Η Μακεδονική κουζίνα τα προϊόντα, οι γεύσεις, η κουλτούρα της Ελλάδας ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο. Το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε τον περασμένο Νοέμβριο η Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας στο παγκόσμιο κύπελλο στο Λουξεμβούργο την καθιστά ανάμεσα στις 15 καλύτερες ομάδες μαγειρικής του κόσμου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Το μενού που μαγείρεψε με απόλυτο επαγγελματισμό η ομάδα της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας (Culinary Professionals Greece) κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroy et Boch, στο Λουξεμβούργο, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Ετήσιου Συμποσίου της Ένωσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης.

«Τολμήσατε και ταξιδέψατε σε όλον τον κόσμο παρουσιάζοντας τα μακεδονικά προϊόντα, τις συνταγές αλλά και τον τόπο μας, τη Μακεδονία» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένος για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων συνεργασίας μεταξύ ΠΚΜ και της τότε Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, νυν Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, μια από τις σημαντικότερες προσπάθειες είναι η ανάδειξη της Μακεδονικής κουζίνας, «μια προσπάθεια που αποδίδει διαρκώς καρπούς, νέους καρπούς, τόσο για τον τόπο μας, για την παραγωγή μας όσο και για την εξαγωγική μας δραστηριότητα και για την προβολή του τόπου μας».

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως ως ΠΚΜ «έχουμε συνειδητά επιλέξει να φέρουμε κοντά τον τουρισμό με την αγροδιατροφή, γιατί πιστεύουμε ότι το μείγμα αυτών των δυο βασικών πυλώνων της οικονομίας μας είναι ανίκητο, κάτι που αποδεικνύεται και στην πράξη από το μετάλλιο που κατέκτησε η Ένωση». Επίσης, υπογράμμισε πως στόχος είναι με συγκεκριμένο πλάνο να μπουν στο ελληνικό αλλά και στο παγκόσμιο ενδιαφέρον η Μακεδονική κουζίνα, τα μακεδονικά προϊόντα και οι μακεδονικές συνταγές.

«Αυτή τη σχέση είμαστε αποφασισμένοι να την καλλιεργήσουμε και να την αναβαθμίσουμε τα επόμενα χρόνια και θα κατακτήσουμε μαζί όλες τις κορυφές» πρόσθεσε ο κ. Τζιτζικώστας στον οποίο απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα για την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΠΚΜ και CPG εδώ και μια δεκαετία.

Το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών της μαγειρικής

Την ικανοποίησή του για την επιτυχία της ομάδας που συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο μαγειρικής στο Λουξεμβούργο εξέφρασε ο πρόεδρος της CPG Δημήτρης Κυριακόπουλος επισημαίνοντας πως η ομάδα με την επιμονή και το μεράκι της κατάφερε να φέρει ακόμη μια διάκριση για τη χώρα μας.

«Τα προϊόντα ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο, έφεραν γεύσεις και αρώματα Ελλάδας στον διαγωνισμό, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γευτούν τη μοναδικότητα του τόπου μας» ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος επισημαίνοντας ότι αναδείχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η Μακεδονική κουζίνα, τα εκλεκτά προϊόντα της καθώς και το υψηλό επίπεδο των επαγγελματιών μαγειρικής που συμμετείχαν.

Ανάμεσα στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου

Την περηφάνια του για την επιτυχία της ομάδας που συμμετείχε στο παγκόσμιο κύπελλο στο Λουξεμβούργο τον Νοέμβριο του 2022 μετέφερε με ενθουσιασμό στην κατάμεστη αίθουσα ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Χρήστος Γκότσης.

«Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί ανήκουμε στις 15 καλύτερες ομάδες του κόσμου που συμμετείχαν στο παγκόσμιο κύπελλο. Είμαστε πολύ περήφανοι που ταξιδεύουμε τα προϊόντα, τις γεύσεις, την κουλτούρα, την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο» ανέφερε στην ομιλία του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας Χρήστος Γκότσης επισημαίνοντας πως στόχος της Ένωσης ήταν να βρεθεί το κοινό νοητά στην Ελλάδα «και αυτό το πετύχαμε, γιατί όλοι λέγανε ότι “είμαστε στο καλοκαίρι της Ελλάδας”».

Το μενού της χάλκινου μεταλλίου

Και πώς να μην βρέθηκε νοητά στην Ελλάδα το κοινό που δοκίμασε το ελληνικό μενού στο παγκόσμιο κύπελλο. Τα λαυράκια, χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) έφτασαν στο Λουξεμβούργο, μόλις μια μέρα πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός. Λαυράκι με καλέντουλα, χταπόδι, κροκέτα θαλασσινών, χόρτα με μάραθο, ντολμαδάκι με ρύζι και σάλτσα ούζου »ταξίδευε» τον νου σε ελληνικές παραλίες με χρυσές αμμουδιές και λαμπερό ήλιο.

Η σαλάτα με τα τοματίνια, την καπνιστή μελιτζάνα, το αγγουράκι και τη φέτα, τις πιπεριές, τις ελιές, τηγανιτό κρεμμύδι και το dressing ρίγανης «μοσχοβολούσε» Ελλάδα!

Ο τανωμένος σορβάς με γιαούρτι, κορκότο, πίκλα αγγουριού, ψωμί αμυγδάλου και λάδι δυόσμου δρόσιζε και τον πλέον απαιτητικό ουρανίσκο. Το δε καζάν ντιπί είχε εστιατορική, διεθνή εμφάνιση και έδενε άριστα η βουβαλίσια κρέμα με το κέικ φιστικιού, τη σάλτσα καραμέλας – κανέλλας και τις φέτες καρπούζι και πεπόνι.

Εμπνευσμένο από τις παραδόσεις της Μακεδονικής Κουζίνας, οι έξι σεφ – Δημήτρης Χατζημελετίου, Παύλος Ντάφης, Παναγιώτης Μαρκούτης Δήμητρα Πολατίδου, Βασίλης Μαλτάς και Κώστας Γεωργατζάς– στο παγκόσμιο κύπελλο ετοίμασαν ένα μενού όπου τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του ήταν το βουβαλίσιο γάλα, οι ελιές Χαλκιδικής, το αγουρέλαιο, το λαβράκι, τα χόρτα, το κορκότο, το ρύζι, το γιαούρτι, η φέτα.

12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης

Μια σπουδαία γιορτή για τον κλάδο των μαγείρων, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα μεταξύ 18-20 Φεβρουαρίου 2023, όταν θα διεξαχθεί ο 12ος Διεθνής Διαγωνισμός Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης, στο πλαίσιο της διεθνούς εκθέσεως Detrop & Oenos, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΔΕΘ – Helexpo. Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του Ετήσιου Συμποσίου, οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500, με επαγγελματίες του χώρου να δίνουν το ‘παρών’ από κάθε γωνιά της γης.

Φορείς του τουρισμού και της αγροδιατροφής

Στο Ετήσιο Συμπόσιο της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, Τρίτη 24 Ιανουαρίου, εκτός από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, το «παρών» έδωσαν ο Σωτήρης Μπάτος Τομεάρχης Καινοτομίας και Εξωστρέφειας της ΠΚΜ, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος ο οποίος, στον σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΚΣΣΕ) που πρόσφατα συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), με διετή διάρκεια και αύξηση 10%, ενώ παράλληλα επισήμανε πως το στοίχημα του 2023 – 2024 θα πρέπει να είναι η εύρεση στέγης της Ένωσης Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας.

Το «παρών» έδωσαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας Νίκος Λυμπέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ  Κυριάκος Ποζρικίδης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo ΑΕ Αλέξης Τσαξιρλής, ο π. πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ και υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς, η πρόεδρος Μητροπολιτικής Επιτροπής, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Λαϊκών Αγορών Γερακίνα Μπισμπινά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης (ΣΕΒΙΠΕΘ) Τάσος Πολυζωΐδης και άλλοι εκπρόσωποι φορέων και επιχειρηματίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας: Το μενού με το χάλκινο μετάλλιο στο Ετήσιο Συμπόσιο

Χάλκινο μετάλλιο για την Culinary Team Greece στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής Villeroyet Boch 

Ένωση Επαγγελματιών Μαγειρικής Ελλάδας: Με ποντιακό πιάτο σε Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής

Η Μακεδονική κουζίνα και ο αγιορείτικος μπακαλιάρος ταξιδεύουν στα πέρατα της γης

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top