Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης: Το Σέιχ Σου εκπέμπει σήμα κινδύνου

Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης: Το Σέιχ Σου εκπέμπει σήμα κινδύνου

Να κηρυχθεί το Σέιχ Σου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ζητά από τους συναρμόδιους φορείς ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για κίνδυνο πυρκαγιάς, πιο απειλητικό από κάθε άλλη φορά.

Ανοχύρωτος απέναντι στον κίνδυνο μιας δασικής πυρκαγιάς είναι ο μοναδικός πράσινος πνεύμονας οξυγόνου και ζωής της Θεσσαλονίκης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαϊου, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προληπτικού καθαρισμού του Σέιχ Σου, η συντήρηση της βατότητας των δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών και η αποψίλωση των οικοπέδων που βρίσκονται μέσα στο δάσος ή γειτνιάζουν με αυτό.

Ο Σύλλογος αναφέρει πως λόγω του ότι συνεχίζονται για τέταρτη χρονιά από το Δασαρχείο οι εξυγιαντικές υλοτομίες για την προσβολή από το φλοιοφάγο έντομο Tomicus Piniperda, ένα μεγάλο μέρος του δάσους έχει χαθεί από την υλοτόμηση των προσβεβλημένων δένδρων, ενώ παράλληλα μεγάλες ποσότητες κομμένων κορμών και κλαδιών παραμένουν δίπλα στους δασικούς δρόμους, μέσα σε ρεματιές και μονοπάτια.

«Το Σέϊχ Σου, αυτή την εποχή με τις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί! Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να δηλώνουν αναρμοδιότητα ή να μην απαντούν στις καταγγελίες μας» τονίζει  ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας, καλώντας τους φορείς που εμπλέκονται στις δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών,  να ενεργήσουν άμεσα, ώστε να απομακρυνθούν οι κομμένοι κορμοί των δένδρων και να θρυμματισθούν οι ποσότητες των κομμένων κλαδιών, που έχουν απομείνει και αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Ο Σύλλογος τέλος, εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία του για την κατάσταση, απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

α) να κηρύξουν το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να λάβουν άμεσα προληπτικά μέτρα αντιπυρικής προστασίας

β) να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν άμεσα ένα πρόγραμμα για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των υπολειμμάτων από τις υλοτομίες, ώστε να αποφευχθεί μια νέα οικολογική καταστροφή, όπως εκείνη που συνέβη το 1997 στο δάσος μας.

Το Δ.Σ. του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης

Διαβάστε επίσης: Ερώτηση στη Βουλή το ρεπορτάζ του GRTimes για το Σέιχ Σου

Σέιχ Σου: «Καμπανάκι» για φωτιά και από τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών

“Πυριτιδαποθήκη” το Σέιχ Σου – Άμεση ανάγκη απομάκρυνσης υπολειμμάτων υλοτομίας (ΦΩΤΟ)

Δ. Νεάπολης – Συκεών: Να μην θρηνήσουμε άλλο ένα «Μάτι»

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top