Ογδόντα πέντε κτηνοτρόφοι, εκ των οποίων το 38% είναι νέοι κάτω των 40 ετών, ασχολούνται με την εκτροφή ζώων ελευθέρας βόσκησης στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρα άνω των 800 μ. «Είναι μια δραστηριότητα που κρατάει τον κόσμο στο περιβάλλον, στα χωριά μας που είναι απομακρυσμένα», δηλώνει στο GRTimes.gr  ο Δημήτρης Μόσχος πρόεδρος του βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

«Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς Κρυσταλλοπηγής: Από τα ορεινά βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας στο πιάτο σας» ήταν ο τίτλος της χθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο της 12ης Zootechnia.

Πολλά και ενδιαφέροντα όλα όσα ακούστηκαν από μέλη του βραβευμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς μέχρι απλούς κτηνοτρόφους που εκτρέφουν βοοειδή ελληνικής κόκκινης φυλής σε βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων. Από μάγειρες που προωθούν τα τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές μέχρι τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στύλιο, τη Μαρία Αντωνίου επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αντιπεριφερειάρχες και προϊσταμένους διευθύνσεων ζωικών γενετικών πόρων κτλ.

Η ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς Κρυσταλλοπηγής

Η ελληνική κόκκινη φυλή είναι αναγνωρισμένη στην χώρα μας από το 2011, προσαρμοσμένη στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής που χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα και μακροζωΐα. Μια δραστήρια ομάδα κτηνοτρόφων, 85 στο σύνολο, εκ των οποίων το 38% εξ αυτών, δηλαδή 27, είναι νέοι κάτω των 40 ετών, ασχολείται με την εκτροφή ζώων ελευθέρας βόσκησης στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας, στην περιοχή της Καστοριάς, της Φλώρινας και της Κοζάνης.

«Είμαστε ένας συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται στην παραγωγή κόκκινου κρέατος, δηλαδή μοσχαρίσιου, με εκτροφή ζώων ελευθέρας βόσκησης στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας», δήλωσε στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς Δημήτρης Μόσχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για μια δραστηριότητα η οποία «κρατάει τον κόσμο στο περιβάλλον, στα χωριά μας που είναι απομακρυσμένα, εκμεταλλευόμαστε τον βοσκό ο οποίος είναι σε δύσβατες περιοχές. Τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε πάνω από 800 μέτρα υψόμετρο, στον Γράμμο στην Καστοριά, στα Πιέρια από Κοζάνη και από την πλευρά της Φλώρινας στην Κρυσταλλοπηγή» επισημαίνοντας παράλληλα πως η δραστηριότητά τους βοηθάει το περιβάλλον ώστε να διατηρούνται φυσικές αντιπυρικές ζώνες. «Τα τελευταία 20 χρόνια όπου βόσκουν αυτά τα ζώα, δεν έχει υπάρξει φωτιά», υπογραμμίζει ο κ. Μόσχος. Ο δε συνεταιρισμός αποτελείται από 85 κτηνοτρόφους και το ζωικό κεφάλαιο αριθμεί περίπου στα 5.350 πιστοποιημένα ζώα.

Η βράβευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς

Ο καθημερινός αγώνας που κάνουν οι κτηνοτρόφοι στα βοσκοτόπια της Δυτικής Μακεδονίας εκτρέφοντας βοοειδή της ελληνικής κόκκινης φυλής απέφερε καρπούς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς έλαβε την 1η θέση, ανάμεσα σε 100 υποψηφιότητες,  στην Κατηγορία «Ανθεκτικό μέλλον» με την υποψηφιότητα «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία: Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς – Κρυσταλλοπηγής».

Το θέμα των Rural Inspiration Awards που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2022  ήταν «Το μέλλον είναι η νεολαία» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός βραβεύτηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως ανέφερε ο Σπύρος Ντουντουνάκης εκπρόσωπος του υφυπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η ελληνική κόκκινη φυλή είναι αναγνωρισμένη στον ελληνικό χώρο, έχει πολύ καλές προοπτικές να μας δώσει, ποιοτικό και υγιεινό κρέας το οποίο θα είναι επαρκές για την εγχώρια αγορά και με δυνατότητα εξωστρέφειας».

Μιλώντας στο GRTimes.gr η Άννα Μόσχου κτηνοτρόφος και ταμίας του Συνεταιρισμού τόνισε πως «κριθήκαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καθιερωθήκαμε ως πρότυπο κτηνοτροφίας για την κτηνοτροφία του μέλλοντος» εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην ελεύθερη βόσκηση, στο πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στη διαχείριση και ανανέωση βοσκοτόπων, στην παραμονή κατοίκων στην ύπαιθρο, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Η δύναμη με όρους γεύσης και υγείας

Για τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας, εστιάζοντας στην ελληνική κόκκινη φυλή όπου έδωσε και το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωση μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας Λάμπρο Χατζηζήσης επισημαίνοντας πως η δύναμη της εκδήλωσης είναι η παρουσία των προϊόντων της περιοχής που έχουν την υπεραξία και μέσω αυτών των εκδηλώσεων γίνονται περισσότερο γνωστά.

«Έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από όρους γεύσης μέχρι και όρους υγείας. Αυτά κάποια στιγμή θα τα πουλήσουμε όπως πρέπει για να πάρουμε την υπεραξία και να αμειφθούν οι παραγωγοί μας, να κάνουμε το παραγωγικό μοντέλο που οραματιζόμαστε και θέλουμε στη Δυτική Μακεδονία», δήλωσε στο GRTimes.gr ο κ. Χατζηζήσης.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριάς  Δέσποινα Κοζατσάνη τόνισε πως ως Περιφερειακή Ενότητα στρέφεται και βοηθάει οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται στον τομέα της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της γεωργίας.

«Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό που προβάλλει την ελληνική κόκκινη φυλή των βοοειδών, προβάλει το κρέας των βοοειδών και όχι άλλα παράγωγα, στηρίζει νέους ανθρώπους και αυτό χρειάζεται η περιοχή μας, να έχουν κίνητρα οι νέοι για να μείνουν στον τόπο τους» δήλωσε η κα. Κοζατσάνη προσθέτοντας πως η καλή ποιότητα του κρέατος οφείλεται στην βιοποικιλότητα που υπάρχει στην εν λόγω περιοχή.

Έξι συνεταιρισμοί, 363 κτηνοτρόφοι

Η ελληνική κόκκινη φυλή δεν εκτρέφεται μόνο στη Δυτική Μακεδονία και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς συμμετέχει με άλλους πέντε συνεταιρισμούς στο έργο για την ανάπτυξη απομονωμένων περιοχών.

Έξι συνεταιρισμοί εκτρέφουν την ελληνική κόκκινη φυλή βοοειδών, με τη συμμετοχή 363 κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και συνολικό αριθμό 24.118 βοοειδών ελληνικής κόκκινης φυλής.

Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο Δημήτρης Μηλαίος προϊστάμενος διεύθυνσης ζωικών γενετικών πόρων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του ΥΠΑΑΤ, στις αρχές του προγράμματος «Γενετικοί πόροι στην κτηνοτροφία» το 2018, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς εντάχθηκε με 27 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 1.336 βοοειδή ελληνικής κόκκινης φυλής και σήμερα πιστοποιούνται και συμμετέχουν στο πρόγραμμα 85 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 5.355 ζώα, «γεγονός που αναδεικνύει τη δυναμική που έχει αναπτύξει ο Συνεταιρισμός όπως επίσης και το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον των παραγωγών» ανέφερε ο κ. Μηλαίος προσθέτοντας πως η επιτυχία του έργου του Συνεταιρισμού αποτέλεσε και εφαλτήριο βράβευσής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το στρογγυλό τραπέζι και η γευστική δοκιμή

Η χθεσινή εκδήλωση για την ελληνική κόκκινη φυλή δεν είχε μόνο παρουσιάσεις, ομιλίες και νούμερα. Είχε και τοποθετήσεις νεαρών κτηνοτρόφων – κρεοπωλών από την περιοχή της Καστοριάς, αλλά και σεφ και ιδιοκτητών εστιατορίων της Θεσσαλονίκης που στηρίζουν στα μενού τους τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές.

«Αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες, διότι στην περιοχή μας έχουμε αρκετούς μήνες βαρυχειμωνιά. Τα ζώα είναι ελευθέρας βοσκής που σημαίνει ότι δεν μπορούν να είναι έξω όλο τον χρόνο, κάτι που αυξάνει το κοστολόγιό μας, πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια που το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να  μειώνεται και το περιθώριο κέρδους», δήλωσε στο GRTimes.gr ο Πέτρος Σιτιλίδης κτηνοτρόφος και κρεοπώλης από την Αγία Κυριακή Καστοριάς. Ο κ. Σιτιλίδης είναι τρίτης γενιάς κρεοπώλης, τα δε βοσκοτόπια του με τις 40 αγελάδες που εκτρέφει βρίσκονται σε υψόμετρο 900 μ.

«Η γαστρονομία στρέφεται σε παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακά πιάτα, με πολύ καλή ποιότητα» ανέφερε ο Μπάμπης Τριανταφυλλίδης ιδιοκτήτης εστιατορίων στην περιοχή της Τούμπας απαντώντας και σε ερωτήσεις του καθηγητή γαστρονομίας και σεφ Γιώργου Παλησίδη για το πώς συνδυάζονται προϊόντα της Ελλάδας στο μενού των εστιατορίων του, ενώ παράλληλα γινόταν στο κατάμεστο σταντ του ΥΑΑΤ γευσιγνωσία εδεσμάτων της Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μάρκου σεφ και ιδιοκτήτης εστιατορίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο οποίος, επίσης, συμμετείχε στο Στρογγυλό τραπέζι επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια τα παραδοσιακά προϊόντα βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στα εστιατόρια και είναι ένας καλός τρόπος για να δείξουμε την ελληνική γαστρονομία». Πρόσθεσε δε πως «εμείς, στο εστιατόριο μας στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα και δη τα κρέατα που προέρχονται από την περιοχή της Φλώρινας».

Οι νέοι κτηνοτρόφοι, οι προοπτικές, τα Σχέδια Βελτίωσης του ΥΑΑΤ

Το «παρών» στην εκδήλωση για την Ελληνική κόκκινη φυλή Καστοριάς Κρυσταλλοπηγής έδωσαν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα Σχέδια Βελτίωσης του Υπουργείου, όπου τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η προκήρυξη και ενώ έχει προβλεφθεί δημόσια δαπάνη ύψους 180 εκατ. ευρώ, μπορούν με δέσμευση να ανέλθουν στα 230 εκατ. ευρώ.

«Είναι κυρίως για να ενισχύσουμε τις ΑΠΕ και επίσης μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης χρηματοδοτούμε την αγορά εξοπλισμού για να μπορέσουν να μεταβούν από τη μηχανική γεωργία και κτηνοτροφία στην ευφυή γεωργία ή γεωργία ακριβείας», ανέφερε ο κ. Στύλιος ο οποίος στάθηκε και σε μια σειρά από στρατηγικές δράσεις όπως:

α. η στρατηγική του ΥΑΑΤ 2022 – 2030,

β. η στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο και

γ. η στρατηγική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που δείχνουν οι νέοι και το όραμα που έχουν θέσει, να κρατήσουν μια ιδιαίτερη φυλή και να την αναδείξουν.

«Είναι πολύ μεγάλες οι προοπτικές, για πρώτη φορά παίρνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μ’ αυτό το πρότζεκτ Ευρωπαϊκό βραβείο» ανέφερε η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου προσθέτοντας πως αυτό το όραμα το ακολούθησαν 85 κτηνοτρόφοι από τη Δυτική Μακεδονία. «Εμείς, από πλευράς μας θα είμαστε δίπλα σας, τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται, να ασχοληθούν νέα παιδιά με τη γη, με την κτηνοτροφία, με τη γεωργία», τόνισε.

Το «παρών» στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, έδωσαν και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Μπάμπης Καραταγλίδης ο οποίος επισήμανε ότι ως Επιμελητήριο όρισαν το 2023 ως έτος τοπικών προϊόντων αναλαμβάνοντας δράσεις όπως για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, για την ψηφιοποίηση αυτών, την προώθηση του ελληνικού πρωινού με τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νομού κτλ.

Και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης έδωσε το «παρών» χαιρετίζοντας την προσπάθεια που γίνεται για την ανάδειξη της ελληνικής κόκκινης φυλής και την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

12η Zootechnia – Αυτόχθονος Μαύρος Χοίρος: Μπορεί να ανταγωνιστεί το hamon iberico της Ισπανίας;

Σ. Κεδίκογλου από Zootechnia: Οι παρεμβάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα

Ρεβανί Βεροίας: Το πιο γλυκό σουβενίρ της Βέροιας αποκτά ‘ταυτότητα’

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top