Μονεμβασιά: Αναπλάσεις, επενδύσεις και κρατήσεις για το Πάσχα στο 100%

Μονεμβασιά: Αναπλάσεις, επενδύσεις και κρατήσεις για το Πάσχα στο 100%

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνικής γης, στην Πελοπόννησο, η Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το ‘πέτρινο καράβι’ του Γιάννη Ρίτσου, τις ημέρες του Πάσχα προσελκύει κυρίως Έλληνες για να γιορτάσουν και να απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα στα λιθόστρωτα σοκάκια της και τις παλιές της εκκλησιές. Οι πληρότητες είναι στο 100% εντός του Κάστρου ενώ το ίδιο ποσοστό πλησιάζει και η Νέα Μονεμβασιά.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, το «πέτρινο καράβι» του Ρίτσου, γνωστή σαν το «Γιβραλτάρ της Ανατολής» αυτές τις ημέρες του Πάσχα υποδέχεται επισκέπτες κυρίως Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες Γάλλους, Ελβετούς, Αμερικάνους.

«Η Μονεμβάσια έχει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως από την εποχή του μνημονίου και μετά έχει αυξηθεί πολύ η επισκεψιμότητα» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής στην περιοχή. Όπως ο ίδιος εξήγησε ενώ παλαιότερα η αιχμή της επισκεψιμότητας ήταν κυρίως ο Αύγουστος, με τα χρόνια έχει μετακυλήσει και τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο ενώ σημαντική κίνηση παρατηρείται και τα τριήμερα καθώς και τα Σαββατοκύριακα.

Το Πάσχα στη Μονεμβασιά είναι ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς η περιφορά του Επιταφίου γίνεται στα λιθόστρωτα καλντερίμια της Καστροπολιτείας, με τους πιστούς να ακολουθούν κρατώντας αναμμένα κεριά, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Η πρώτη Ανάσταση θα γίνει στην Έξω Πόλη – τη Νέα Μονεμβασιά (Γέφυρα)- στις 22.30 στην εκκλησία του Όσιου Λεόντιου και στη συνέχεια ο παππάς θα κατευθυνθεί στην Καστροπολιτεία για την Ανάσταση στις 12.00 π.μ., όπου θα γίνει στην Παναγιά τη Χρυσαφίτισσα, στη μεγάλη τάπια. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλοι όσοι βρεθούν στην περιοχή αξίζει να παρακολουθήσουν και το εντυπωσιακό έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα.

Να σημειώσουμε ότι η Παναγία η Χρυσαφίτισσα (17ος αιώνας) είναι η πολιούχος της Μονεμβασιάς και η μνήμη της εορτάζεται την επομένη της Κυριακής του Θωμά. Από παλαιότερες χρονιές όσοι έχουν βρεθεί αυτές τις ημέρες στη Μονεμβασιά θα θυμούνται ότι η περιφορά του Επιταφίου και η Ανάσταση γινόταν στο ναό του Ελκόμενου Χριστού, την παλαιότερη και μεγαλύτερη μητροπολιτική εκκλησία του Κάστρου του 12ου αιώνα, που βρίσκεται στην κάτω τάπια, δίπλα στο χαρακτηριστικό κανόνι, και το αρχαιολογικό μουσείο. Ωστόσο, η εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, ήδη από το 2019 είναι κλειστή λόγω έργων ανακατασκευής του ναού.

«Για την εκκλησία του Ελκομένου Χριστού, γίνεται χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού με 1,5 εκατ. ευρώ για να κάνουμε καθαίρεση των δαπέδων και των επιχρησμάτων για να βρούμε τα παλιά στοιχεία. Ο χρονικός ορίζοντας για να ολοκληρωθεί είναι το 2025» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας ερωτηθείς από το GRTimes.gr σχετικά με την πορεία για την αποκατάσταση του ναού προσθέτοντας πως έχουν ανακαλυφθεί νέα δάπεδα, τοιχογραφίες, αγιογραφίες κτλ.

Σχετικά με την εκκλησία, επισκευάσθηκε και ανακαινίσθηκε τον 17ο αιώνα κατά τη δεύτερη Βενετοκρατία (1687-1715) και ονομάζεται έτσι από την εικόνα του Χριστού (ελκομένου επί του σταυρού) που αφαιρέθηκε από τον Ισαάκιο Άγγελο και στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σώζεται σήμερα αντίγραφο και είναι Επτανησιακής Βυζαντινής και Κρητικής τεχνοτροπίας. Χαρακτηριστικοί δε είναι οι στίχοι του ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Ναι, αλήθεια ο Ελκόμενος έχει δυο χέρια, τόσο λυπημένα μέσα στη θηλιά τους, όμως το φρύδι του σαλεύει σαν το βράχο που όλο πάει να ξεκολλήσει πάνου απ’ το πικρό του μάτι».

Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου μετατρέπεται σε μουσείο

Ένα μικρό νησί που ενώνεται με την ενδοχώρα από μια στενή λωρίδα γης, μια γέφυρα μήκους 1.300 μ. που συνυπάρχει με το θαλασσινό στοιχείο του Μυρτώου Πελάγους. Μπαίνοντας στο βράχο από τη μοναδική είσοδο – «μόνη έμβαση» απ’ όπου και το όνομα της πόλης Μονεμβάσια, όπως τη λένε οι ντόπιοι – αρχίζει το ταξίδι στο παρελθόν, από τον 6ο αιώνα που κατοικήθηκε μέχρι και σήμερα.

Και αφού περάσουμε την είσοδο του Κάστρου, στα αριστερά μας μια ταμπέλα μας οδηγεί στο σπίτι του σπουδαίου μας ποιητή της Ρωμιοσύνης Γιάννη Ρίτσου. Γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1η Μαΐου του 1909, έγραψε περισσότερες από 100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, 9 μυθιστορήματα, 4 θεατρικά έργα και μελέτες με τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος», τον «Επιτάφιο» και τη «Ρωμιοσύνη» να είναι κάποια από τα σημαντικότερα ποιήματά του. Ο Γιάννης Ρίτσος απεβίωσε το 1990 στην Αθήνα ενώ ο τάφος του βρίσκεται στη Μονεμβασιά.

Όσο για το σπίτι του, ο δήμος Μονεμβασίας είχε ζητήσει από την κόρη του Έρη Ρίτσου να το αγοράσει με σκοπό να δημιουργηθεί μουσείο. Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, η οικία Ρίτσου αγοράστηκε από το δήμο Μονεμβασίας έναντι 750.000 ευρώ ενώ εντός της εβδομάδας περνάει από το δημοτικό συμβούλιο η έγκριση της μουσειολογικής μελέτης και η χρηματοδότηση που θα γίνει από το υπουργείο Πολιτισμού για την κατασκευή του αξίας 240.000 ευρώ.

«Έχουμε έναν χρονικό ορίζονται 8 μηνών για να φτιάξουμε το μουσείο» δήλωσε ο κ. Χριστάκος ενώ κατά την επίσκεψή μας στο σπίτι του Ρίτσου περιηγηθήκαμε στους χώρους όπου υπάρχουν έπιπλα της κόρης του, τα οποία έχει φτιάξει ο επιπλοποιός Μάρκος Σαλλής ενώ ως μουσείο θα εμπλουτιστεί με έργα του ποιητή, συλλογές του κτλ.

Να σημειώσουμε ότι το σπίτι είναι διώροφο, έχει ένα μικρό μπαλκόνι με ανεπανάληπτη θέα στο Μυρτώο πέλαγος, ενώ στην είσοδό του βρίσκεται η προτομή του μεγάλου ποιητή. Το σπίτι προς στιγμήν δεν είναι επισκέψιμο.

Ο φωτισμός του βράχου, η ανάπλαση του δρόμου και το τελεφερίκ

Στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαμε με τον αντιδήμαρχο Μονεμβασίας ενημερωθήκαμε για τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη και έχουν ως στόχο την αναβάθμιση και εξέλιξη της Καστροπολιτείας και της Νέας Μονεμβασιάς (Γέφυρα).

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστάκος έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το φωτισμό του Κάστρου ενώ αυτή την περίοδο γίνεται η σχετική μελέτη ενώ σ’ έναν μήνα θα δημοπρατηθεί.

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε και την ανάπλαση του δρόμου Γέφυρας – Κάστρου, μήκους 1.300 μ., όπου η άσφαλτος θα αντικατασταθεί από πλακόστρωτο και πεζοδρόμιο, «τελειώνει η μελέτη, πηγαίνει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το μήνα που διανύουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστάκος.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τελεφερίκ που θα συνδέει την Άνω Πόλη της Καστροπολιτείας (σ.σ. στην Άνω Πόλη βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Σοφίας ή Παναγία Οδηγήτρια η οποία θεωρείται πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη) με την Κάτω και την είσοδό της, ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης «έχει περάσει από το ΚΑΣ και τώρα κάνουμε τη μελετοκατασκευή» δήλωσε ο κ. Χριστάκος προσθέτοντας πως το τελεφερίκ θα εξυπηρετεί και άτομα με κινητικά προβλήματα.

Να σημειώσουμε ότι εντός της Καστροπολιτείας δεν κυκλοφορούν οχήματα, η δε πρόσβαση από τη Νέα Μονεμβασιά γίνεται με όχημα, όπου η στάθμευση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γίνεται πάνω στο δρόμο ενώ καλό είναι να αποφεύγεται. Για τη μετάβαση στο Κάστρο υπάρχει μικρό λεωφορείο του ΚΤΕΛ, στην είσοδο της γέφυρας, όπου εκτελεί δρομολόγια κάθε μισή ώρα, 08.00 – 23.00, τιμή εισιτηρίου 2,20 ευρώ με επιστροφή.

Ο κ. Χριστάκος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του λιμανιού της Μονεμβασιάς και της νέας μαρίνας την οποία έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το ποσό των 3.300.000 εκατ. ευρώ, όπου θα κατασκευαστούν δυο μόλοι, με στόχο την προσέγγιση σκαφών και την προσέλκυση τουρισμού με υψηλά εισοδήματα.

Τέλος, ένα ακόμη έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η στήριξη των βραχωδών του Κάστρου, πάνω από τον οικισμό, μια εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, «έχουν έρθει αναρριχητές, θα παχτώσουν με δίχτυα τα βράχια, είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2022» ανέφερε ο κ. Χριστάκος.

Τιμές για όλα τα βαλάντια

Η περιοχή της Μονεμβασιάς, εκτός από τη διαμονή εντός της Καστροπολιτείας της, παρέχει υπηρεσίες και στη Νέα Μονεμβασιά (Γέφυρα) με μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και στούντιο με θέα τον εντυπωσιακό βράχο, και βεβαίως στη γύρω περιοχή. Εντός της Καστροπολιτείας λειτουργούν έξι ξενοδοχεία αλλά και αρκετά σπίτια που μισθώνονται με βραχυχρόνια μίσθωση. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρθηκε, οκτώ στα δέκα σπίτια εντός Καστροπολιτείας νοικιάζονται με βραχυχρόνια μίσθωση.

Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 80 και 250 ευρώ, ανάλογα το κατάλυμα, τις παροχές, το χρονικό διάστημα. Οι αντίστοιχες τιμές στα καταλύματα εκτός Καστροπολιτείας, ξεκινούν από τα 40 – 50 ευρώ το δίκλινο, ανάλογα την εποχή, ενώ για τις ημέρες του Πάσχα σε 3άστερο ξενοδοχείο κυμαίνονται στα 60 – 70 ευρώ.

Ο συνολικός πληθυσμός στη Μονεμβασιά, εντός και εκτός Κάστρου, ανέρχεται στους 1.700 ενώ μόλις 30 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι εντός του Κάστρου. «Στα 10 σπίτια στο Κάστρο, τα μισά είναι επιχειρήσεις, τα άλλα είναι αγορασμένα από επιφανείς κυρίως Έλληνες, και 1 στα 10 είναι από τις παλιές οικογένειες που έμειναν ακόμη εδώ» δηλώνει ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι αρχαιολόγοι οι οποίοι δεν επέτρεψαν να γίνουν αλλοιώσεις. «Και τα υψηλά εισοδήματα που έκαναν επενδύσεις, χρησιμοποίησαν ακριβά υλικά και έκαναν προσεγμένες αναπαλαιώσεις των σπιτιών, δίχως να κάνουν εκπτώσεις στην κατασκευή» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο 60% οι πληρότητες στη Λακωνία

Για μια χρονιά, όπως και η περσινή, της τελευταίας στιγμής, μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας και αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Δημήτρης Πολλάλης όπου και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής αποστολής.

«Για το Πάσχα, η μέση πληρότητα στη Λακωνία αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα είναι 50% – 60%» δήλωσε ο κ. Πολλάλης εξηγώντας πως πόλεμος, ακρίβεια, πανδημία σε συνδυασμό με την αγορά πρώτων υλών που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα αποτελούν αγκάθια για τους ξενοδόχους.

«Ξενοδοχεία που ανοίγουν διαπιστώνουν ότι στην αγορά των προϊόντων είναι της τάξεως του 25%-35% πιο ακριβά» ανέφερε με προβληματισμό ο κ. Πολλάλης λέγοντας πως στην περιοχή τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι εποχικού χαρακτήρα, «παραδοσιακά ανοίγανε το Πάσχα, το Μάιο τι θα κάνουμε, πώς θα αντεπεξέλθουμε;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους επιχειρηματίες ξενοδόχους είναι το γεγονός ότι οι τιμές που έχουν πουλήσει είναι κλειδωμένες «και είναι τιμές του 2019. Το θέμα είναι το πόσο ο ξενοδόχος πρέπει να πουλήσει. Για να πούμε ότι κάτι θα κάνουμε, θα πρέπει να πάμε σε μια αύξηση από 10% και πάνω, αλλά δεν το τολμάμε» δήλωσε ο κ. Πολλάλης αναφερόμενος στα συμβόλαια της τουριστικής σεζόν για το 2023.

«Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι το θέμα του προσωπικού. Οι τουριστικοί υπάλληλοι έχουν αλλάξει επάγγελμα, εδώ στην Πελοπόννησο, στη Λακωνία, πάντα είχαμε πρόβλημα προσωπικού, αλλά αυτή τη στιγμή, έχουν φύγει ακόμη και το κατώτερο προσωπικό που ήταν Βούλγαροι κτλ., έχουν πάει Κρήτη, Ρόδο κτλ.» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, περιοχή η οποία διαθέτει περίπου 200 ξενοδοχεία με 4.500 κλίνες.  Σχετικά με επενδύσεις επισημάνθηκε πως γίνονται σε Μάνη, Σπάρτη κ.α., ενώ το 60% των ξενοδοχείων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πελοπόννησος – Τουρισμός: Αυθεντικότητα και βιωματικές εμπειρίες – Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού στο GRTimes

Φραγκάκης στο GRTimes: Τουριστικά το 2022 θα είναι καλύτερο από το 2021 – Στοχεύουμε στα έσοδα

Πάσχα – Εκδρομές: Από 10% έως 80% οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top