Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2100

Πώς θα επηρεάσει η κλιματική αλλαγή το μικροκλίμα της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2100

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε όλο και πιο συχνά καλοκαίρια με παρατεταμένα διαστήματα υψηλών θερμοκρασιών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής που λαμβάνει χώρα στον πλανήτη μας. Σε παγκόσμιο επίπεδο η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 1.1°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η Ελλάδα σαφώς δεν εξαιρείται από αυτήν την κατάσταση, αλλά ούτε και η Θεσσαλονίκη. Το εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας, του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα LIFE-ASTI, στο οποίο συνεργάζεται με τον δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και με Ιταλικούς ερευνητικούς φορείς με σκοπό τη μελέτη των ακραίων επεισοδίων καύσωνα στο παρόν και μελλοντικό κλίμα, την ανάλυση του μικροκλίματος των αστικών περιοχών και την διερεύνηση πράσινων παρεμβάσεων που θα τις αναβαθμίσουν.

Στα πλαίσια αυτού του ερευνητικού προγράμματος, έγιναν προσομοιώσεις, από τον μετεωρολόγο Δρ. Σταύρο Κέππα, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο εκπομπών (το οποίο λαμβάνει υπόψη ότι δεν θα γίνουν παγκοσμίως καθόλου ενέργειες για την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων). Μετά από ανάλυση αυτών των δεδομένων, υπό το συγκεκριμένο σενάριο, βρέθηκε ότι, στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, μέχρι το 2050 ο αριθμός ημερών καύσωνα αναμένεται να διπλασιαστεί, ενώ μέχρι το 2100 θα αυξηθεί κατά 12 φορές, φτάνοντας τις 32 μέρες ανά έτος. Σημειώνεται ότι ως ημέρα καύσωνα ορίστηκε μία μέρα με μέγιστη θερμοκρασία ≥37°C και μέση ημερήσια θερμοκρασία ≥31°C.

Η αστική θερμική νησίδα

Η αστική θερμική νησίδα είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει τις αστικές περιοχές παγκοσμίως, και άρα αφορά και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Κατά το φαινόμενο αυτό, η θερμοκρασία εντός μίας αστικής περιοχής είναι συστηματικά αυξημένη σε σχέση με τις γύρω περιοχές κυρίως τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την θερμική επιβάρυνση των αντίστοιχων πληθυσμών τις ώρες που έχουν ανάγκη να ξεκουραστούν.

Σήμερα, ο αστικός ιστός της Θεσσαλονίκης είναι θερμότερος κατά τη διάρκεια της νύχτα κατά 2-3°C κατά μέσο όρο. Η ένταση του φαινομένου αυτού δεν αναμένεται, σύμφωνα με τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, να μεταβληθεί στο μέλλον σε ένα υποθετικό σενάριο που η δομή της πόλης παραμένει όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της πόλης κατά 0.6-1.5°C και 2.6-4.5°C μέχρι το 2050 και 2100 αντίστοιχα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, η ήδη θερμή πόλη, ιδιαίτερα τα πρωινά της θερινής περιόδου, να γίνει αρκετά θερμότερη, σε σχέση με σήμερα, προκαλώντας ακόμα πιο έντονη δυσφορία στους κατοίκους της.

Συγκρίνοντας τους αριθμούς ημερών καύσωνα του αστικού ιστού σε σχέση με τα νότια προάστια της πόλης (όπου η δόμηση είναι αραιότερη -πχ. ευρύτερη περιοχή Περαίας-Μηχανιώνας), φαίνεται πως η τελευταία επιβαρύνεται σαφώς λιγότερο. Συγκεκριμένα, αν και η αύξηση του αριθμού ημερών με καύσωνα αναμένεται να αυξηθεί έως το 2100 κατά 17 φορές, αυτός ο αριθμός θα είναι μόλις 13 ημέρες σε σχέση με τις 32 εντός του αστικού ιστού.

Παράλληλα όμως, φαίνεται πως οι παράκτιες αστικές περιοχές της Θεσσαλονίκης θα βιώνουν έως και 3 φορές περισσότερες νύχτες με ελάχιστη θερμοκρασία >20°C σε σχέση με τις ενδότερες αστικές περιοχές, στις οποίες εκτιμάται ότι ο αριθμός τέτοιων θερμών νυχτών θα αυξηθεί κατά 1.7 φορές. Έτσι, ουσιαστικά, ένας κάτοικος στην παραλία της Θεσσαλονίκης θα βιώνει το 2100 έως και 209 νύχτες ανά έτος με ελάχιστη θερμοκρασία >20°C (ενώ σήμερα είναι 81), ενώ ένας κάτοικος σε περιοχές όπως η Τούμπα, η Πυλαία ή ο Εύοσμος με 150 τέτοιες νύχτες ανά έτος (ενώ σήμερα είναι 74 κατά μέσο όρο). Ενδιαφέρον έχει βέβαια ότι μη-αστικές παράκτιες περιοχές (όπως πχ. η ευρύτερη περιοχή της Μηχανιώνας) στο μέλλον θα μετρούν 120 τέτοιες νύχτες ανά έτος (δηλαδή 91 λιγότερες από αυτές των αστικών παράκτιων περιοχών).

Η θερμική επιβάρυνση

Συμπερασματικά, κρίνεται ότι τα αστικά περιβάλλοντα είναι ήδη θερμικώς επιβαρυμένα. Οι αστικές περιοχές της Μεσογείου ήδη βιώνουν θερμά καλοκαίρια εξαιτίας των υλικών και του τρόπου δόμησής τους. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, το μικροκλίμα των πόλεων όπως η Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκαλεί πολύ συχνά θερμική δυσφορία στους κατοίκους της, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα παγκοσμίως (αυτό το σενάριο καλύπτει το παρόν άρθρο).

Στα πλαίσια του LIFE-ASTI το ΑΠΘ εργάζεται συμβουλευτικά και σε στενή συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης με σκοπό τον σχεδιασμό πλάνων προσαρμογής που θα αναβαθμίσουν βιοκλιματικά την πόλη και θα μετριάσουν το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top