«Ένεση» 10 εκατ. ευρώ για 3-5 Πηγάδια και Ανήλιο: Επενδύουν στο χιόνι με το «βλέμμα» στο… καλοκαίρι

«Ένεση» 10 εκατ. ευρώ για 3-5 Πηγάδια και Ανήλιο: Επενδύουν στο χιόνι με το «βλέμμα» στο… καλοκαίρι

Θετική έκβαση είχαν τα αιτήματα ενίσχυσης που είχαν υποβάλει προς το υπουργείο Τουρισμού οι διαχειριστές των χιονοδρομικών κέντρων 3-5 Πηγάδια και Ανήλιο για την περαιτέρω αναβάθμισή τους. Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ και βασικός στόχος των διαχειριστών, όπως επισημαίνουν στο GRTimes.gr, είναι η 12μηνη λειτουργία τους, παράλληλα με τον εκσυγχρονισμό τους.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ολοκληρώθηκε, χθες, 31 Μαρτίου 2024, η περίοδος υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του έργου «Αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη», συνολικής συνεισφοράς 43,3 εκ. € του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνολικά, κατατέθηκαν αιτήσεις ενίσχυσης σχεδόν από το σύνολο των αδειοδοτημένων χιονοδρομικών κέντρων της χώρας, οι οποίες ανέρχονται σε 147,65 εκ. €, υπερκαλύπτοντας τον προβλεπόμενο και διαθέσιμο προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκ. €.

Με ενεργή τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων κατά σειρά υποβολής τους (μέθοδος first come, first served), η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, προχώρησε στην έκδοση των πρώτων δύο αποφάσεων έγκρισης των αιτημάτων ενίσχυσης που υποβλήθηκαν από φορείς διαχείρισης των χιονοδρομικών κέντρων. Πρόκειται για τα χιονοδρομικά κέντρα 3 – 5 Πηγάδια στη Νάουσα Ημαθίας και «Ανήλιο» στο Μέτσοβο, με το ποσό να ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ έκαστο.

«Με τα έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται, στοχεύουμε στον εμπλουτισμό της τουριστικής προσφοράς της χώρας μας με νέα προϊόντα, δυνατότητες και εμπειρίες, την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού, αλλά και την επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας τόσο χρονικά, πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής, αλλά και χωρικά, σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κα. Κεφαλογιάννη.

3-5 Πηγάδια: Τρενάκι χιονιού, snow factory, κάλυψη βουνού με τεχνητή χιόνωση

Τα Τρία Πέντε Πηγάδια ήταν από τα πρώτα χιονοδρομικά που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους αυτή τη σεζόν, και συγκεκριμένα στις 23 Δεκεμβρίου 2023, εξασφαλίζοντας το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας με τους αυστηρότατους πλέον ελέγχους και απαιτήσεις για την ασφάλεια των χιονοδρόμων και επισκεπτών, που ίσχυαν.

Όπως ήδη έχει αναδείξει το θέμα το GRTimes.gr, η νέα διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου, η οποία έχει αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2021, μισθώνοντάς το για τα επόμενα 23 χρόνια, έχει ως στόχο την 12μηνη λειτουργία του και τη μετατροπή του σε ορεινό θέρετρο όλους τους μήνες του έτους.

Ήδη, η νέα διοίκηση, από την ανάληψη του καθηκόντων της στα 3-5 Πηγάδια, παρά το γεγονός ότι λειτουργούσε μερικώς, είτε λόγω περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, είτε και λόγω έλλειψης χιονιού, είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση αναβατήρων, σαλέ, εγκαταστάσεων κλπ.

Πού θα επενδύσει όμως τα 10 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, τα χρήματα θα επενδυθούν για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου. Για την επέκταση της τεχνητής χιόνωσης σ’ όλο το βουνό, με περίπου 35 κανόνια, την αναβάθμιση του αντλιοστασίου, τη δημιουργία νέου ταινιοδιαδρόμου άνω των 100 μ. (σ.σ. ήδη υπάρχει ένας παιδικός 40 μ.).

Επιπρόσθετα, σχεδιάζεται η τοποθέτηση ενός snow factory, δηλαδή μιας μονάδας παραγωγής χιονιού η οποία θα λειτουργεί ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Η συγκεκριμένη μονάδα σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στην πίστα αρχαρίων, και με τη συγκεκριμένη λειτουργία θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του βουνού, ακόμη και όταν δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες (λόγω υψηλών θερμοκρασιών).

Επίσης, μια ακόμη καινοτομία για τα Τρία Πέντε Πηγάδια, είναι η τοποθέτηση ενός coaster mountain μήκους 800 – 1000 μ., το οποίο θα λειτουργεί όλο το χρόνο και θα δίνει τη δυνατότητα για κατάβαση του βουνού, ακόμη και δίχως χιόνι.

Τέλος, στο σχεδιασμό του εκσυγχρονισμού του χιονοδρομικού κέντρο της Νάουσας στο όρος Βέρμιο είναι η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων με την τεχνολογία RFID και bluetooth, κάτι που θα διευκολύνει την πρόσβαση στους χιονοδρόμους και φίλους του βουνού.

Ξενοδοχείο στα 3-5 Πηγάδια

Σ’ ότι αφορά το ξενοδοχείο, το μοναδικό στην Ελλάδα ski inski out που βρίσκεται σε βάση χιονοδρομικού, όπως πληροφορείται το GRTimes.gr αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται τα τελικά σχέδια από τους μηχανικούς, ενώ εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι απαραίτητες ανακαινίσεις, ούτως ώστε από την επόμενη σεζόν να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ήδη, αυτή τη σεζόν, στο ισόγειο, λειτουργούσε καφέ μπαρ, ενώ από του χρόνου, θα λειτουργεί και εστιατόριο.

Σημειώνεται, ότι η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του ξενοδοχείου είναι ενταγμένη στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 με τα 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, δίνοντας κίνητρα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας.

Ανήλιο – Στόχος η αξιοποίηση ως ορεινό θέρετρο όλο το χρόνο

Άλλο ένα χιονοδρομικό κέντρο, που είχε εξασφαλίσει από νωρίς το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας για τη σεζόν 2023 – 2024 ήταν το Ανήλιο στο Μέτσοβο, το οποίο μάλιστα είναι και το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας (σ.σ. ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, ενώ από τα τέλη του 2017 λειτουργεί υπό την τωρινή διεύθυνση της εταιρίας My Adventure).

«Το όνειρό μας είναι να μπορεί το κέντρο να λειτουργεί όλο το χρόνο» δηλώνει στο GRTimes.gr ο υπεύθυνος διαχείρισης του χιονοδρομικού κέντρου Βασίλης Τζουμάκας εξηγώντας πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο ορεινό θέρετρο. «Ξέρετε, δεχόμαστε 33 εκατ. τουρίστες ετησίως, είναι πολλοί εκείνοι που αναζητούν οργανωμένο ορεινά θέρετρα. Εμείς από τη θάλασσα, απέχουμε μία ώρα» επισημαίνει υπογραμμίζοντας ότι από την έναρξη του χιονοδρομικού, έχει αναβαθμιστεί η γύρω περιοχή (Μέτσοβο, Ανήλιο κλπ.), αλλά και γενικότερα όλη η Ήπειρος. Σημειώνεται ότι το Μέτσοβο απέχει 14 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο Park.

Ανήλιο χιονοδρομικό κέντρο

Εξαθέσιος αποσυμπλεκόμενος αναβατήρας, συρόμενος και ενίσχυση της τεχνητής χιόνωσης

Τι έχει αυτή τη στιγμή το χιονοδρομικό κέντρο Ανήλιο και πού θα διοχετευτεί το ποσό ενίσχυσης που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Όπως επισημαίνει στο GRTimes.gr ο κ. Τζουμάκας, το χιονοδρομικό Ανήλιο Park διαθέτει ένα δίκτυο τεχνητής χιόνωσης 1.500 μ., τρία κανόνια τεχνητής χιόνωσης, μια λίμνη σε σχήμα καρδιάς η οποία έχει διττό σκοπό – να εξυπηρετεί τις ανάγκες της τεχνητής χιόνωσης και το βασικότερο τις ανάγκες πυρόσβεσης-, υπάρχει σκεπαστός ταινιοδιάδρομος 85 μ., κτιριακές εγκαταστάσεις (ένα σαλέ, ένα μικρότερο, ιατρείο, κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού), δυο baby lift, δυο συρόμενα 380 μ. έκαστο και ένας διθέσιος αναβατήρας 800 μ.

«Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε για την επέκταση του δικτύου της τεχνητής χιόνωσης κατά 600 μ.» δηλώνει ο κ. Τζουμάκας προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν 28 θέσεις για κανόνια, ενώ, ανάλογα και των συνθηκών, κάθε χρόνο, θα προστίθεται επιπλέον ένα κανόνι.

Σ’ ότι αφορά τα λιφτ, στα σχέδια αναβάθμισης του χιονοδρομικού κέντρου είναι η τοποθέτηση ενός 6θέσιου αποσυμπλεκόμενου αναβατήρα 1.100 μ., ο οποίος θα εξυπηρετεί άνω των 2.100 ατόμων/ώρα καθώς και ενός συρόμενου αναβατήρα.

«Επίσης, ο διθέσιος αναβατήρας θα μπορούσε να μπει σε διαφορετικό προσανατολισμό» αναφέρει ο κ. Τζουμάκας προσθέτοντας πως και το ένα συρόμενο να χρησιμοποιείται για διεθνείς αγώνες χιονοδρομίας και για προπονήσεις. «Με την έναρξη της νέας σεζόν, θέλουμε ως ένα σημείο να είμαστε έτοιμοι» υπογραμμίζει ο ίδιος στο GRTimes.gr.

Παράταση αιτήσεων για τα ορειβατικά καταφύγια

Ενδιαφέρον από τους εμπλεκόμενους του ορεινού τουρισμού υπάρχει και για την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων. Δεδομένου, του αυξημένου ενδιαφέροντος για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των ορειβατικών καταφυγίων, αποφασίστηκε η παράτασή της έως τις 30 Απριλίου 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Σοκ στον ξενοδοχειακό κλάδο από το λουκέτο στο Nikopolis – Το παρασκήνιο και τα σενάρια

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top