Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Ενημερώθηκαν από Κ. Ζέρβα οι παρατάξεις – Όλες οι εξελίξεις

Κυβερνοεπίθεση στον δήμο Θεσσαλονίκης: Ενημερώθηκαν από Κ. Ζέρβα οι παρατάξεις – Όλες οι εξελίξεις

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ακόμη και σήμερα Κυριακή, οι εργασίες για την επαναλειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την κυβερνοεπίθεση που σημειώθηκε από αγνώστους, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ενημέρωση των παρατάξεων από Κ. Ζέρβα – Τι δήλωσε στο GRTimes για τις εργασίες αποκατάστασης, ο αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται ακόμη και σήμερα οι εργασίες στους κεντρικούς servers του δήμου Θεσσαλονίκης, ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα που δημιούργησε η επίθεση τύπου ransomware από χάκερς και οι οποίοι ζητούν λύτρα για να «απελευθερώσουν» τα δεδομένα.

Χθες, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, από την Αθήνα όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είχε προσωπική επικοινωνία με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ώστε να τους ενημερώσει αναλυτικά για την κυβερνοεπίθεση, αλλά και για τις ενέργειες που γίνονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, οι έρευνες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο κλειδωμένο λογισμικό όπου υπάρχει ο ιός που δημιούργησε το πρόβλημα, , ακόμα δεν άρχισαν, άγνωστο για ποιον λόγο.

Γ. Αβαρλής: Από σήμερα τα αντίγραφα ασφαλείας – Καμία απώλεια δεδομένων

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως μετά από έρευνα που έγινε, δεν υπήρξε καμία απώλεια προσωπικών δεδομένων, ούτε στο λογισμικό του δήμου, ούτε από την Πολεοδομία, ούτε από το Δημοτολόγιο – Ληξιαρχείο.

Σήμερα εξάλλου όπως είπε, θα αρχίσουν να εγκαθίστανται στο σύστημα τα αντίγραφα ασφαλείας (back up) ώστε να μπορεί ο δήμος να τρέξει όλο το λογιστικό και οικονομικό πρόγραμμα, ενώ την Τετάρτη, οι τεχνικοί της εταιρείας υποστήριξης θα κάνουν έλεγχο για την ορθή λειτουργία των αντιγράφων ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, με τους 50 εφεδρικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές που διαθέτει ο δήμος και οι οποίοι δεν είναι μολυσμένοι, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους διάφορες υπηρεσίες αιχμής, όπως το ταμείο, το δαπανών, ο προϋπολογισμός, το τμήμα προμηθειών και ένα κομμάτι του Ληξιαρχείου – Δημοτολογίου, το οποίο όμως ήδη λειτουργεί στα ΚΕΠ. Οι εργασίες εγκατάστασης των αντιγράφων ασφαλείας θα διαρκέσουν πολλές ώρες και αύριο ενδεχομένως κάποιες από τις παραπάνω υπηρεσίες να μπορούν να λειτουργήσουν.

Ήδη, όπως τόνισε, δημιουργήθηκε ο καινούργιος server ενώ ο παλιός με τα «μολυσμένα» αρχεία παραμένει κλειδωμένος και αποκομμένος, χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα να βγουν παρά έξω δεδομένα με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ πρόσβαση θα έχουν μόνο τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εφόσον το ζητήσουν.

“Η ηλεκτρονική σελίδα του δήμου, Thessaloniki.gr, παραμένει πεσμένη, όχι γιατί έχει χακαριστεί, αλλά για λόγους ασφαλείας, ώστε να μειωθεί κάθε κίνδυνος για μεγαλύτερη ζημιά, ενώ από αύριο Δευτέρα στήνεται το νέο ΣΗΔΕ, το λογισμικό ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του δήμου και μέχρι το μεσημέρι ενδεχομένως να μπορεί να τρέξει κανονικά το γενικό πρωτόκολλο” κατέληξε ο κ. Αβαρλής.

 

Διαβάστε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στα συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης

Λύτρα ζητούν οι χάκερς που “χτύπησαν” τον δήμο Θεσσαλονίκης – “Πεσμένη” η ιστοσελίδα

Κυβερνοεπίθεση στον Δ. Θεσ/νίκης: Παραιτήσεις αντιδημάρχων ζητά ο Δ. Τσαβλής

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top