Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ο Φ. Ολλάντ–«Ιστορικοί οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης ο Φ. Ολλάντ–«Ιστορικοί οι δεσμοί φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ, προκειμένου να ξεναγηθεί στην έκθεση «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023. Το Λυσέ, μια διαδρομή».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου 

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολλάντ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο δεύτερο «Economist Τhessaloniki Metropolitan Summit», μετέβη το πρωί της Παρασκευής (9/9) στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεναγηθεί στην έκθεση με τίτλο «Από τον Σαρλ Ντε Γκολ στο σήμερα. 1963-2023. Το Λυσέ, μια διαδρομή» και στη συνέχει να επισκεφτεί το Γαλλικό Σχολείο.

Πρόκειται για μια έκθεση στην οποία έχουν επιλεχθεί 60 λέξεις στα ελληνικά και στα γαλλικά, οι οποίες αποδίδουν τις κοινές αξίες και τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει το Λυσέ (σ.σ. Γαλλικό λύκειο) στην ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο πολιτισμών εδώ και δεκαετίες.

Αναλυτικά η έκθεση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο της ιστορικής επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ στο Λυσέ στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαϊου 1963 και παρουσιάζει μια αναδρομή στην εμβληματική διαδρομή του ιδρύματος.

Η έκθεση βασίζεται σε αρχεία, φωτογραφίες και εκθέματα από τη συλλογή του γαλλικού ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και χωρίζεται σε τρία μέρη:

-Την ιστορική επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ στο γαλλικό λύκειο (Λυσέ)

-Το κτίριο στην πάροδο του χρόνου

-Ένα τυχαίο ξεφύλλισμα των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Λυσέ τα τελευταία 60 χρόνια.

Τον τέως Γάλλο πρόεδρο υποδέχθηκαν η πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Σαντρίν Μουσέ, ο πρόεδρος της γαλλικής λαϊκής αποστολής Φρανσουά Περέ, η εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, η αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης και μέλη του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης του στην έκθεση ο Φρανσουά Ολλάντ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία, που κρατάνε μέχρι και σήμερα, ενώ κατά την αποχώρησή του υπέγραψε στο βιβλίο του γαλλικού ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Ο Φρανσουά Ολάντ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο γαλλικό σχολείο, όπου έδωσε συνέντευξη σε μικρούς μαθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο δεύτερος Γάλλο πρόεδρο που επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη.

Ποιος είναι ο Φρανσουά Ολλάντ

Ο Φρανσουά Ζεράρ Ζωρζ Νικολά Ολλάντ είναι Γάλλος πολιτικός και στις 6 Μαΐου 2012 εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας, διαδεχόμενος τον Νικολά Σαρκοζί.

Δεν επιδίωξε την επανεκλογή του και αποχώρησε από το αξίωμα στις 14 Μαΐου 2017, παραδίδοντας στον Εμμανουέλ Μακρόν.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας από το 1997 μέχρι και το 2008, στη διάρκεια της τρίτης «συγκατοίκησης» και στη συνέχεια στην αντιπολίτευση. Υπήρξε δήμαρχος της Τυλ από το 2001 μέχρι και το 2008, είναι βουλευτής της πρώτης εκλογικής περιφέρειας της Κορέζ και προεδρεύει του Γενικού Συμβουλίου της Κορέζ από το 2008.

Λίγα λόγια για το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Ιδρύθηκε το 1906 και ενσωματώθηκε στη Γαλλική κοσμική αποστολή την ίδια χρονιά. Παρέχει τάξεις ματερνέλ (προσχολικές) και φτάνει μέχρι τις τάξεις τερμινάλ, το αντίστοιχο της Γ΄ Λυκείου για τη Γαλλία. Στο σχολείο διδάσκονται τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ελληνικά από την προσχολική ηλικία. Το 2017, το σχολείο είχε περίπου 125 μαθητές ηλικίας 2-18 ετών.

Το σχολείο ιδρύθηκε μετά από έρευνα του Μωρίς Κυν, σχετικά με την ίδρυση ενός γαλλικού εκπαιδευτικού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη.  Το σχολείο ιδρύθηκε το 1906. Εκείνη την εποχή υπαγόταν στο βιλαέτι Θεσσαλονίκης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο αριθμός των μαθητών επηρεάστηκε από τους βαλκανικούς πολέμου, τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένα ελληνικό νόμο του 1930 που απαγόρευε στα παιδιά κάτω των 12 ετών να παρακολουθούν μαθήματα σε διεθνή σχολεία. Η πυρκαγιά του 1917 επηρέασε το κτίριο του σχολείου. Ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά την δεκαετία του 1930 αλλά μετά το 1939 το σχολείο διαλύθηκε λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1944, οι αναχωρούντες για τη Γερμανία στρατιώτες ανατίναξαν το κτίριο του σχολείου. Το 1946 ολοκληρώθηκε η μερική ανακατασκευή του με χορηγία από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το σχολείο είχε 500 μαθητές στην δεκαετία του 1950. Οι ελληνικές αρχές αναγνώρισαν το τμήμα δημοτικού του Γαλλικού σχολείου στην δεκαετία του 1960 και το 1961 το σχολείο επεκτάθηκε. Επίσης εγκαινιάστηκαν παραρτήματα στις Σέρρες και το Σιδηρόκαστρο. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε το κύριο κτίριο το 1969, η οποία συνέβη από λάθος. Από το 1970 έως το 1971 το σχολείο ανακατασκευάστηκε. Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τα τμήματα γυμνασίου και λυκείου τον Αύγουστο του 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top