Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

Γιατί παραλίες Καβάλας και Θερμαϊκού γέμισαν νεκρά μύδια

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Ένα ακόμη περίεργο φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στις παραλίες τόσο του Περιγιαλίου της Καβάλας όσο και του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου εντοπίστηκαν χιλιάδες νεκρά μύδια κατά μήκος των ακτών. Η θλιβερή εικόνα των νεκρών οστρακοειδών, σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανολογείται ότι οφείλεται σε δύο φαινόμενα. Αυτό του παρατεταμένου καύσωνα και στην ύπαρξη του φυτοπλαγκτον.

«Χωρίς να μπορούμε να έχουμε ακόμη απόλυτη γνώση του φαινομένου, πιθανολογούμε ότι οφείλεται στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτή την περίοδο τόσο στο Θρακικό Πέλαγος, όσο και στον Θερμαϊκό. Για την ακρίβεια εδώ και ημέρες, οι θερμοκρασίες εντός της θάλασσας υπερβαίνουν τους 29οC και επειδή αυτοί οι οργανισμοί δεν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης, καταβάλλονται από έντονο στρες και οδηγούνται στον θάνατο» σημειώνει στο GRTimes ο Ωκεανογράφος και καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Γιώργος Συλαίος.

Προσθέτει δε, ότι στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με «οστρακοειδή που υπήρχαν προσκολλημένα σε βράχους και γι’ αυτό τώρα, ξεβράζονται στις παραλίες».

Ενδεικτικό της αυξημένης θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες της χώρας και ειδικά στο Θρακικό Πέλαγος, είναι οι μετρήσεις που ανέφερε ο καθηγητής στο GRTimes. «Επειδή από τη δεκαετία του ’80 ερευνούμε το συγκεκριμένο θέμα, τα στοιχεία είναι σημαντικά. Διαπιστώνουμε, ότι οι μέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία της θάλασσας υπερβαίνει τους 27οC ολοένα και αυξάνονται και αυξάνονται εκθετικά. Για παράδειγμα τη δεκαετία του ’90, οι ημέρες που διήρκεσε συνολικά το διάστημα της υπερθέρμανσης ήταν μόλις πέντε ημέρες. Από το 2000 έως το 2009 οι ημέρες έγιναν 17. Από το 2010 μέχρι το 2019, αυξήθηκαν σε 80 ημέρες, ενώ μόνο το 2021 έχουμε ήδη 29 ημέρες σερί, που η θερμοκρασία υπερβαίνει το επίπεδο των 27οC» τόνισε συγκεκριμένα.

Θερμοκλινές: Δεν αποκλείεται να δούμε και νεκρά ψάρια στη στεριά

Μια δεύτερη απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών, είναι και η παρουσία του φυτοπλαγκτόν που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο βυθό και που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μαζικούς θανάτους ψαριών. Όπως εξηγεί ο κ. Συλαίος, «η στήλη νερού, εξαιτίας του ότι υπερθερμαίνεται δημιουργεί επιφανειακά στρώματα, που αργότερα οδηγούνται σε μεγαλύτερο βάθος και αυτό δημιουργεί μια περιοχή με έντονη θερμοκρασιακή μεταβολή. Το ανησυχητικό είναι ότι όταν πεθάνει το πλαγκτόν, όλη αυτή η μάζα θα πάει στο βυθό και θα καταναλώσει το οξυγόνο. Έτσι σε περιοχές όπου το οξυγόνο είναι χαμηλό στον πυθμένα, δεν αποκλείεται να δούμε ακόμη και μαζικούς θανάτους ψαριών».

Καναδάς: Πάνω από 1 δισεκατομμύριο θαλάσσια πλάσματα βρέθηκαν νεκρά

Μία από τις χώρες που αντιμετώπισε φέτος πολύ έντονο πρόβλημα με τον καύσωνα και αφύσικες θερμοκρασίες παρά την εποχή, είναι ο Καναδάς, η χώρα που υπολογίζεται ότι είχε απώλειες περίπου 1 δισεκατομμυρίου θαλάσσιων πλασμάτων, καθώς ο υδράργυρος σκαρφάλωσε μέχρι τους 50οC.

Όπως τόνισε ο Κρις Χάρλεϊ του Βρετανικού Πανεπιστημίου Κολούμπια στο CBS, τα θαλάσσια πλάσματα αντέχουν στους 40οC για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο θάνατος τους, θα έχει μελλοντικά αντίκτυπο και στην ποιότητα του νερού στον Καναδά, καθώς τα περισσότερα φιλτράρουν τους ρυπογόνους παράγοντες από το νερό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top