Νίτσας: 20.000 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό

Νίτσας: 20.000 Έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό

Τη διαρροή των Ελλήνων γιατρών στο εξωτερικό αλλά και τις χαμηλές αμοιβές τους σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ρουμανία, η Μάλτα, η Κύπρος επισήμανε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνει κατά τη διάρκεια της 85ης ΔΕΘ.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Ως κορωνίδα του προβλήματος της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα χαρακτήρισε τη διαρροή των γιατρών προς το εξωτερικό ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, «περίπου 20.000 έλληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό».

Ο ίδιος επισήμανε το γεγονός της χαμηλής κάλυψης των θέσεων προκηρύξεων για γιατρούς του ΕΣΥ που οφείλεται κυρίως στις χαμηλές αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών και στην έλλειψη κινήτρων.

«Το αποτέλεσμα είναι δυσλειτουργία του ΕΣΥ καθώς παρατηρείται έλλειψη γιατρών σε ειδικότητες πρώτης γραμμής (αναισθησιολογία, παθολογίας, πνευμονολογίας)» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης για τις «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας» με τη συμμετοχή και του υπουργού υγείας Αθανάσιου Πλεύρη, της αν. υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα και της υφυπουργού υγείας Ζωής Ράπτη.

Επισημάνθηκε πως οι αμοιβές των Ελλήνων γιατρών βρίσκονται στο ½ των αμοιβών της Ρουμανίας, στο ¼ της Μάλτας ενώ οι γιατροί στην Κύπρο αμείβονται δυόμιση φορές περισσότερο.

Οι δράσεις του ΙΣΘ

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε στις δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και η δράση «εμβολιάΖΩ» η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017.

Ήδη από την έναρξη της πανδημίας, το τέλος του 2019, όπου η παγκόσμια κοινότητα τέθηκε σε συναγερμό, και κυρίως από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 όπου η Θεσσαλονίκη πρωτοπόρησε ανησυχητικά και δέχθηκε πανελλαδικά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο ΑΧΕΠΑ, ο ΙΣΘ με τη βοήθεια εθελοντικών ομάδων προμηθεύτηκε και μοίρασε 15.000 ασπίδες προσώπου και 6.500 υφασμάτινες μάσκες στα νοσοκομεία και στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα με τη συμβολή της ΠΚΜ διέθεσε πακέτο Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε 3.500 γιατρούς μέσα σε μια μέρα.

Συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή από την έναρξη της πανδημίας, ο κ. Νίτσας επισήμανε ότι και την άνοιξη του 2021 κατά το τρίτο κύμα πανδημίας, δεν χρειάστηκε επίταξη των ιατρών.

«Το σύστημα υγείας άντεξε χάρη στη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς όλα τα non covid περιστατικά διοχετεύτηκαν και εξυπηρετήθηκαν και από ιδιωτικές δομές» επισήμανε ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως από την πρώτη στιγμή θα έπρεπε να δινόταν η δυνατότητα και στους γιατρούς να συμμετέχουν με τον εμβολιασμό στα ιατρεία τους καθώς εκείνοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς.

Θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αξιοποιώντας το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Η αναγκαιότητα η οποία φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας» επισήμανε ο ίδιος προσθέτοντας «η πανδημία όμως μας έδωσε και ένα ακόμη μήνυμα’ το μήνυμα συνεργασίας του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και οι εξειδικευμένες δομές του ΕΣΥ να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον».

Καμπάνια και στους μαθητές

Με τη μετάλλαξη Δέλτα και τα 2/3 του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένοι, εδώ και δυο μήνες ο ΙΣΘ έχει ξεκινήσει την καμπάνια «Εμείς οι γιατροί εμβολιαστήκαμε, εσύ;» «Κλείσε το ραντεβού σου τώρα για τον εμβολιασμό σου» ενώ σ’ ότι αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών, θα παρέχονται συμβουλές και με τη συνδρομή και των παιδιάτρων.

«Ένα στα δέκα παιδιά που θα προσβληθούν θα νοσήσουν βαριά» ανέφερε ο πρόεδρος του ΙΣΘ λέγοντας ότι  ο Σύλλογος τους προγραμματίζει να ξεκινήσει άμεσα μια ενημερωτική καμπάνια σ’ όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά  με τον εμβολιασμό τους αλλά και την τήρηση των μέτρων προστασίας στα σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΔΕΘ: Ενθουσιασμένος με το σχέδιο ανάπλασης ο Κ. Μητσοτάκης (VIDEO)

85η ΔΕΘ: Εντυπωσιακή άσκηση των ΕΚΑΜ παρουσία του Κ. Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

ΔΕΘ: Τζ. Πάιατ και Κ. Μπακογιάννης στο περίπτερο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Εξαδάκτυλος: Ενός λεπτού σιγή για εκείνους που έχασαν τη μάχη του κορωνοϊού (ΦΩΤΟ)

Καραμανλής: Θα παραδώσουμε το Μετρό Θεσσαλονίκης μέσα στο 2023 (ΦΩΤΟ)

Θ. Πλεύρης από ΔΕΘ: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Σύλληψη» κακοποιού και τρομοκράτη παρουσία Κ. Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Περιοδεία του Κ. Μητσοτάκη στα περίπτερα της ΔΕΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στο κτίριο διοίκησης της ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης-Αγιασμός παρουσία Άνθιμου (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Μητσοτάκης- ΚΕΕΕ: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου (ΦΩΤΟ)

Διαμαρτυρία αστυνομικών και στρατιωτικών έξω από τη ΔΕΘ (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: «Εξαφανίστηκαν» οι κάδοι απορριμμάτων από το κέντρο λόγω ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: «Γενναίο» οικονομικό πακέτο για νέους, μεσαία τάξη και ευάλωτους πολίτες

85η ΔΕΘ: Επτά οι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σήμερα ενόψει εγκαινίων

85η ΔΕΘ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και απαγορεύσεις

ΔΕΘ: Η ιστορία της έκθεσης που διεθνοποίησε την Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top