«Πρωταθλήτρια» στους απινιδωτές η Χαλκιδική-17 θύματα ανακοπής καρδιάς επέστρεψαν στη ζωή (VIDEO)

«Πρωταθλήτρια» στους απινιδωτές η Χαλκιδική-17 θύματα ανακοπής καρδιάς επέστρεψαν στη ζωή (VIDEO)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Περισσότερους από 1.050 απινιδωτές μετρά η Ελλάδα, με τον συγκεκριμένο αριθμό να αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι ωστόσο η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες συσκευές απινιδωτών;

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει στο GRTimes ο πρόεδρος του Kids Save Lives, Αναστάσιος Στεφανάκης, «η Χαλκιδική είναι ο νούμερο ένα νομός στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τους απινιδωτές, σε αναλογία κατοίκων-μηχανημάτων, καθώς διαθέτει συνολικά 140».

Τη σημασία των συγκεκριμένων μηχανημάτων αποδεικνύει και ο αριθμός των ανθρώπων που σώθηκαν με τη χρήση τους, καθώς, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος «17 θύματα καρδιακής ανακοπής, μόνο στην Κασσάνδρα, επέστρεψαν στη ζωή με τη χρήση των αυτόματων απινιδωτών».

Η Κασσάνδρα, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, αριθμεί 50 απινιδωτές οι οποίοι, όπως λέει, «σύντομα, θα αυξηθούν σε 57».

Η σημασία των απινιδωτών σε… αριθμούς

Όπως έχει πει σε συνέντευξή του στο GRTimes ο πρόεδρος του Kids Save Lives, Αναστάσιος Στεφανάκης, «σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 700.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος, κάθε 45” δευτερόλεπτα, θα υποστεί ανακοπή καρδιάς.

Οι μισοί από αυτούς το παθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι έξω από αυτά. Το 85% όσων το παθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία, βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σε πλατείες, σε σχολεία, ξενοδοχεία, γήπεδα, αλλά και όπου υπάρχει συνάθροιση ατόμων. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να τοποθετήσουμε απινιδωτές παντού, προκειμένου αρκετοί από του ανθρώπους αυτούς, να σωθούν».

Περιγράφοντας τη δράση ενός αυτόματου απινιδωτή, ο ίδιος είπε ακόμη πως «ένα τέτοιο μηχάνημα, σώζει ζωές στα πρώτα 5′ λεπτά. Αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος, όπου οδηγεί στις φανταστικές πιθανότητες επιβίωσης, σε ποσοστά 50%-70%. Στα δέκα λεπτά, οι πιθανότητες “εξανεμίζονται” και φτάνουν σχεδόν στο 0%. Αν ένας απινιδωτής, λοιπόν φτάσει στο σημείο όπου χρειάζεται σε πάνω από δέκα λεπτάείναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί από μία σωτήρια συσκευή, σε ένα άχρηστο κουτί».

Η Ελλάδα, μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή τέταρτη από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής που επιβιώνουν. Το… καλό μέσα στο κακό ωστόσο για τη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι την τελευταία 6ετία ανέβηκε δύο θέσεις στη σχετική κατάταξη.

Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα μετρά περισσότερους από 1.050 καταγεγραμμένους απινιδωτές, ενώ όπως λέει ο κ. Στεφανάκης «στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 10,000 μέχρι το 2,030 και να υπάρχουν δύο τουλάχιστον σωτήριες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο».

Έτοιμο το iSAVElives-Πού θα βρείτε την εφαρμογή που παρέχει οδηγίες Πρώτων Βοηθειών

Έτοιμο να σώσει ζωές είναι και με τη… βούλα, το app iSAVElives: Η εφαρμογή του ανθρωπιστικού οργανισμού Kids Save Lives, την οποία όλοι μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν στα smartphones τους.

Μπορεί κανείς να αναζητήσει το το iSAVElives με το όνομά του σε playstore για τα Android smartphones και App Store σε όσα κινητά χρησιμοποιούν το λογισμικό iOS.

Η εφαρμογή διατίθεται, μέχρι στιγμής, σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Δίνεται επιπλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές έκτακτης ανάγκης (166-112) όταν μια ζωή κινδυνεύει, να καλέσει τους πιστοποιημένους πρώτους ανταποκρινόμενος της κοινότητας του, να δει που βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής, αλλά και να βοηθήσει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής μέσω της Καθοδηγούμενης ΚΑΡΠΑ.

Έτσι θα σώζει ζωές το iSAVElives-Τζιτζικώστας: «Το app αφορά κάθε πολίτη» (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Το Kids Save Lives σώζει ζωές: Εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους και μοιράζει γνώσεις για τους απινιδωτές

Τρίποντο ζωής από τον Β. Σίμτσακ: Κάνει ΚΑΡΠΑ και προτρέπει να μάθουμε Πρώτες Βοήθειες… χθες (VIDEO)

Ο Λέανδρος και η βράβευση της «Μπάλας για Όλους»-Τι λέει ο πρόεδρος Ποδοσφαίρου Τυφλών (VIDEO)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top