεσαν και οι προσφορές που έβρισκε ο καταναλωτής στο ράφι, η ευκολία των e-shops κλπ.

Σχετικά με τη φετινή πορεία των πωλήσεων, «είχαμε χτίσει μεγαλύτερες προσδοκίες, οι οποίες, όμως, δεν επαληθεύτηκαν» επισήμανε ο κ. Μπουτάρης προσθέτοντας ότι σε γενικές γραμμές το καλοκαίρι κινήθηκε ικανοποιητικά, υπάρχει, όμως, προβληματισμός για τον χειμώνα.

Η ακρίβεια έχει φέρει και μείωση στις πωλήσεις των επώνυμων ελληνικών κρασιών και δη στην κατανάλωση στους χώρους εστίασης.

Το νέο «σπίτι» της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος»

Στο νέο τους γραφείο, αλλά και «σπίτι» όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά η μάρκετινγκ μάνατζερ και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Αλεξάνδρα Ανθίδου, υποδέχονται πλέον το οινόφιλο κοινό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Το Wine Hub όπως ονομάζεται βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη συμβολή των οδών Ολυμπίου Διαμαντή 2 & Πολυτεχνείου 17Β. Εκεί ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) η κα. Ανθίδου υποδέχθηκε φίλους, συνεργάτες, οινοποιούς και εκπροσώπους ΜΜΕ δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τον νέο χώρο, να ανταλλάξουν απόψεις περί οίνου και βεβαίως να γευτούν νέες σοδειές.

Στον νέο καλαίσθητο χώρο θα πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες, συναντήσεις επαγγελματιών και οινοποιών, ενώ θα δίνονται και πληροφορίες για τους 8 Δρόμους του Κρασιού που διασχίζουν τη Βόρεια Ελλάδα και συμμετέχουν 35 οινοποιεία – μέλη της «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδας».

Οι 8 ΔρόμοΙ του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας είναι: Των Θεών του Ολύμπου στην Κοιλάδα των Τεμπών με τη Ζώνη ΠΟΠ Ραψάνη, των Λιμνών στη Δυτική Μακεδονία με τη Ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο, της Πέλλας – Γουμένισσας με τη Ζώνη ΠΟΠ Γουμένισσα, της Χαλκιδικής, της Νάουσας με τη Ζώνη ΠΟΠ Νάουσας, της Θεσσαλονίκης, του Διονύσου στο Παγγαίο Όρος σε Καβάλα και Δράμα και της Ηπείρου περιλαμβάνοντας τις αμπελοοινικές περιοχές του Μετσόβου και της Ζίτσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

POLIECO HELLAS: Νέες επενδύσεις και είσοδος σε νέες κατηγορίες προϊόντων πολυαιθυλενίου

Θεσσαλονίκη: Το ‘Ελληνικό Πρωινό’ κερνάει τους επιβάτες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» (ΦΩΤΟ – VIDEO)

Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Έρχεται απευθείας πτήση με Κάιρο – Αύξηση στην επιβατική κίνηση (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top