Στα μπλε ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης (ΦΩΤΟ)

Στα μπλε ο Λευκός Πύργος για την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης (ΦΩΤΟ)

Σε μπλε χρώμα φωταγωγήθηκε το χαρακτηριστικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος, για την σημερινή (16/5) Παγκόσμια Ημέρα Πασχόντων με τη νόσο Κοιλιοκάκη.

Σήμερα Δευτέρα 16 Μαΐου (Παγκόσμια Ημέρα Πασχόντων με Κοιλιοκάκη) παρουσιάστηκε η τρίτη έκδοση του δίγλωσσου χάρτη Gluten Free, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε από κοινού το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο σύλλογος «Δράση για την Κοιλιοκάκη», ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τους πάσχοντες από Κοιλιοκάκη, που διαμένουν στην πόλη αλλά και για τους τουρίστες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Λευκός Πύργος φωταγωγήθηκε απόψε σε μπλε χρώμα, προς τιμήν των πασχόντων με Κοιλιοκάκη.

Λίγα λόγια για τη νόσο Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη (celiac disease) είναι μια συχνή νόσος που αφορά το 0.3-1% του Δυτικού πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο [τοίχωμα] στο λεπτό έντερο, ο οποίος βελτιώνεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη και υποτροπιάζει με την επανεισαγωγή της γλουτένης στη διατροφή. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, η συχνότητα είναι 1 στα 100 – 200 άτομα.

Η αντιμετώπισή της γίνεται με την εφ’ όρου ζωής αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, δηλαδή με τροφές που δεν περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Η κοιλιοκάκη επηρεάζει διαφορετικά το κάθε άτομο. Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα της κοιλιοκάκης και αρκετά είναι επίσης τα άτομα που δεν παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα (περίπου το 50%-60% των νοσούντων).

Σε τέτοιες περιπτώσεις το μη-κατεστραμμένο μέρος του λεπτού εντέρου είναι σε θέση να απορροφά επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών ώστε να προλαμβάνονται τα συμπτώματα. Παρόλα αυτά και τα άτομα χωρίς καθόλου συμπτώματα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την κοιλιοκάκη.

Τα συμπτώματα είναι πιθανόν να εμφανιστούν ή και να μην εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα. Για παράδειγμα ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει διάρροια και κοιλιακούς πόνους σε αντίθεση με κάποιο άλλο που μπορεί να εμφανίσει στειρότητα ή αναιμία. Κάποια άτομα εμφανίζουν κοιλιοκάκη από την παιδική τους ηλικία ενώ άλλα ως ενήλικες.

Η συνηθέστερη ένδειξη κοιλιοκάκης στα ενήλικα άτομα είναι η σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο. Τα παιδιά παρουσιάζουν συνήθως τα πιο «κλασικά» σημάδια της κοιλιοκάκης, όπως προβλήματα ανάπτυξης και γαστρεντερικά συμπτώματα, ενώ οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία δεν είναι εξ’ ολοκλήρου γαστροεντερικής φύσης.

Κάποια από τα συμπτώματα είναι, φούσκωμα και πόνος στην κοιλιά, χρόνια διάρροια/δυσκοιλιότητα, εμετοί/απώλεια βάρους, σιδηροπενική αναιμία που δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία με σίδηρο, κούραση, χαμηλό ανάστημα, πόνοι στις αρθρώσεις, μούδιασμα στα πόδια, δερματικά εξανθήματα, απώλεια του σμάλτου και της λευκότητας των δοντιών, ανεξήγητη στειρότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές, οστεοπενία/οστεοπόρωση, περιφερική νευροπάθεια, άγχος ή κατάθλιψη κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: «Οδηγός επιβίωσης» για τους πάσχοντες με νόσο Κοιλιοκάκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τον χάρτη της πόλης Gluten Free

Βενζίνη: Φόβοι για «εκτόξευση» της τιμής του λίτρου στα 3€-Ασμάτογλου: «Νέα άνοδος τις επόμενες ημέρες»

Θεσσαλονίκη: Να ακυρωθούν οι εξετάσεις PISA ζητούν εκπαιδευτικοί – Τί απαντούν στην αγωγή Κεραμέως (VIDEO)

ΥΠΑ-Απρίλιος 2022: Αύξηση +1.179% στις αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού!

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top